Végre személyesen is találkoztak a Ride and Smile elnevezésű projektben résztvevő oktatási intézmények – köztük az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola – képviselői Salzburgban számos online szakmai megbeszélés után. Az érkörtvélyesi iskolát a találkozón három pedagógus képviselte: Kozma-Czintos Felicia-Laura igazgató, Madarász Annamária projektmenedzser és Nagy Ádám-István tornatanár.

A kétéves együttműködés témája a fenntartható mobilitás népszerűsítése a tanulók és azok családjainak körében, más néven a biciklizés környezet- és egészségmegőrző hatásának vizsgálata és előmozdítása. Ugyanakkor a digitális és az idegen nyelvi készségeket is fejlesztik. A szakmai együttműködésnek két kézen fogható eredménye is lesz: egy tanulási platform és egy módszertani segédkönyv (a fenntartható mobilitás témájához kapcsolható tevékenységi tervekkel).

Az első esetében a geoinformatikus kollégák olyan applikációt készítettek és építettek be az ArcGIS-platformba, amely nem csak biciklivel vagy más ökobarát közlekedési eszközzel megtett kilométereket rögzíti, de képes a gyerekek digitális és idegen nyelvi kompetenciáit is fejleszteni. A módszertani segédkönyv létrehozásában pedig elsősorban a partneriskolák pedagógusai által kidolgozott és kipróbált tevékenységeket fogják egybefűzni.

Január végén Rómában folytatódik a tapasztalatcsere, majd márciusban Szkopje látja vendégül a projektcsapatot. Május elején a körtvélyesi iskola lesz a házigazda, amikor is elindítják a Bike to School versenyt (minden partnerintézmény egy hónapon keresztül fogja gyűjteni a kilométereket az applikáció segítségével). Végül 2022 novemberében a brüsszeli EuroGEO szakmai találkozójával és Róma–Brüsszel kerékpártúrával zárul az együttműködés.

Mint ismeretes, az érkörtvélyesi iskola 2020 novemberében írta alá az Erasmus+ kutatási partnerséget hat másik európai intézménnyel, többek között a Salzburgi Paris Lodron Egyetemmel (PLUS), a brüsszeli székhelyű EUROGEO VZW társasággal (Európa legnagyobb földrajztársasága), a római Rebike és Bike to School egyesületekkel, az EcoLogic észak-macedóniai nonprofit szervezettel, valamint a szkopjei Pestalozzi és a római Instituto Comprensivo Simonetta Salacone nemzetközi iskolákkal.


Írta: Ér hangja