^ Vissza Fel
Bihar címke bejegyzései:

Sokrétű tevékenységek és rendezvénykínálat Biharon

Mérföldjáró    2022. szeptember 28. szerda 

Az elmúlt hónapok során is akadtak tennivalók Biharon, a nyári hónapok sem teltek eseménytelenül a település életében. Júliusban elkezdődtek a nagy iskola körüli tereprendezési munkálatok a polgármesteri hivatal támogatásával azzal a céllal, hogy iskolakezdésre minden szempontból biztonságosabb és szebb legyen a környezet.

A hónap végén a Bihari Napok várták a szórakozni vágyókat két napon keresztül. Jobbnál jobb események, programok, zenei előadások és olyan sztárvendégek várták az érdeklődőket, mint a Boney M együttes.

Augusztusban Gáspár András, az 1848–1849-es szabadságharc honvéd vezérőrnagya, a bihari kerület egykori országgyűlési képviselője emléke előtt tisztelegtek a községben hagyománnyá vált emlékünnepség alkalmával. „Élete, pályafutása arra buzdít bennünket, utódokat, hogy mindennapjaink során igyekezzünk megtalálni mindig azt a szolgálatot, mellyel közösségünk érdekében a legtöbbet tehetjük. Ugyanúgy hősi cselekedet a bátor kiállás, mint a hétköznapokban szükséges becsületes és következetes helytállás. Csakis ezzel a magatartással tud megmaradni és továbbélni egy nemzet” – hangsúlyozta Szilágyi Zoltán, a település polgármestere.

Fejlődés lépésről lépésre Biharon

Mérföldjáró  ,   2022. július 19. kedd 

Folytatódtak a munkálatok Bihar községben áprilisban a napközis óvodának a területén, melyet a községvezetés európai uniós forrásokból épít, és az ősz folyamán tervez átadni a közösségnek. Az óvoda építésével egy időben zajlik az új sportcsarnok megépítése is, melyről a Mérföldjáróban már olvashattak.

Az újonnan épülő sportcsarnok helyszínén munkalátogatás keretében járt Cseke Attila fejlesztési miniszter is. A terepszemle során látható volt, jól haladnak a munkálatok, minden az előre tervezett ütemtervnek megfelelően zajlik.

A tervek szerint újjáépítik a műemléknek számító Árpád-korabeli földvárat egy másik nyertes uniós pályázatnak köszönhetően. A projekt költségvetése 2,5 millió euró, általa nemcsak a régióban, de országos szinten is egyedülálló turisztikai központ fog létrejönni. Az elképzelések szerint korhűen újjáépítik a kora középkori falut, feltárják a XI. században, Szent László király uralkodása alatt épített templom romjait, helyet kap benne egy eredeti méretek szerint kialakított jurtatábor is.

Korszerűsítések Biharon

Mérföldjáró  ,   2022. április 7. csütörtök 

Bihar községben számos olyan fejlesztés és megvalósítás történt, melyek az ott élők mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni, kellemesebbé tenni.

Emellett a jótékonykodásra is nagy hangsúlyt fektetnek a település elöljárói és lakosai.

Az év első három hónapjának jelentősebb előrelépéseiről kérdeztük a település polgármesterét, Szilágyi Zoltánt.

Új sportcsarnok épül Biharon

Mérföldjáró  ,   2021. december 10. péntek 

Száznyolcvan férőhelyes lelátóval ellátott, multifunkcionális sportlétesítményt építenek Bihar községben. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a fejlesztési minisztérium jóváhagyásával aláírták a Biharban felépítendő új sportcsarnok kivitelezési szerződését. A Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter és Szilágyi Zoltán bihari polgármester jelenlétében aláírt megállapodás értelmében, a szaktárca közel 9 millió lejt biztosít az új sportlétesítmény megvalósításához.

Babaváró csomag

Mérföldjáró    2021. december 4. szombat 

Minden újszülött megszületése után Szilágyi Zoltán elöljáró Bihar Község Polgármesteri Hivatalának nevében babaváró csomagot ad át a szülőknek.

Ingyenes szemeteszsákok

Mérföldjáró    2021. december 3. péntek 

Egy évre elégséges ingyenes szemeteszsákot kaphatnak mindazok, akik érvényes szerződéssel rendelkeznek  a köztisztasági szolgáltatóval (RER) Szilágyi Zoltán, Bihar község polgármesterének közbenjárásának köszönhetően.

A zsákokat tartalmazó csomagokat munkanapokon, a községháza régi épületében vehetik át az érintettek, tájékoztatta lapunkat a hivatal.

Megemlékezés Biharon is

Mérföldjáró    2021. november 15. hétfő 

Október 6-án az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tizenhárom aradi vértanújára emlékezett a bihari magyarság. Az egybegyűltek ökumenikus istentiszteleten vettek részt a helyi református templomban, ahol a Gáspár András Általános Iskola nyolcadikos diákjainak ünnepi előadását is megtekinthették. Az iskola igazgatója, Csorba Mihály elmondta, mivel az iskola névadója Gáspár András honvéd vezérőrnagy, a diákok minden évben felvállalják ennek az ünnepségnek a megszervezését, illetve előadását.

Az istentisztelet után a jelenlévők a református temetőbe vonultak, ahol Gáspár András sírhelye található. Csorba Mihály tartott emlékező beszédet, majd ezt követően az egyházak, világi vezetők, civil szervezetek, valamint az iskola tanárai és diákjai elhelyezték koszorúikat a szabadságharcos vezérőrnagy sírjánál. Koszorúzott a helyi polgármesteri hivatal, az RMDSZ helyi szervezete, az Erdélyi Magyar Néppárt, a református és a katolikus egyházközség, a helyi nőszervezet, a Pro Bihar Egyesület, a Gáspár András Általános Iskola és a Lazarus Alapítvány. A megemlékezés zárásaként felcsendült imánk, a Himnusz.

Bihar: elkerülő és összekötő utat építenek

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 

Bihar községben a megnövekedett gépkocsiforgalom csökkentése elsődleges prioritást jelent az önkormányzat számára. Mivel nemcsak a bihari és hegyközkovácsi lakókat érinti ez a probléma, hanem a metropolisövezet lakóit is, ezért az elmúlt időszakban úgy döntöttek, hogy partneri szerződést kötnek a metropolisövezettel, illetve Nagyvárad polgármesteri hivatalával egy elkerülő út megépítésére. A leendő út előtanulmánya már elkészült, melyet egy sor bürokratikus procedúra követ.

Ha minden a megfelelő ütemben halad, akkor az ígéretek szerint jövőre elkezdődhet a kivitelezés.