Az elmúlt hónapok során is akadtak tennivalók Biharon, a nyári hónapok sem teltek eseménytelenül a település életében. Júliusban elkezdődtek a nagy iskola körüli tereprendezési munkálatok a polgármesteri hivatal támogatásával azzal a céllal, hogy iskolakezdésre minden szempontból biztonságosabb és szebb legyen a környezet.

A hónap végén a Bihari Napok várták a szórakozni vágyókat két napon keresztül. Jobbnál jobb események, programok, zenei előadások és olyan sztárvendégek várták az érdeklődőket, mint a Boney M együttes.

Augusztusban Gáspár András, az 1848–1849-es szabadságharc honvéd vezérőrnagya, a bihari kerület egykori országgyűlési képviselője emléke előtt tisztelegtek a községben hagyománnyá vált emlékünnepség alkalmával. „Élete, pályafutása arra buzdít bennünket, utódokat, hogy mindennapjaink során igyekezzünk megtalálni mindig azt a szolgálatot, mellyel közösségünk érdekében a legtöbbet tehetjük. Ugyanúgy hősi cselekedet a bátor kiállás, mint a hétköznapokban szükséges becsületes és következetes helytállás. Csakis ezzel a magatartással tud megmaradni és továbbélni egy nemzet” – hangsúlyozta Szilágyi Zoltán, a település polgármestere.

Íjászverseny és virágkocsik Biharon

Ugyanebben a hónapban először szervezett íjászversenyt a helyi íjászklub a bihari földvárban, amely a régió több versenyzőjét is egybegyűjtötte. A 7 évestől a 60 éves korú íjászokig mindenki megmutathatta rátermettségét és hozzáértését ebben a nem mindennapi sportágban.

A Debreceni Virágkarnevál feldíszített kocsijainak egy része az előző évekhez hasonlóan idén is ellátogatott Bihar községbe. A magyar állam alapításának ünnepe alkalmából újból megcsodálhatták a helyiek a pompás virágkocsikat.

Új kataszteri nyilvántartás készül

Szintén ebben a hónapban elkészült a teljesen új vízhálózat, továbbá aláírták a Bihar község új kataszterének elkészítését lehetővé tevő szerződést az Országos Kataszteri Hivatal és a Total Business Land cég között. Az új kataszteri nyilvántartás és telekkönyv elkészítése – ami nem terheli semmiféle pluszköltséggel a polgárokat – számos okból is rendkívül fontos. Ez képezi az alapját minden építkezési engedély kiadásának, ingatlannal kapcsolatos egyéb ügyletek lebonyolításának, az infrastruktúra fejlesztésének vagy akár komolyabb pályázatok elindításának. A község 6299 hektáros összterületének telekkönyvezése és felvezetése az országos kataszteri programba körülbelül 24 hónapot fog igénybe venni.

Átadták a sportcsarnokot

Felavatták a település 180 férőhelyes sportcsarnokát szeptember 10-én. A közel 9 millió lej értékű beruházás az RMDSZ-es vezetésű Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium támogatásával valósult meg öt hónap alatt. Az eseményen felszólaló Cseke Attila miniszter külön elismerésének adott hangot az építkezés gyors ütemét illetően, valamint a létesítmény helyszínének kiválasztásával kapcsolatban. Ez a terep ugyanis további fejlesztések kivitelezését teszi lehetővé a közeljövőben. Amint arról a település polgármestere beszámolt, a bihari földvár rehabilitációjára a közelmúltban sikerült megnyerniük egy jelentős uniós pályázatot. Ennek következtében a futballpályának új helyszínt kellett találniuk. Ezért esett a választás a Hegyközkovácsi mellett lévő területre, ahol hamarosan közel 500 férőhelyes szabadtéri stadion megépítését is elkezdik, közvetlenül a sportcsarnok mellett. Hozzátette: kifejezetten kedvező körülmény, hogy a Bihart Hegyközkovácsival összekötő majdani bicikliút is itt fog elvezetni. Ez a beruházás előreláthatóan jövő tavasszal fog elkezdődni.

Szüreti bálba hívogattak a fiatalok

A szeptember természetesen nemcsak az iskolakezdés, hanem a szüret idejét is jelzi, ennek örömére a község mindkét településén, Hegyközkovácsiban és Biharon is egyaránt fergeteges bál várta az embereket. A szüreti bálba hívogató fiatalok a hagyományokhoz híven lovas szekereken vonultak végig a települések utcáin, hogy dobszóval, népdalokkal és táncaikkal hívogassák a település lakóit az esti szüreti mulatságra. Szilágyi Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki a táncosoknak, zenészeknek, lovas szekereseknek, illetve az oktatóknak, szülőknek, szponzoroknak és minden önkéntesnek, aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy ezt a hagyományt minél tovább éltethessék. Ebben a hónapban a fiatalok mellett a település idősebb tagjai is be lettek vonva a közösség társasági életébe, hiszen szeptember végén megszervezték a szépkorúak találkozóját, ahol ünnepi étkezéssel, előadásokkal várták a szép számban megjelenteket az újonnan átadott sportcsarnokban.


Írta: Szyártó József