^ Vissza Fel
LEGO címke bejegyzései:

Egyre több gyermek számára elérhető a legóeszközök segítségével történő oktatás

Diáksarok  ,   2022. szeptember 21. szerda 

„jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!” (József Attila: Levegőt!)

Az új tanévben is folytatódik a legóelemekkel történő játékos tanítási módszer alkalmazása az Oktatási és egészségügyi szolgáltatások minőségjavítása a székelyhídi roma közösségben elnevezésű projekt sokrétű tevékenysége révén a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban.

A projekt 425 roma gyermek számára biztosítja a lehetőséget ahhoz, hogy a tanulás ne egy elvont, problematikus, nehézséget okozó tevékenységi forma legyen a 3–15 év közötti gyermekeknek.

A LEGO Education kreatív, gyermekközpontú, a tanulási folyamatot játékos formában megközelítő oktatási eszközeivel a programban résztvevő roma gyermekek mellett iskolánk valamennyi diákja lehetőséget kap arra, hogy a legmodernebb eszközök alkalmazásával jussanak jól hasznosítható ismeretek, tapasztalatok és felfedezések birtokába.

Játék és alkotás – érmelléki kisdiákok élménygazdag kalandja a legóbirodalomban

Diáksarok  ,   2022. július 28. csütörtök 

Rengeteg játék, felfedezés, alkotás várt 29 érmelléki kisdiákra a Lego Steam tábor öt eseménydús napján a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum legótermében és más helyszíneken. A július 11–15. között megrendezett táborban harmonikus összhangban fejlődhetett a 8–11 éves gyermekek tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai készségeinek tárháza, amelyet művészeti oktatás egészített ki. A táborban hét csapat versengett öt napon át: versírásban, plakáttervezésben, robotépítésben, programozásban, mesealkotásban, drámajátékban, stafétában, úszásban, összetartó, segítő munkában. Ezek a csapatok a Rezgők, Manók, Kukafák, Legótornyok, Legorillák, Veszélyes 4-es, és a Legóépítők. Idén a Rezgők gyűjtötték a legtöbb legurót. (A leguró a legó és az euró szavakból képzett játékpénz neve – szerk. megj.)

Különféle legókészletek tanítási fortélyaival ismerkedtek képzéseken az érmelléki pedagógusok

Diáksarok  ,   2022. január 15. szombat 

Legómódszertani tanfolyam a Petőfi oktatóinak

LEGO-módszertani tanfolyamon vett részt  a Petőfi Sándor Elméleti Líceum húsz pedagógusa  Az oktatási és egészségügyi szolgáltatások minőségi javítása a székelyhídi roma közösségben elnevezésű projekt keretében tavaly no­vember végén.

A járványhelyzetre való tekintettel online térbe helyezett előadásokat – amelyen tanár- és tanítónők mellett óvónők is részt vettek – szakképzett akadémiai LEGO-trénerek tartották. A  résztvevők különböző legókészletek tanításbeli használatának fortélyaival ismerkedtek meg.

Kalandozások a robotméhecskével

Diáksarok    2021. május 4. kedd 

Játékosan ismerkedhetnek meg a programozással a robotika iránt érdeklődő kisgyermekek

Akár egy mese címe is lehetne ez, ám amiről írok, az maga a valóság: különleges fejlesztő tevékenység a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban, amely a LEGO Klubban valósul meg.

Tanórai és tanórán kívüli keretben egyaránt alkalmazhatók a Bee-Bot és a Blue-Bot elnevezésű programozható padlórobotok. A robotméhecske izgalmas fejlesztő játék, amely során a robotika iránt érdeklődő kisgyermekek játékos formában ismerkedhetnek meg az algoritmizálás és a robotprogramozás alapjaival. Egy program maximum negyven lépés sorozata lehet. A Blue-Bot applikációk segítségével is programozható. A padlórobotokon található kezelőszervek: előre, hátra, jobbra, balra, várakozás, indító- és törlőgomb.

A színes, könnyen kezelhető és barátságos kis robotok tökéletes eszközök a diákok motiválására és olyan kompetenciák komplex fejlesztésére, mint az algoritmikus gondolkodás, problémamegoldás, kreativitás, együttműködési és a magasabb rendű gondolkodási készségek.

