Érmelléki népdalénekeseket is meghívtak a Nyíradonyban megszervezett XX. Regionális Népzenei Találkozóra. A határon túli, partiumi kultúrcsoportokat, énekeseit kiemelt szeretettel, már barátként fogadják és várják vissza évről-évre a magyarországi szervezők. A december második hétvégéjén zajló idei találkozóra a székelyhídi Búzavirág Népdalkör, a Székelyhídi Férfikórus, valamint az érszalacsi Örökzöld Asszonykórus is kapott meghívást Kondásné Erdei Máriától, a nyíradonyi művelődési ház igazgatójától és Tasó Lászlótól, a magyarországi város polgármesterétől. Idén 33 kultúrcsoport mutatkozott be a népzenei találkozón, citeraegyüttesek, pávakörök, kórusok, népzenei együttesek követték egymást a karácsonyi pompában tündöklő színpadon, közöttük igen nagy népszerűségnek örvendhetett a Búzavirág Népdalkör, a Székelyhídi Férfikórus, valamint az ez alkalommal csak hat főt számláló érszalacsi örökzöldek.
Tasó László polgármester, fideszes országgyülési képviselő köszöntő beszédében kiemelte a magyar népdal és népzene szépségeit, a hagyományőrzés, az együvé tartozás, az együttgondolkodás fontosságát. „Bárhol is legyünk szétszóródva ebben a nagyvilágban, minket magyarokat összetartanak »kincseink« a múltunk, a kultúránk, s ez legyen így a jövőben is. Testvéreinket, barátainkat évről-évre szeretettel várjuk és fogadjuk városunkban” – fejezte be mondandóját az elöljáró.
A rendezvény záróakkordjaként a szervezők emléklapokat és ajándékokat adtak át a résztvevő kulturális csoportok vezetőinek, s a meghívottaknak.
Végezetül felcsendült nemzeti imánk, a Himnusz, majd a többszáz fős nézőközönség elénekelte a Székely himnuszt is.
Idén is nagyszerű érzés volt Nyíradonyban partiumi magyarnak lenni. Köszönet érte a résztvevő kórusoknak, a nyíradonyi szervezőknek, hogy barátsággal, odaadással, meleg szívvel évről-évre megteremtik ennek a lehetőségét.
Fekete Evetke