^ Vissza Fel
Ér hangja Egyesület címke bejegyzései:

Sokszínű népdal- és néptáncgála zárta a Digitradition eseménysorozatát

Kultúra  , ,   2023. július 14. péntek 

Nagyszabású interkulturális népdal- és néptáncgálát szerveztek a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázat záróeseményeként Székelyhídon június 25-én.

Az interkulturális eseményen magyar, román, német és szlovák néptáncokat láthatott, valamint népdalokat hallhatot a nagyközönség. Szlovák részről a Cserpataki Cerovina Népi Együttes előadása, román oldalról az Együtt Diószegért Egyesület fiatal csoportja, német népdal és néptánc a mezőpetri Ährenkranz tánccsoport jóvoltából, és magyar vonatkozásban a székelyhídi Zajgó néptánccsoport, az apró Zajgók, az Érköbölkúti Csorgó Tánccsoport és a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadása biztosította a délután sokszínűségét.

Támogassa adója 3,5%-ával az Ér Hangja Egyesületet!

Ajánló    2022. április 12. kedd 

2022-ben is a befizetett adójuk szabadon utalható 3,5 százalékával segíthetik az Ér Hangja Egyesület munkáját. Előre kinyomtatott formanyomtatványokat igényelhetnek egyesületünk székhelyén, a székelyhídi múzeum épületében, illetve a digitális verzió megtalálható és letölthető honlapunkról (https://erhangja.ro/tamogatas). A kinyomtatott egyszerű formanyomtatványt személyes adatokkal kitöltve és aláírva támogathatják civil szervezetünket. Szükség esetén munkatársaink szívesen segítenek ezek kitöltésében. Az eredetit juttassák el székhelyünkre vagy a körzeti adó- és pénzügyi hivatalba. További információkért hívják a 0762-830344-es telefonszámot vagy írjanak az erhangja1@gmail.com e-mail-címre.

Támogatásukat köszönjük!

Fiatalok és felnőttek is fejlődnek az Ér Hangja Egyesületnél

Kultúra  ,   2022. április 8. péntek 

Mondhatni egymásnak adják a kilincset a külföldiek Székelyhíd múzeumában az elmúlt időszakban az Ér Hangja Egyesület nemzetközi munkásságának köszönhetően, hiszen alig, hogy véget ért az ötfős önkéntes csapatot foglalkoztató programsorozat, újabb vendégek érkeztek a manzárdban található stúdióba.

Szomorkásan indult a március az egyesület kötelékeiben, hiszen a 2021 augusztusától érkező nemzetközi önkéntesek szolgálati ideje lejárt, s közülük utolsóként Tristan Youinou is hazatért Franciaországba. Mind az öt fiatal önkéntes szolgálata gyümölcsözően zárult, a járványhelyzet okozta szigorítások ellenére is. Elkészült tizenhat videóklip, nyolc podcastbeszélgetés, nyolc újságcikk, illetve számos kulturális és a helyi turizmust népszerűsítő esemény szerveződött meg – nekik hála. Mindezek az Ér hangja honlapján, illetve a Touristic Săcueni Facebook– és Instagram-oldalakon megtekinthetők.

Ám az egyesület épp csak felocsúdott a fiatalok hazatéréséből, máris következett egy újabb esemény, amelynek a stúdió adott helyet, s amely résztvevői ezúttal felnőttek voltak. Nemzetközi találkozón vettek részt három ország képviselői Székelyhídon egy Erasmus+ projekt keretében.

Székelyhíd erdeinek kincseivel ismerkedtünk

Közélet  ,   2022. március 1. kedd 

Székelyhíd erdeinek kincsei címmel láthattak bemutatót az érdeklődők a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központban február 26-án, szombaton. A rendezvényen ifj. Bokor Zoltán vadőr és Kiss István Mátyás erdészmérnök hangulatos előadása által ismerhettük meg környezetünk természeti kincseit. Az eseményt az Ér Hangja Egyesület és nemzetközi francia önkéntese, Tristan Youinou szervezte, aki az Európai Szolidaritási Testületnek köszönhetően tevékenykedik városunkban.

Nyitottak az ifjúsági lehetőségek

Közélet  ,   2022. január 22. szombat 

A járványhelyzeti gondok dacára zajlanak az Ér Hangja Egyesület nemzetközi programjai

Az Ér Hangja Egyesület nemzetközi projektjeit is érintette a világjárvány által beárnyékolt elmúlt két év, amely kellemetlenül befolyásolta az ifjúsági szakterületet és a benne dolgozókat vagy dolgozni vágyókat is.

