^ Vissza Fel
Érkörtvélyes címke bejegyzései:

Fejlesztések és pályázatok a körtvélyesi iskolában

Mérföldjáró    2021. december 8. szerda 
 518

Kozma-Czintos Felicia, az ér­kört­vélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola igazgatója nyilatkozott a közeljövő terveiről, a tanintézmény keretében történő fejlesztésekről, beruházásokról.

– Tervek azok vannak, finanszírozásra várunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy most már tényleg közel vagyunk ahhoz, hogy a körtvélyesi iskola egy egyesülettel is rendelkezzék. Második éve folyik a szükséges dokumentáció elkészítése, de most már a végén vagyunk. Nagyon örülnénk, hogyha végre befejeződne az egész, ugyanis nagyon sok elképzelésünk van ezzel az egyesülettel. Pályázni szeretnénk, támogatókon keresztül pénzforrást hozni még a tanintézménynek. Ezeket az összegeket mindenképpen iskolai tevékenységek szervezésére, pedagógusok továbbképzésére szeretnénk fordítani, versenyeket szervezni, amint ez a járványhelyzet megengedi. Az egyesület neve az KORTE lesz, a körte szóból, ugyanis Körtvélyes – körte, és így adódott ez a név az egyesületnek.

Érkörtvélyesi közösségi érdekérvényesítés

Mérföldjáró    2021. november 17. szerda 
 83

Egy év telt el a helyhatósági választások óta, Érkörtvélyesen  új tanácsosok is bekerültek a képviselő-testületbe, ebben az időszakban sikerült összekovácsolódni. Nagy István, a község polgármestere összefoglalta a választások óta eltelt időszak legfontosabb eredményeit.

Az idei helyi költségvetés összeállításakor figyelembe kellett venni, hogy olyan évnek néznek elébe, amikor is világjárvány uralkodik mindenhol. Ehhez viszonyítva kellett olyan típusú pályázatokat is készíteni, olyan terveket javasolni, amelyek segítik a lakosságot ebben az időszakban. Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere hangsúlyozta a járdák megépítésének fontosságát, hogy az emberek könnyebben tudjanak közlekedni. Lámpatesteket helyeztek el, most már a község mindkét településén LED-égők világítják meg az utakat és járdákat. Ezáltal is növelték a közbiztonságot, amihez még hozzájárult a kamerarendszer telepítése is, minden utcán van kamera.

Így csökkent a lopás és a rongálás is a településen, az emberek nagyobb biztonságban érzik magukat. A tanács úgy döntött, hogy az éjszakai szolgálatot megszüntetik Körtvélyesen, azok a munkások pedig, akik éjjeliőrként dolgoztak, a jövőben szintén a polgármesteri hivatal alkalmazásában maradnak, természetesen ők a rendért és a tisztaságért fognak felelni a jövőben.

Tovább zajlanak az érkörtvélyesi beruházások

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 
 226

Lefestik a polgármesteri hivatalt

Érkörtvélyesen már egy éve működik az új épületben a polgármesteri hivatal, ahol belül mindent rendbe tettek. Jelenleg az épület kültéri festése zajlik. „Eljött annak az ideje, hogy egy szép színt is adjunk ennek az impozáns épületnek. Ennek az épületnek el kell térnie a többitől, ugyanis hivatal működik itt. Megszületett a döntés, kiválasztottunk két színt” – nyilatkozta Nagy István érkörtvélyesi polgármester. Bővítették a parkolási lehetőségeket, a polgármesteri hivatal hátsó udvarában fedett parkolót alakítottak ki az alkalmazottaknak annak érdekében, hogy több hely jusson azoknak, akik a hivatalba jönnek ügyes-bajos ügyeiket rendezni.

Segítik a mentősök munkáját

A helyhatóság munkatársai jelenleg olyan online programon dolgoznak, amelynek alkalmazásával a házszámokhoz GPS-koordinátákat rendelnek, amelyeket a rendőrség, tűzoltóság, mentősök rendelkezésére bocsátják, hogy ezáltal is segítsék a munkájukat. Ily módon szükség esetén könnyebben és hamarabb megtalálják a keresett házszámot. Így nem kell majd időt vesztegetni azzal, hogy arról érdeklődjenek, merre található egy adott házszám, tehát hamarabb eljutnak a bajbajutottakhoz.

Új járdák Érkörtvélyesen

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 
 308

Ebben az időszakban több projektet valósít meg az érkörtvélyesi polgármesteri hivatal. Az egyik ilyen, hogy ott ahol még nincs, járdákat készítenek.

Figyelembe véve a lakosság igényeit, az esős, téli időszak közeledtével járdákat készítenek a lakosok számára azokban az utcákban, ahol ez még nem történt meg. Érkörtvélyesen három utcában, Érvasadon pedig egy utca esetében készítenek járdát több mint egy kilométeren keresztül. A járdának a szélességét úgy kellett megállapítani, hogy egy gyerekkocsi elférjen rajta. Nagy István polgármester elmondta, hogy a főutcán egy kicsit szélesebbre tervezték a járdát.

