32 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium egy új iskola megépítését városunkban, a kivitelezési szerződését január 4-én írták alá. A jelenleg kilenc különböépületben elszórt óvodások és az elemi osztályos diákok problémáját orvosló fejlesztésről Béres Csaba polgármesterrel beszélgettünk, aki kihangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy ennek a nagy múlttat rendelkező iskolának a jövője is hasonlóan fényes legyen.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elmélet Líceum annak a Vegyes Középiskolának a jogutódja, amely az 1948-ban indult gimnáziumból alakult át, és melynek 1952-től a Stubenberg-kastély adott helyet – olvashatjuk Nánási Zoltán Székelyhíd történeti monográfiája című könyvében.

2008 óta az iskola a sportcsarnok melletti korszerű épületben működik. Ide járnak az V–XII. osztályos diákok, ám az óvodások és az elemi iskolások oktatása további nyolc különálló épületben zajlik a város különböző pontjain. Béres Csaba polgármester elmondta, hogy már 2007-ben volt egy kormányprogram, aminek a keretében iskolai campusok kialakítását lehetett megpályázni. Ezt akkor Székelyhíd meg is nyerte, ám a 2008-ban kirobbant gazdasági világválságot követően megszüntették a finanszírozását, így a terveket nem sikerült megvalósítani. A városvezetés azonban azóta sem mondott le az iskolafejlesztési terveiről, hiszen kényelmetlen állapot, hogy ennyi különböző épületben vannak szétosztva a diákok. Nehézséget okoz ez a pedagógusoknak, akik a sokszor egymástól távol eső épületekbe ugyanaznap kell eljussanak, de még nehezebb a többgyermekes családoknak, akik reggelente más-más épületbe kell az iskolás, óvodás korú gyermekeiket vigyék.

24 tanterem, laboratóriumok, ebédlő, díszterem az új épületben

Ezt a problémát fogja orvosolni az a nagyszabású beruházás, melynek keretében új iskola fog épülni a jelenlegi szomszédságában. Az új épületben a 24 tanterem mellett fizika-, kémia-, biológia-, informatika- és idegennyelv-laboratórium, valamint egy multimédia-terem is helyet kap. Ezenkívül az iskola részeként, de különálló épületben helyet kap egy 140 férőhelyes ebédlő, a tetején egy 317 férőhelyes díszteremmel, illetve egy négy műhelyt magába foglaló, körülbelül 600 négyzetméteres épület, ahol a karbantartók mellett az újonnan indult robotika és média szakos diákok szakirányú, gyakorlat orientált oktatása zajlik majd.

Ugyanide fog majd felépülni az a 110 férőhelyes korszerű bölcsőde, melyre szintén pályázatot nyertek a fejlesztési minisztériumnál. Az épületben a mosoda, konyha és iroda mellett egy orvosi rendelő, illetve egy nagyterem is helyet kap majd a közösségi tevékenységek számára. Ugyanakkor az épület körül szabadtéri játszóteret alakítanak ki.

A városvezető hangsúlyozta: céljuk úgy kialakítani az iskolakomplexumot, hogy bár különálló épületekben, de mégis egy helyen folyjon a bölcsődei, óvodai, elemi, általánosiskolai, illetve líceumi oktatás. Mindez tágas, szabad, de mégis jól körülhatárolható területen, ahol a portás valóban meg tudja valósítani azt, hogy az iskola területére illetéktelen személy ne lépjen be, illetve a diákok se jöhessenek ki csak indokolt esetben. Ez a tanulók biztonsága szempontjából nagyon fontos.

További tervek

Ezenkívül a városvezetés már elkészítette egy korszerű óvodának a tervét, és csak arra várnak, hogy megjelenjenek a tanügyminisztérium idén megvalósuló pályázati kiírásai. További terveik között szerepel egy új sportcsarnok megépítése, illetve műfüves futballpálya és gumírozott kosárlabdapálya kialakítása ugyanitt, a campus közelében. Azt szeretnék megvalósítani, hogy minden épület, ahol oktatás zajlik, beleértve a sportnevelést is, egy helyen, mindenki számára elérhető közelségben legyen. Az uszoda, a jelenlegi sportcsarnok és iskola már adva vannak, és ha minden a tervek szerint zajlik, akkor az elkövetkező időszakban a többi beruházás is megvalósul. Így sikerül majd egy olyan modern, a környéken egyedülálló iskolakomplexumot kiépíteni, ahol a székelyhídi és annak mikrorégiójából érkező diákok korszerű, európai színvonalú körülmények között tanulhatnak majd.


Írta: Szücs-Pap Enikő