Innovatív matematikai módszerek kisdiákoknak a LEGO Klubban

Diáksarok    2021. március 27. szombat 

A LEGO Klub 2021 januárjában nyitotta meg kapuit az iskola-előkészítős, az első és második osztályos kisdiákok előtt. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban a változatos szabadidős tevékenységek sora egy olyan értékes programmal bővült, amely tökéletesen illeszkedik iskolánk mottójához: „Nem elég a tudás, alkalmazni is kell; / Nem elég az akarat, cselekedni is kell.” (J. W. Goethe)

A legókockák használata és annak a tanulási képességekre való széles körű fejlesztő hatása több mint 35 éves oktatási tapasztalaton alapul. A programok segítségével, amelyek gyakorlati és elméleti tevékenységeket egyaránt magukba foglalnak, különleges tanulási eredményeket lehet elérni, tekintettel a gyerekek korára és személyiségére. A módszer nemcsak a gyerekek tudományos kompetenciáit, hanem a XXI. században elengedhetetlen képességeket is fejleszti, mint például a kreativitást, kommunikációt, együttműködést és algoritmikus gondolkodást.

LEGOvár kis felfedezői játszva fejlesztik készségeiket

Diáksarok    2021. március 27. szombat 

Ismét megnyitotta kapuit a LEGO Klub az óvodás korosztály számára március elején. A LEGOvár kis felfedezői elnevezésű foglalkozások minden szerdán és csütörtökön 17 órától kezdődnek. Jelenleg két csoporttal dolgozunk, a székelyhídi óvodákból pedig összesen negyven gyermek jelentkezett.

Az óvodás korú gyerekek legfontosabb tevékenysége a játék, ám a LEGO ennél valójában sokkal többnek mondható. Az építés során a gyerekek megismerkednek a világ működésével, olyan tapasztalatokat szereznek, amelyek a mindennapi életben is hasznosak: megtanulják saját testüket irányítani, térben tervezni, problémákat megoldani, és mindemellett, a LEGO jó csapatépítő tevékenység is.

A foglalkozásaink változatosak, rendelkezésünkre áll többféle LEGO DUPLO szett és készlet: 6-os LEGO téglaszett, LEGO Duplo állatos szett, Mesemondáskészlet, Steam Park, Hangulatépítés, az Én XL világom, Matek vonatkészlet, Kódoló Expressz.

Legómódszertan már az óvodában is

Alapvető készségeket fejlesztenek játékosan

Óvodások vették birtokba a székelyhídi iskola LEGO-módszertan gyakorlására berendezett tantermét október 14-én. Az egyórás foglalkozáson, amit Guba Amália és Szűcs Andrea óvó nénik vezettek a legkisebbek a legóoktatás alapjait képző, óvodásoknak kitalált játékkal egybekötött tanulással ismerkedtek. Amint azt Szűcs Andrea óvónő elmondta, a Legóklub néven futó heti egyórás foglalkozások november közepéig várják a gyerekeket a Petőfi Sándor Elméleti Líceumhoz tartozó központi iskolaépületben berendezett legóterembe.

Játékos matematikatanulás legókkal

Közélet    2019. szeptember 23. hétfő 

Több mint húsz székelyhídi kisiskolás ismerkedett meg a legóval, mint tanulási eszközzel a LEGOkoska elnevezésű program keretében. A régiókban páratlan tábort a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban szervezték meg szeptember első hetében.

A legóval való tanítás csak egy azon kezdeményezések közül, amelyek iskoláink folyamatos fejlődését hivatottak biztosítani korszerű oktatási eszközökkel – tudtuk meg a rendezvényt szorgalmazó Béres Csaba polgármestertől. A tábor szakmai vezetője, Oláh Katalin-Melinda helyi tanítónő az egész tanévben figyelni fog a legómódszer alkalmazására az oktatásban.

A program során a részt vevő 6–8 éves diákokat a felsőbb osztályosok segítették. Első lépésként a legómatek és az okostábla-alkalmazás megismerése volt a cél, ugyanakkor kialakultak az érdekes nevű csapatok is (Csapikapik, Legóbajnokok, Legóbarátok, Legócsapat, Legórobotok, Legóvarázs).