Első alkalommal rendeztek Mo­nos­petriben búzaösszeöntést a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági program keretében, mely a magyar nemzet jelképes összetartozását szimbolizálja. Nagyon sokan kíváncsiak voltak a rendezvényre, mert ehhez hasonló még nem volt a környékünkön, legalábbis nem ilyen sikeres és színvonalas, mint a monospetri rendezvény.

Jelen volt mind a hét falugazda a megye területéről, megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a szövetség több polgármestere, alpolgármestere, élükön a szalárdi polgármesterrel, dr. Nagy Miklóssal, aki egyben a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei elnöke is.

A település alulírott polgármesterének nyitó- és köszöntőbeszéde után a Bábota és az Ezüstperje Néptánccsoportok színvonalas műsorát láthatták a megjelentek. Szabó Ödön parlamenti képviselő a beszédében kihangsúlyozta ennek a szimbolikus összefogásnak a fontosságát, amely évről évre gyarapodik és több embert mozgat meg itt az Érmelléken és az egész megye területén. Nagy Miklós beszédében az összefogást emelte ki, azt, hogy ebben a zavaros világban nagyon fontos, hogy egyek legyünk és egymást tiszteljük és becsüljük, mert csak úgy tudunk közös jövőt építeni, ha megbízunk egymásban. A beszédek után a község magyar lelkészei megáldották és megszentelték az összeöntött búzát, amit megelőzött egy rövid áhítat és imádkozás. Jelképesen kiosztottak több, mint ötven darab új kenyeret a vendégek és azok között, akik összeöntötték a búzát.

A Himnusz eléneklése után a meghívottakat a helyi kulturális központ alagsorában megvendégelték, ezután nótaszóval ért véget a rendezvény.


Írta: Barcui Barna polgármester