^ Vissza Fel
projekt címke bejegyzései:

Innovációs kutatási projektben vesz részt az érkörtvélyesi általános iskola

Mérföldjáró  ,   2022. április 8. péntek 

Végre személyesen is találkoztak a Ride and Smile elnevezésű projektben résztvevő oktatási intézmények – köztük az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola – képviselői Salzburgban számos online szakmai megbeszélés után. Az érkörtvélyesi iskolát a találkozón három pedagógus képviselte: Kozma-Czintos Felicia-Laura igazgató, Madarász Annamária projektmenedzser és Nagy Ádám-István tornatanár.

A kétéves együttműködés témája a fenntartható mobilitás népszerűsítése a tanulók és azok családjainak körében, más néven a biciklizés környezet- és egészségmegőrző hatásának vizsgálata és előmozdítása. Ugyanakkor a digitális és az idegen nyelvi készségeket is fejlesztik. A szakmai együttműködésnek két kézen fogható eredménye is lesz: egy tanulási platform és egy módszertani segédkönyv (a fenntartható mobilitás témájához kapcsolható tevékenységi tervekkel).

Nyitottak az ifjúsági lehetőségek

Közélet  ,   2022. január 22. szombat 

A járványhelyzeti gondok dacára zajlanak az Ér Hangja Egyesület nemzetközi programjai

Az Ér Hangja Egyesület nemzetközi projektjeit is érintette a világjárvány által beárnyékolt elmúlt két év, amely kellemetlenül befolyásolta az ifjúsági szakterületet és a benne dolgozókat vagy dolgozni vágyókat is.

Hónapok, sőt, egyes esetekben több mint egy év telt el, míg az egyesület meg tudott valósítani egy-egy projektet, együtt várakozva a szervező partnerekkel,  az utazásra váró fiatalokkal a legújabb hírekre. A tavalyra tervezett hat megmozdulásból hármat sikerült teljesíteni, ezekről olvashat alább a kedves Olvasó.

Összetartó közösséget alakítanak ki

Közélet  , ,   2020. február 29. szombat 

Az Európai Unióról cserélnek tapasztalatokat a testvértelepülések találkozóján

Testvértelepülési találkozót szerveznek Székelyhídon április 23–26. között. Az Egy összetartóbb EU kialakítása mezőgazdasági információcsere révén elnevezésű rendezvénysorozaton edelényi, héhalmi, mucsonyi (Magyarország), kamocsai és kürti (Szlovákia) képviseletek vesznek részt.

A négynapos találkozó egyik célja, hogy összefogja a három országból érkező testvértelepülések közösségeit. A küldöttségek közösen megismerkednek az Európai Uniót átfogó mezőgazdaságra és az e mögött álló kereskedelemre vonatkozó működésével. Továbbá az olyan jellegű országos vagy regionális szabályozásokról, törvényekről és jellemzőkről cserélnek tapasztalatokat, melyek elősegítik ezen közösségek későbbi fejlődését, illetve fennmaradását az Európai Unió egészséges versenyhelyzetének tükrében.

Testvérvárosi találkozón az érolaszi küldöttség

Ajánló  ,   2016. augusztus 29. hétfő 

„Közös európai építkezés → Európa jövője” címmel a szlovákiai Inám község az
„Európa a polgárokért” program keretében testvérvárosi találkozót rendezett. A projektet az Európai Unió finanszírozta lehetővé téve, hogy 987 állampolgár találkozhasson egy helyen, akik közül 50 Cserháthalápról (Magyarosrzág), 25 Vlachova Lhota településről (Csehország), 20 Patak városból (Magyarország), 10 Stara Moravica településről (Szerbia), 25 Érolasziből (Románia), 30 Gyöngyössolymosról (Magyarország), 27 Spytkowice településről (Lengyelország) és cca. 800 Inámról (Dolinka) és környékéről érkeztek.

Közös álmunk egy modern, ízléses városközpont

Közélet  ,   2014. február 4. kedd 

Ismertették Székelyhíd megújuló centrumának látványterveit

Bemutatta Székelyhíd megújuló városközpontjának látványterveit az arculati kézikönyv összeállításával megbízott Fekete Albert marosvásárhelyi tájépítészmérnök. A diavetítéses ismertetést a városi tanács tagjai és érdeklődők szemlélhették meg január 21-én, kedden délben a városháza tanácstermében.
Először a főtér és a kapcsolódó utcaszakaszok szabadtéri építészeti vázlattervét nézhettük meg. Külön kihangsúlyozódott egy gyülekezésre, ünneplésre, együttlétre alkalmas, reprezentatívan kialakított terület létrehozása. Többen hozzászóltak a világháborús emlékmű körül egyedi térburkolattal ellátandó, a meglévő fákat megtartó tér tervéhez. Vita nem alakult ki, mert abban mindenki egyetértett, hogy városunknak szüksége van egy igényes, a helyiek és az átutazók számára is tetszést arató központra. A tájépítészmérnök kiemelte, hogy mennyire fontos egy ilyen park tervezésekor az akadálymentes és egyetemes építkezés (a kerekes székesek, a babakocsit tolók és a gyengén látók számára).

Rizikó nélkül nincs siker

Közélet    2010. június 13. vasárnap 

Európai uniós pénzforrásokból megvalósuló beruházások, projektek Székelyhídon

 

Kiss Sándor Elek polgármesteri tanácsadót, a székelyhídi polgármesteri hivatal pályázatokért felelős munkatársát kérdeztük az önkormányzat európai uniós pályázatokkal kapcsolatos tevékenységéről, folyamatban levő és tervezett projektjeiről. A tanácsadó részletezte a pályázatokkal foglalkozó csapat 2008 óta megnyert, megvalósulásnak indult, folyamatban levő projektjei közül a színház felújítását, az új futballpályát, a háromhektáros park és négy napközi otthon építését a hátrányos helyzetű gyerekek számára,  a roma projekteket, a Dankó Pista utca rendezését, az aquapark létesítését, 20 km mezőgazdasági út aszfaltozását…