Ott egyméteres lesz, az utcavégeken pedig, ahol nincs akkora forgalom, 80 centiméteres, ott is elfér majd egy gyerekkocsi. Azt szeretnék elérni, hogy minden utca le legyen aszfaltozva. Az a természetes, hogy minden utcában legyen járda, legalább az egyik oldalon, hogy tudjanak közlekedni a sáros időben is. Minden utcát leköveztek már a nyár folyamán. Szükség esetén mentővel, tűzoltóval meg lehet közelíteni minden utcát. Az elöljáró hangsúlyozta, hogy jelenleg is zajlik a járdák építése, hamarosan befejeződik ez a projekt. Mintegy 1200 méter hosszúságban épülnek járdák Érkörtvélyesen és Vasadon. Ezek kiválasztása úgy történt, hogy Érkörtvélyesen megbeszélték a tanácsosokkal, hogy melyik utcába létesítsenek járdát, Vasadon pedig a régi járdát újították fel, felszedték a régi elavultat, és újat helyeztek el mintegy ötszáz méteren.

Védőnő nyújt segítséget a rászorulóknak Érkörtvélyesen

Mérföldjáró    2021. július 14. szerda 
 1 933

Nagy Anita védőnőként dolgozik Érkörtvélyesen 2019 októberétől. A közösségi egészségügyi nővért – aki nagy segítségére van a rászorulóknak – az érkörtvélyesi polgármesteri hivatal alkalmazta az egészségügyi és a munkaügyi minisztériumhoz benyújtott sikeres pályázat révén.

Nagy Anita (portrénkon)elmondta, munkaköre szerint a nehéz körülmények között élő személyekkel foglalkozik. Több tekintetben is segítséget jelent az embereknek: vérnyomást mér, ellenőrzi, hogy beszedik-e gyógyszereiket, járnak-e háziorvoshoz és szükség esetén szakorvoshoz. Tanácsokat ad, útbaigazítja a magas vérnyomással rendelkezőket, akik nem szednek gyógyszereket. A háziorvosnak is segít, értesíti a szülőket a gyermekek kötelező védőoltásának időpontjáról, figyelemmel kíséri a terhes nőket, az újszülötteket és a krónikus betegeket. Segít egészségügyi biztosítást szerezni azoknak a terhes nőknek, akik nem rendelkeznek ezzel.

Minden gondot félretesznek, ha a gyermekekről van szó

Mérföldjáró    2021. július 13. kedd 
 1 484

Az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskolában sokrétű tevékenységet folytattak a világjárvány ellenére. Kozma-Czintos Felicia igazgató és egyben a tanintézmény angol szakos tanára mutatta be ezt a rendhagyó tanévet.

Kozma-Czintos Felicia (portrénkon) kifejtette, hogy összesen 547 diákkal rendelkeznek az óvodától kezdődően egészen a nyolcadik osztályig, a magyar tagozaton Érkörtvélyesen és a román tagozaton Érvasadon. Az online oktatás és a világjárvány mellett márciustól megkezdték a felzárkóztató programokat is.

Rendezik a tulajdonviszonyokat Érkörtvélyesen

Mérföldjáró    2021. május 11. kedd 
 1 029

Jelenleg a telekkönyvezésekkel foglalkoznak sokat az érkörtvélyesi polgármesteri hivatalban.

Nagy István polgármester hangsúlyozta, hogy segítséget nyújtanak a lakosságnak, hogy minél több lakást és földterületet tudjanak telekkönyvbe venni, ugyanis nagyon fontos a tulajdonjog megszerzése, illetve tisztázása. Ez egyrészt a következő generáció szempontjából is lényeges, illetve másrészt a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA) benyújtandó támogatás esetében is szükséges. Segítik a telekkönyvezési eljárásban a gazdákat, hogy tisztázzák a tulajdonviszonyokat a területek kapcsán, annak érdekében, hogy mindenki dokumentációja legyen rendben. Az elektronikus nyilvántartásba is bevezetik a tulajdonviszonyt, így a szükséges igazolásokat pillanatok alatt ki tudják adni. Mindenkinek az az érdeke, hogy ezek a kérdések tisztázódjanak, akár földvásárlásról, akár öröklésről van szó. A papírmunkával járó kellemetlenségek után a tulajdonosok ennek az eljárásnak az előnyeit is megtapasztalják. Minden családnak megvan az iratcsomója a tulajdonairól, a járműtől a házig, a földig. Minden adat egy helyen található, ily módon sokkal jobban nyomon követhetővé válik a folyamat, és szükség esetén, ha módosulnak a tulajdonviszonyok, akkor ez egyszerűen bevezethető a dokumentációba.