Ismertették Székelyhíd megújuló centrumának látványterveit

Bemutatta Székelyhíd megújuló városközpontjának látványterveit az arculati kézikönyv összeállításával megbízott Fekete Albert marosvásárhelyi tájépítészmérnök. A diavetítéses ismertetést a városi tanács tagjai és érdeklődők szemlélhették meg január 21-én, kedden délben a városháza tanácstermében.
Először a főtér és a kapcsolódó utcaszakaszok szabadtéri építészeti vázlattervét nézhettük meg. Külön kihangsúlyozódott egy gyülekezésre, ünneplésre, együttlétre alkalmas, reprezentatívan kialakított terület létrehozása. Többen hozzászóltak a világháborús emlékmű körül egyedi térburkolattal ellátandó, a meglévő fákat megtartó tér tervéhez. Vita nem alakult ki, mert abban mindenki egyetértett, hogy városunknak szüksége van egy igényes, a helyiek és az átutazók számára is tetszést arató központra. A tájépítészmérnök kiemelte, hogy mennyire fontos egy ilyen park tervezésekor az akadálymentes és egyetemes építkezés (a kerekes székesek, a babakocsit tolók és a gyengén látók számára).
Az iskola és a park közötti esővíz-elvezető árkok befedésével, a régi kerítés elbontásával, a gépjárműforgalom – a kerülőút elkészültével remények szerint jelentősen csökkenő – áthaladó forgalomba irányításával jelentősen megnőne a park mostani területe, amit a település ökológiai szempontjait figyelembe véve célszerű lenne, úgynevezett lélegző burkolattal ellátni.

Fekete Albert elmondta, hogy az egységes arculat kialakításához szükséges, hogy a központban található házak a szecesszió korának megfelelő építési stílushoz igazodva, a kornak megfelelő színekben pompázzanak. Kiemelte, számos építészetileg, turisztikai szempontból is értékes épület található városunk központjában. A városi arculat fontos eleme egy információs táblarendszer kiépítése, amely a helyi értékekre hívná fel a figyelmet, akár a burkolati elemekbe, kövekbe vésve. A járműközlekedésre használt utak számának csökkentése, parkolóhelyek kialakítása és a pincesor rehabilitációja is szerepelt az előadásban.
Abban is egyetértett mindenki, hogy a következő hét évre szóló uniós pályázatokban szinte kötelező Székelyhíd városának részt vennie, mert közös érdekünk, hogy mielőbb megszépüljön városunk központja!

Gulácsi Mária