Hónapok, sőt, egyes esetekben több mint egy év telt el, míg az egyesület meg tudott valósítani egy-egy projektet, együtt várakozva a szervező partnerekkel,  az utazásra váró fiatalokkal a legújabb hírekre. A tavalyra tervezett hat megmozdulásból hármat sikerült teljesíteni, ezekről olvashat alább a kedves Olvasó.

Médiaképzéssel indult a Bihar megyei értékek pályázata

Kultúra  , ,   2022. január 13. csütörtök 

Sikeresen lezárult az a médiaképzés-sorozat, amely a Bihar megyei értékek a mi lencsénken keresztül elnevezésű pályázat első lépcsőjeként valósult meg októberben és decemberben összesen négy alkalommal. A programsorozat alatt tizenhat Bihar megyei fiatal nyerhetett betekintést az online tévézés, rádióműsor- és podcastkészítés, valamint az újságírás világába. A székelyhídi múzeum épületében  tartott képzés előadói az Ér Hangja Egyesület munkatársai voltak, akik többéves tapasztalattal rendelkeznek az érintett területeken.

A résztvevőket Antal Noémi, a megbízó egyesület titkára köszöntötte, aki röviden ismertette a projektet és annak fázisait. A képzést Biró Orsolya, a médiacsoport alelnöke indította el, aki bevezető játékokkal segítette a résztvevők ismerkedését.

Testvértelepüléseket látott vendégül az Ér Hangja

Kultúra  ,   2021. augusztus 31. kedd 

Tapasztalat- és tudásszerzés információcsere révén

Testvértelepülési találkozót szerveztek Székelyhídon augusztus 26-29. között. Az Egy összetartóbb EU kialakítása mezőgazdasági információcsere révén elnevezésű rendezvénysorozaton edelényi, héhalmi, mucsonyi (Magyarország), kamocsai és kürti (Szlovákia), valamint természetesen a házigazda Székelyhíd város képviselői vettek részt.

A harmadik alkalommal megszervezett eseményt az Ér Hangja Egyesület, Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalával közösen, illetve az Európa a polgárokért program támogatásával bonyolította le.

A testvértelepülési találkozó négynapos programja több előadás, kerekasztal beszélgetés és bemutató segítségével ismertette meg a résztvevő képviseletekkel és az érdeklődőkkel azokat a problémákat, témákat, valamint kihívásokat, melyek az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli agrárpolitikai, és egyéb gazdasági tényezőit érintik. A rendezvénysorozatot továbbá számos egyéb esemény tette még vonzóbbá és érdekesebbé a résztvevők számára, hiszen kistermelői kiállítás, főzőverseny, néptánc- illetve népzenei bemutató, és számos más szabadidős tevékenység is szerepelt a kínálatban.

Testvértelepüléseket lát vendégül az Ér Hangja

Közélet  ,   2021. június 27. vasárnap 

Az Európai Unióról cserélnek tapasztalatokat a találkozón

Testvértelepülési találkozót szerveznek Székelyhídon augusztus 26–29. között. Az Egy összetartóbb EU kialakítása mezőgazdasági információcsere révén elnevezésű rendezvénysorozaton edelényi, héhalmi, mucsonyi (Magyarország), kamocsai és kürti (Szlovákia) képviseletek vesznek részt.

A négynapos találkozó egyik célja, hogy összefogja a három országból érkező testvértelepülések közösségeit. A küldöttségek közösen megismerkednek az Európai Uniót átfogó mezőgazdaságra és az e mögött álló kereskedelemre vonatkozó működésével. Továbbá az olyan jellegű országos vagy regionális szabályozásokról, törvényekről és jellemzőkről cserélnek tapasztalatokat, amelyek elősegítik ezen közösségek későbbi fejlődését, illetve fennmaradását az Európai Unió egészséges versenyhelyzetének tükrében.

Meghívott vendégként Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a testület nemzetközi kereskedelmi bizottságának alelnöke tart előadást a közös agrárpolitikáról, valamint az EU új irányvonalairól. Továbbá az ifjúság helyzetéről és lehetőségeiről is szó lesz egy interaktív bemutató során.