LEGO robotika és programozási táborban vett részt több mint tíz, zömében helyi diák a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban augusztus 28. és szeptember 1. között. A nyári egyetem oktatói, Márton Zoltán projektkoordinátor és játékfejlesztő, valamint kollégája, Kirchhof Sándor (a tábor megrendezésében közreműködő Óbudai Egyetem STEM irodájának munkatársai) nagy örömmel érkeztek városunkba, hogy megosszák szakértelmüket a fiatalokkal. A tevékenységek fő tematikája a robotika volt, a LEGO cég által kifejezetten oktatási célra kifejlesztett Mindstorms EV3 és a Spike Prime robotépítő készletek és programozásuk megismerése.

A diákok ezek segítségével játékosan fedezhették fel a robotikát, az űr határait, és egy teljesen új szemszögből vizsgálhatták meg a fizika, a mérnöki tudományok és a problémamegoldás világát. Az oktatók elmondták, a résztvevők olyan kreatív és izgalmas foglalkozásokon vettek részt, ahol a legórobotok alapjaitól kezdődően a programozáson és a tervezésen keresztül egészen a megvalósításig lehetőségük volt megismerni ezeket az eszközöket.

A tábor első napján a résztvevőknek bemutatták a LEGO robotika alapjait, a LEGO Spike, illetve a LEGO Mindstorms EV3 programcsomagokat. Másnap a megépített modellek segítségével lehetőségük voltszimbolikusan kiutazni a világűrbe, szó esett az űrkutatás számos fogalmáról, és különböző űreszközöket építettek, mint például a LEGO Mars Rover. A szerdai folytatásban a mérnöki készségek kerültek fókuszba, a mechanikai megoldások, a rugós, csavaros, illetve csigás rendszerek, amelyeket szintén megépíthettek a tábor során. Ez a tudás már egy magasabb szintet követel magának, de a táborozók rendkívül jól vették az akadályt.

Szerda délután a napi tevékenységeket követően az oktatók továbbképzést tartottak a helyi pedagógusok számára robotika és LEGO módszertan témában. A kurzuson a Petőfi Sándor Elméleti Líceum több mint tizenöt pedagógusa vett részt, akik közül többen már találkoztak ezzel az innovatív oktatási módszerrel, sőt sokan közülük aktívan alkalmazzák is a tanóráik során. Ezáltal maga a téma nem volt idegen számukra, azonban sok új információval gazdagodtak, hiszen olyan legóeszközökkel ismerkedhettek meg, amiket eddig esetleg még nem használtak. Most lehetőségük nyílt az Óbudai Egyetem oktatóival megbeszélni ezt a fajta módszertant és a hozzá fűződő oktatási segédleteket, valamint számos olyan egyéb információt, ami segítheti őket az innovatív módszertanok használatában, a legújabb STEM trendek megismerésében (STEM: a science, technology, engineering, mathematics angol szavak kezdőbetűiből alkotott mozaikszó a tudományos-technológiai tudományágak – természettudományok, technológia, mérnöki tudományok és matematika – jelölésére – szerk. megj.)

Csütörtökön már komplexebb feladatokat kaptak a táborozók, hiszen felkészítették az általuk megépített és beprogramozott LEGO járműveket a tábor utolsó napján rendezett versenyre.

Az ötnapos tábor remek lehetőséget biztosított arra, hogy a fiatalok szélesebb körű betekintést nyerjenek a LEGO robotika alapjaiba, a programozástól kezdődően egészen a kivitelezéséig, így fejlesztve a táborba jelentkezők kreativitását és mérnöki meglátásait.

A nyári egyetemmel a szervezők és a tanintézmény vezetőségének nem titkolt szándéka a kisebb korosztálytól is arra motiválni a fiatalokat, hogy a nyolcadik osztály elvégzése után egyre többen válasszák az iskola tavaly újonnan indított robotika szakát.

Füzesi Mónika, a tábor helyi főszervezője elmondta, hogy Székelyhíd és az Óbudai Egyetem már több mint egy éve szerződéses partneri kapcsolatban állnak. „Azt tűztük ki célul, hogy minden új, innovatív ötletet támogatnak ők szakmai szempontból, mi pedig igyekszünk megvalósítani ezeket, hogyha erre lehetőségünk van. Tavaly megalakult a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban a robotika szak, ezért motiválni szerettük volna a gyerekeket. Béres Csaba polgármester felkérésére az Óbudai Egyetem elfogadta a megkeresésünket, és a két oktató elvállalta, hogy egy hétig tábort szervez” – részletezte a főszervező. A tervek szerint jövőre is várni fogja az érdeklődőket a tábor, az Óbudai Egyetem nyitott a lehetőségre és szívesen küldi kiváló oktatóit, hogy szakmai tudásukkal segítsék a robotika iránt érdeklődő diákokat, pedagógusokat.


Írta: Ér hangja