Majdnem ezer új utcai lámpát szerelnek fel Székelyhídon és a falvakban

Székelyhíd és a hozzá tartozó települések közvilágításának korszerűsítése, valamint a hálózat bővítése zajlik jelenleg is városunk több pontján az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Összesen 965 darab különböző erősségű LED-es égőtestet fognak kicserélni, vagy újonnan felszerelni. A kivitelező cég egyrészt a már meglévő régi, elavult és nagyfogyasztású égőket cseréli ki.

Másrészt a település bizonyos zónáiban, ahol indokoltnak bizonyult, bővíti a hiányos hálózatot, új utcai lámpákat szerelnek fel olyan helyekre, ahol eddig nem volt. Ilyen például Székelyhídon az állomás vagy az iskola és a sportcsarnok környéke, illetve Csokaly egyik része.

A munkálatok már javában zajlanak, és a tervek szerint jövő év elejéig be is fejeződnek majd. Kágya kivételével már minden településen hozzáfogtak a korszerűsítéshez, párhuzamosan több ponton is dolgoznak, illetve Székelyhíd több utcáján már be is fejezték az égők kicserélését. A projekt összértéke 7 302 172,7 lej, és célja a helyi közvilágítás modernizálása, hatékonyabbá tétele azáltal, hogy az újításoknak köszönhetően csökken majd az energiafogyasztás, illetve a szén-dioxid-kibocsátás.

Béres Csaba polgármester elmondta, hogy nagyon komoly tanulmány készült arról, hogy melyik utcára milyen erősségű égőkre van szükség. Ez alapján történnek meg az égőcserék, és ez nagyon fontos lépés a település életében, hiszen az energiahatékonyság és a költségcsökkentés mellett az is fontos, hogy ezek az új világítótestek sokkal nagyobb fényerővel rendelkeznek, mint az eddig használtak, ez által is megkönnyítve a helyiek mindennapjait.


Írta: Szücs-Pap Enikő