^ Vissza Fel
népzene címke bejegyzései:

Sokszínű népdal- és néptáncgála zárta a Digitradition eseménysorozatát

Kultúra  , ,   2023. július 14. péntek 

Nagyszabású interkulturális népdal- és néptáncgálát szerveztek a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázat záróeseményeként Székelyhídon június 25-én.

Az interkulturális eseményen magyar, román, német és szlovák néptáncokat láthatott, valamint népdalokat hallhatot a nagyközönség. Szlovák részről a Cserpataki Cerovina Népi Együttes előadása, román oldalról az Együtt Diószegért Egyesület fiatal csoportja, német népdal és néptánc a mezőpetri Ährenkranz tánccsoport jóvoltából, és magyar vonatkozásban a székelyhídi Zajgó néptánccsoport, az apró Zajgók, az Érköbölkúti Csorgó Tánccsoport és a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadása biztosította a délután sokszínűségét.

Őszirózsák nyíltak júniusban

Kultúra  ,   2019. június 19. szerda 

Körzeti népdalversenyt tartottak Székelyhídon

Sokan közülünk el sem hinnénk, hogy gyermekeink, unokáink milyen szépen éneklik magyar népdalainkat. A dalok többségét „nótás kedvű” nagyszüleiktől, rokonoktól, szüleinktől, testvéreiktől, tanítóiktól, szűkebb közösségüktől tanulták. Remek ízelítőt kaptunk mindebből a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, méltán híres Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő tizenegyedik kiírásának június 4-i körzeti szakaszán, amelyet az Érmellék szívében, Székelyhídon rendeztek. A színvonalról sokat elárul, hogy a gyermekek zöme népviseletben énekelt, és a szakértő bírálók sem voltak könnyű helyzetben. Nehezen is hozta meg igazságos döntését a dr. Árkosi Julianna, dr. Brugós Anikó (a Nagyváradi Állami Filharmónia énekesei) és Borsos Blanka szentjánosi és paptamási zenetanár összetételű zsűri.

Határok nélküli éneklés az érmelléki kórustalálkozón

Kultúra  ,   2013. december 13. péntek 

Pávakörök, citerások, népzenészek is felléptek a XXIII. Regionális Népzenei Találkozón

A XXIII. Regionális Népzenei Találkozót a magyarországi Nyíradonyban szervezték meg december 6–7. között. A Harangi Imre rendezvénycsarnokban lezajlott rendezvényen pénteken Határok nélkül hagyományőrző ifjúsági találkozót tartottak, szombaton délelőtt kézműves-foglalkozáson és a Cifra szoba Mérából című kiállítás megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. Délután harmincöt magyarországi és határon túli pávakör, citeraegyüttes, népzenész és kórus lépett fel.

Mindenkit összeköt a népzene

Kultúra  ,   2013. november 27. szerda 

Ötnapos tánctábor után közös táncházat szerveztek a székelyhídi és a debreceni gyerekeknek

Múlt hét elejétől öt napon át ropták a táncot székelyhídi, debreceni gyerekek felnőttek segítségével, irányításával, a barantói ifjúsági táborban és a program végén Székelyhídon, a múzeum épületében rendezett táncházon. Azt, hogy jól érezték magukat, mi sem bizonyítja jobban; alig ért véget a rendezvény, máris a következőről beszéltek a résztvevők és a szervezők. Kérdéseinkre Palczert Judit szervező válaszolt.

A Szeredás komédiás vásári forgataga

Kultúra  , ,   2011. szeptember 3. szombat 

 

XX. század eleji vásári komédia hangulatát varázsolta a szombat délutáni színpadra a debreceni Szeredás Népzenei Együttes. A székelyhídiak számára nem ismeretlen a régi vásárok népszokásait, dalait, verseit, jellegzetes alakjait bemutató népművészeti együttes. Műsoruk hitelesen tolmácsolta a hagyományokban gazdag, a vásári forgatag nélkülözhetetlen színfoltjának számító Cirkuszt. Mindezt hangulatos és eredeti díszlettel szemléltették. A vásári forgatag fergetegébe bekapcsolódhattak a vállalkozó szellemű gyerekek, akik aktív figyelemmel kísérték végig a komédiát.

 

Fölszállott a páva

Kultúra  ,   2011. április 10. vasárnap 

Érmelléki népdalénekeseket is meghívtak a Nyíradonyban megszervezett XX. Regionális Népzenei Találkozóra. A határon túli, partiumi kultúrcsoportokat, énekeseit kiemelt szeretettel, már barátként fogadják és várják vissza évről-évre a magyarországi szervezők. A december második hétvégéjén zajló idei találkozóra a székelyhídi Búzavirág Népdalkör, a Székelyhídi Férfikórus, valamint az érszalacsi Örökzöld Asszonykórus is kapott meghívást Kondásné Erdei Máriától, a nyíradonyi művelődési ház igazgatójától és Tasó Lászlótól, a magyarországi város polgármesterétől. Idén 33 kultúrcsoport mutatkozott be a népzenei találkozón, citeraegyüttesek, pávakörök,

Érmelléki szomszédolás

Kultúra  , , , ,   2010. március 27. szombat 

Először valósult meg az Érmelléki szomszédolás című kulturális rendezvény március 26-án a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központ és a létavértesi városi művelődési ház közös szervezésében, az anyaországi Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.Székelyhíd és Létavértes már a 90-es évek elején kinyilvánította testvérvárosi szándékát egymás irányában. Az elmúlt két évtized alatt szoros barátságok születtek a két település lakosai között, gyakran vesznek részt egymás rendezvényein, városnapok, borversenyek, román kulturális napok, kórustalálkozók alkalmával.Ez a mostani mégis egy különleges alkalom volt, hiszen Létavértes kultúrája egy kis időre Székelyhídra költözhetett.

Zenélő-táncoló Bíborkák

Kultúra  ,   2010. február 15. hétfő 

Ingyenes hangszer- és néptánckör gyerekeknek
Sokan nem is tudják, hogy ilyen is van Székelyhídon, eddig még nem látták, nem hallottak róluk, de biztos vagyok benne, hogyha meghallják őket, helyeslően bólogatni fognak.A Bíborkák-csoportról írok, amely a Pro Székelyhíd Egyesület keretén belül alakult. Az egyesület elnöke, Galajda Jutka 2009 szeptemberétől működtet különböző hagyományőrző-, illetve zeneismereti köröket. Jelenleg ötféle foglalkozásra invitáljuk az érdeklődő gyerekeket, bármilyen korcsoportból, hiszen ezek az órák számukra ingyenesek. Az énekórát Kovács Ferenc, a furulyaórát Bertalan Hajnal, a gitár- és citeraórákat Bertalan Attila tartja.