^ Vissza Fel
Érkörtvélyes címke bejegyzései:

Védőnő nyújt segítséget a rászorulóknak Érkörtvélyesen

Mérföldjáró    2021. július 14. szerda 
 1 672

Nagy Anita védőnőként dolgozik Érkörtvélyesen 2019 októberétől. A közösségi egészségügyi nővért – aki nagy segítségére van a rászorulóknak – az érkörtvélyesi polgármesteri hivatal alkalmazta az egészségügyi és a munkaügyi minisztériumhoz benyújtott sikeres pályázat révén.

Nagy Anita (portrénkon)elmondta, munkaköre szerint a nehéz körülmények között élő személyekkel foglalkozik. Több tekintetben is segítséget jelent az embereknek: vérnyomást mér, ellenőrzi, hogy beszedik-e gyógyszereiket, járnak-e háziorvoshoz és szükség esetén szakorvoshoz. Tanácsokat ad, útbaigazítja a magas vérnyomással rendelkezőket, akik nem szednek gyógyszereket. A háziorvosnak is segít, értesíti a szülőket a gyermekek kötelező védőoltásának időpontjáról, figyelemmel kíséri a terhes nőket, az újszülötteket és a krónikus betegeket. Segít egészségügyi biztosítást szerezni azoknak a terhes nőknek, akik nem rendelkeznek ezzel.

Minden gondot félretesznek, ha a gyermekekről van szó

Mérföldjáró    2021. július 13. kedd 
 1 292

Az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskolában sokrétű tevékenységet folytattak a világjárvány ellenére. Kozma-Czintos Felicia igazgató és egyben a tanintézmény angol szakos tanára mutatta be ezt a rendhagyó tanévet.

Kozma-Czintos Felicia (portrénkon) kifejtette, hogy összesen 547 diákkal rendelkeznek az óvodától kezdődően egészen a nyolcadik osztályig, a magyar tagozaton Érkörtvélyesen és a román tagozaton Érvasadon. Az online oktatás és a világjárvány mellett márciustól megkezdték a felzárkóztató programokat is.

Rendezik a tulajdonviszonyokat Érkörtvélyesen

Mérföldjáró    2021. május 11. kedd 
 916

Jelenleg a telekkönyvezésekkel foglalkoznak sokat az érkörtvélyesi polgármesteri hivatalban.

Nagy István polgármester hangsúlyozta, hogy segítséget nyújtanak a lakosságnak, hogy minél több lakást és földterületet tudjanak telekkönyvbe venni, ugyanis nagyon fontos a tulajdonjog megszerzése, illetve tisztázása. Ez egyrészt a következő generáció szempontjából is lényeges, illetve másrészt a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA) benyújtandó támogatás esetében is szükséges. Segítik a telekkönyvezési eljárásban a gazdákat, hogy tisztázzák a tulajdonviszonyokat a területek kapcsán, annak érdekében, hogy mindenki dokumentációja legyen rendben. Az elektronikus nyilvántartásba is bevezetik a tulajdonviszonyt, így a szükséges igazolásokat pillanatok alatt ki tudják adni. Mindenkinek az az érdeke, hogy ezek a kérdések tisztázódjanak, akár földvásárlásról, akár öröklésről van szó. A papírmunkával járó kellemetlenségek után a tulajdonosok ennek az eljárásnak az előnyeit is megtapasztalják. Minden családnak megvan az iratcsomója a tulajdonairól, a járműtől a házig, a földig. Minden adat egy helyen található, ily módon sokkal jobban nyomon követhetővé válik a folyamat, és szükség esetén, ha módosulnak a tulajdonviszonyok, akkor ez egyszerűen bevezethető a dokumentációba.

Tanügyi beruházások Érkörtvélyesen

Mérföldjáró    2021. május 4. kedd 
 1 216

A helyi fejlesztések esetében a község lakosainak érdekeit veszik figyelembe – fejtette ki Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere (portrénkon) –, így kevés pénzből is a maximumot tudják kihozni.

Nagy István közölte, hogy jelenleg két pályázatuk van folyamatban. Új óvodát építenek Érvasadon, a régi épületét már lebontották, s ez a telekkönyvből is kikerült. Eltakarították már a törmeléket is. Minden engedélyt megszereztek már az új óvoda létesítéséhez, megtörtént a licitáció is, és a kivitelező cég is megvan. Az új épület nem lesz emeletes, három tantermet építenek, mintegy 75 gyermek kap helyet benne. Természetesen a tervezésnél figyelembe vették azt az előírást is, hogy egy gyermeknek hány négyzetméter területet kell biztosítani, hogy az óvoda a megfelelő körülmények között működhessen. Ugyanakkor felújítják az érkörtvélyesi óvodát, korszerűsítik a tetőtéri tantermeket. Ez esetben padokat cserélnek ki, mert régi bútorok találhatóak benne, új játékok is lesznek. Korszerűsítik a mosdókat. Az elöljáró kifejtette, hogy a jövőben szeretnének egy napközit is beindítani Érkörtvélyesen, s abban kialakítani egy olyan termet, ahol a gyermekek lefeküdhetnek délben.