Száz-százhúsz gyermek vett részt a református vakációs bibliahéten Székelyhídon, amelyet idén július 25–29. között szerveztek a templomkertben. A szervezőknek az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) több mint negyven lelkes, fiatal tagja segített a rendezvény lebonyolításában. A túlnyomórészt helybéli gyerekek minden napot reggeli imádsággal és énekléssel kezdték, ezt követték a gyülekezet ifjúsági tagjainak segítségével bemutatott bibliai történetek, mindemellett aranymondásokat is tanultak. A kézműves foglalkozások és tánc sem maradtak el a kínálatból, az ebédszünetet követően pedig a gyerekek különböző játékokkal szórakoztak. A bibliahétnek minden évben van egy feldolgozott kerettörténete, témája, az idei az ószövetségi Dániel próféta történetére, egy korábbi anyagra épült.

Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese elmondta, azért választották ezt a témát, mert mindaz, ami minket, felnőtteket érint, ami körülöttünk zajlik a nagy világban, az valamilyen úton-módon kihat a gyermekeinkre is. Hallják tőlünk, felnőttektől nap mint nap a félelmeket, az aggodalmakat, amelyek jelen vannak közvetett vagy közvetlen módon a mindennapi életünkben (háború, járvány, gazdasági válság). Éppen ezért bátorításként akarták Dániel története által felhívni a gyerekek figyelmét arra: jó megmaradni az Isten hűségében.

A bibliahét egész ideje alatt egy imasátor állt a nagyobbak rendelkezésére, amely több kisebb fülkére volt osztva, s amelyekbe megérkezve a gyerekek olyan témákkal találták szembe magukat, mint például a család, az iskola és a függőségek. Itt különböző gondolatébresztő kérdésekre kereshettek választ és imádkozhattak. Ugyanakkor a sátor másik részében bűnbánati sarkot rendeztek be, ahol mindenki elmondhatta saját imádságát, megvallhatta saát bűnét, vagy akár leírhatta, hogy miben szenved, mitől szeretne megszabadulni. Rákosi Jenő elmondta, hogy a gyerekekkel folytatott későbbi beszélgetésekből kiderült, hogy miközben végigmentek a sátor különböző állomásain, többen közülük nagyon elmélyültek, és nagyon elgondolkoztató volt számukra, amivel ott szembesültek. Jó érzés volt szembenézni olyan kérdésekkel, hogy a családjukban kinek van szüksége az imádságra, hogy nekik milyen függőségeik vannak, amiktől jó lenne megszabadulni, és hogy mennyire megnyugtató érzés elcsendesedni és imádkozni. És bár az imasátrat a hétvégi nagy eső lerombolta, elkeseredésre mégsincs ok, hiszen az eső a földnek áldás volt, a sátorban megfogalamzódott válaszok, útmutatások pedig erősen élnek tovább a gyermekek szívében.

A bibliahét szervezésében az IKE tagjain kívül nagy segítséget nyújtott még Rákosi Hajnalka esperes asszony, Mészáros Ildikó református vallástanárnő, Péter-Pakó Andrea tanítónő, Bene Judit, Guba Anita, Szász Rozália és Tódor Gréta óvónők, akik naponta azon fáradoztak, hogy a bibliahét alatt igazi felejthetelen élményt nyújtsanak a gyerekeknek. Ugyanakkor köszönet illeti a Hajnalcsillag református óvoda dadáját, Erdei Andreát, Rusz Szilvia harangozót, illetve a táborozók édasányját, akik a gyerekek étkeztetésének lebonyolításában vállaltak hatalmas szerepet.

A bibliahét záróistentisztelete júlus 31-én volt, amikor is a református templom és annak udvara megtelt élettel, lendülettel, vidámsággal, hiszen a gyermekek bemutatták ünnepi műsorukat, a hét folyamán a táborban tanultakat a gyülekezet tagjainak.


Írta: Szyártó József