Rengeteg játék, felfedezés, alkotás várt 29 érmelléki kisdiákra a Lego Steam tábor öt eseménydús napján a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum legótermében és más helyszíneken. A július 11–15. között megrendezett táborban harmonikus összhangban fejlődhetett a 8–11 éves gyermekek tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai készségeinek tárháza, amelyet művészeti oktatás egészített ki. A táborban hét csapat versengett öt napon át: versírásban, plakáttervezésben, robotépítésben, programozásban, mesealkotásban, drámajátékban, stafétában, úszásban, összetartó, segítő munkában. Ezek a csapatok a Rezgők, Manók, Kukafák, Legótornyok, Legorillák, Veszélyes 4-es, és a Legóépítők. Idén a Rezgők gyűjtötték a legtöbb legurót. (A leguró a legó és az euró szavakból képzett játékpénz neve – szerk. megj.)

Az esemény minden mozzanatában arra fókuszáltunk, hogy inspiráljuk a diákokat, és igyekeztünk hatékonyan felkészíteni őket a jövőjükben rájuk váró kihívások kezelésére. A tábor fő gondolata is ez volt: az állandóan változó világ minden kihívásával a kisiskolások bátran tudjanak szembenézni, megbirkózni. Ehhez óriási nyitottságra, felfedezési vágyra, folyamatos kutatásra és tanulásra van szükség. Nagy hangsúlyt fektettünk a páros és csoportmunkára, arra, hogy a gyerekek együttműködéssel, egymás megsegítésével, egymás munkájának elismerésével, értékelésével végezzenek el kreatív építési, alkotási feladatokat.

Földrengésbiztos építmények

A WeDo 2.0 építőjátékkészlet segítségével első nap földrengés-szimulátort építettek a tanulók, ezzel párhuzamosan házakat is és olyan időtálló épületet terveztek, amely ellenáll a természeti katasztrófáknak. Természetesen a programozás után beindult a kísérletezés, hogy melyik épület stabilabb, ellenállóbb földrengés esetén. A gyerekek így könnyen tudtak következtetéseket levonni és megértették, miért fontos biztos alapokra építkezni. A Lego Story Starter készletek segítségével 100–130 centiméteres tornyokat építettek a csapatok.

Magas helyről kitáguló láthatár

Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese vezetésével megcsodáltuk a városi református templom 40 méter magas, kétszáz éves tornyát is, ahova fel is kapaszkodott a kis csapat. A régi harangok alatt felcsendült a Gábor Áron rézágyúja… nóta is, hiszen az 1848–1849-es szabadságharcban a székelyhídi harang is „ágyúvá változott”.

A tábor utolsó napján a Hegyközszentimre fölött magasodó 19 méteres Szent Imre-kilátóba is ellátogattunk, ahonnan a látóhatár kitágult, s előtűnt a Berettyó völgye, a Fácános erdeje, a halastó, Szalárd és Szentimre házai, Adorján várának maradványa.

A kis táborozók a kápolnában megpihenve ismerkedtek Szent Imre herceg, a fiatalok védőszentje életének főbb momentumaival, s tragikus halálának legendájával. Megbeszélték a legenda és a valóság közötti különbséget. Szent István király fiának életét kódexek és krónikák mesélik el, ám ezek főleg legendák voltak.

A táborozók megismerték a világ legmagasabb épületeit, tornyait is.

Ismerkedés állatokkal és növényekkel

A kisdiákok WeDo 2.0 készletek segítségével delfint és cápát építettek, amelyeket táblagépek segítségével programoztak. Megismerték a delfin és a cápa testfelépítését, táplálkozását, szaporodását, hasznát, életmódját, majd kis plakátokat készítettek és kvízversenyben mérték össze tudásukat.

Nagy kihívást jelentett a WeDo-dinoszaurusz megépítése, de a diákok nagy odaadással, pontos munkával megoldották ezt a feladatot is. így 65–230 millió évet visszautaztunk az időben. Nemcsak a dinoszauruszokról beszélgettünk, hanem az ősi növényeket is tanulmányoztuk. Lerajzolták a gyerekek a páfrányokat – amelyek még ma is léteznek –, de megjelentek az alkotásokon a mohák, zuzmók, páfrányfenyő (ginkgo biloba) is.

Matematikából idén a fejszámolásra, valamint a logikus gondolkodást fejlesztő gyakorlatokra esett nagy hangsúly.

Életre kelt mesés-legendás legófigurák

A táborban az irodalom is helyet kapott: a gyerekek a Tordai hasadék című népmondát, valamint Mikszáth Kálmán Székelykő című legendás meséjét ismerhették meg. A műelemzéseket a földrajzi és történelmi háttér bemutatásával tettük teljessé. A diákok óriási lelkesedéssel keltették életre, majd mutatták be a mese- és mondajeleneteket a Lego Story Starter készletek segítségével. Egy-egy jelenetet meg is elevenítettek, nagyon ötletesen „színészi átéléssel” adták elő a legenda részleteit.

A diákok mesét is alkottak saját, kedvenc legófiguráik főszereplésével, majd segítő robotokat terveztek óriási kreativitással.

Nem hiányzott a természetjárás sem

A fáradhatatlan kis természetbúvárok több, mint tizenöt állatfajt figyeltek meg az Olaszi-tó körül. Hallgatták a madárcsicsergést, a tücsökzenét, végül ők is dalra fakadtak, a csapatok pedig bemutatták az általuk írt indulókat.

Jó érzés azt látni, hogy a különböző helységekből, iskolákból és osztályokból érkező gyerekek milyen nagyszerűen tudnak együttműködni, együtt tervezni, alkotni. A csapatok nemcsak a legóteremben versenyeztek egymással legurógyűjtésben, hanem a szépen gondozott parkban és a gyógyvízű strand medencéjében is elszántan küzdöttek a győzelemért. A táborlakók fáradhatatlanok voltak: tornáztak, táncoltak, stafétáztak és „hegyet” másztak.

Kvízjátékos finálé

Az utolsó délutánt nagy kvízjátékkal zárták a táborlakók. Az öt nap alatt szerzett szerteágazó tudásanyagból összeállított kérdés- és feladatsor megválaszolása könnyen ment a csapatoknak, szinte mindegyikük maximális pontszámot ért el. Ezzel is beigazolódott, hogy az élményszerű, játékos, tapasztalati úton szerzett tudás mélyen bevésődik a gyermekek tudatába.

A tábort Hegyközszentimrén zártuk, a Király manufaktúra borászat csodás környezetében. A 250 éves pincébe is elkalauzolt minket Oláh Tamás és felesége, Éva; meséltek a kézműves bor készítéséről és a borospince szellemeiről.

A gyerekek „hegyet” másztak, birtokba vették a csőszkunyhót, énekeltek, hintáztak, fagyiztak, óriás szilvát szedtek, legós aszfaltrajzokat varázsoltak, színes füstben táncoltak, majd óriás öleléssel elbúcsúztak a III. Lego Steam tábortól és új barátaiktól.

Jövőre újra együtt lesz a csapat!

Köszönjük a tevékenységek lebonyolításában nyújtott segítséget Erdei Fanninak és Lakatos Tibornak.

Köszönjük szépen a támogatást az alábbi személyeknek és intézményeknek: Petőfi Sándor Elméleti Líceum, székelyhídi polgármesteri hivatal, Ér Hangja Egyesület, Rákosi Jenő esperes, Albirt Éva hegyközszentimrei református egyházközségi gondnok, Oláh András Tamás (Király manufaktúra).


Írta: Oláh Katalin Melinda tanítónő