„Közös európai építkezés → Európa jövője” címmel a szlovákiai Inám község az
„Európa a polgárokért” program keretében testvérvárosi találkozót rendezett. A projektet az Európai Unió finanszírozta lehetővé téve, hogy 987 állampolgár találkozhasson egy helyen, akik közül 50 Cserháthalápról (Magyarosrzág), 25 Vlachova Lhota településről (Csehország), 20 Patak városból (Magyarország), 10 Stara Moravica településről (Szerbia), 25 Érolasziből (Románia), 30 Gyöngyössolymosról (Magyarország), 27 Spytkowice településről (Lengyelország) és cca. 800 Inámról (Dolinka) és környékéről érkeztek.

Az első napon a téma az európai polgárok összetartozásának erősítése volt. A vendégek a délutáni órákban érkeztek, akiket a helyiek helyi specialitásokkal vártak. A többéves testvér-települési kapcsolatok idén új partnerrel, a lengyelországi Spytkowicéből érkezett delegációval bővült. Az ismerkedés után a küldöttségek közösen készítették el az európai polgárok összetartozását szimbolizáló kézműves terméket. A kerámia margaréta szirmaira kézzel festették fel a partner települések neveit, hogy a rendezvény befejezte után is az egyes településeken szimbolizálja az együttműködést. Az esti program a helyi és a vendég fiatalok szervezésében a kulturális sokszínűség értékként való elfogadását, a nyelvi akadályok leküzdését és a polgárok közvetlen kapcsolatteremtését szolgálta.

Másnap, július 9-én a téma az európai kultúrkör bemutatása, a háborúk történelmi okainak és következményeinek megvitatása és a gazdasági és civil együttműködési kapcsolatok fejlesztése volt. A délelőtti órákban a szakmai programok kerültek előtérbe. Gazdaságfejlesztési, elsősorban vidékfejlesztési és mezőgazdasági, ezen belül is főleg a méhészeti szakelőadáson vettek részt az érdeklődők. Ezt követően a vendégek megismerkedtek a helyi nevezetességekkel. A történelmi emlékek megismerése közben az egyes helyszíneken került sor a háborúk történelmi okainak és következményeinek megvitatására.

A kulturális seregszemle kapcsán a részt vevők megismerkedtek

Európai kultúrkör c. a kulturális seregszemle a kora délutáni órákban kezdődött, ahol a helyi és térségi fellépők mellett a vendég delegációk is bemutatták hagyományaikat. A kulturális rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a nemzetközi mézkóstoló, mézes sütemények versenye, méz és mézkészítmények versenye, nemzetközi Mézkirálynő választás és az érdeklődők számára kézművesfoglalkozások zajlottak. A versenyek eredményhirdetésére ünnepélyes keretek között került sor, ahol a nagyközönség számára is bemutatásra került az első napon közösen készített az európai polgárok összetartozását szimbolizáló kézműves alkotás is. Az estét könnyűzenei koncert zárta.

A találkozó utolsó napján, 10-én a téma Európa jövője volt. A záró napon a testvér-települések teret kaptak a közös európai jövőképükkel kapcsolatos elképzeléseik bemutatására. A beszélgetések során véleményt cseréltek az euroszekpticizmus kiváltó okairól és várható következményeiről is. Egymás jobb megismerése és megértése érdekében az egyes településre leginkább jellemző kulturális programmal színesítették a szakmai programokat. A háromnapos rendezvény záró részében sor került a projekt eredményeinek kiértékelésére és további együttműködési célok meghatározására is.

Projekt weboldala: http://www.dolinka.org/hu/
Dokumentum: Letöltés