Testvértelepülési találkozót tartottak Székelyhídon június 16–18. között az Európai Unió Európa a polgárokért nevet viselő programjának finanszírozásával és Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával.

A IV. Székelyhídi Városnapok rendezvénysorozatával egybekötve tartotta meg az Ér Hangja Egyesület azt a határokon átívelő baráti találkozót, amely az Érmellék kisvárosát közelebb hozta romániai, magyarországi, belgiumi, horvátországi és felvidéki (szlovákiai) testvértelepüléseihez. A találkozó célja az Európán belüli közös jövő építése volt ismerkedés és tapasztalatcsere révén, a közösségfejlesztés érdekében.

A Gyűljünk össze közös jövőnk érdekében! mottóval ellátott testvértelepülési találkozó megnyitóján Aszalós Tímea, az Ér Hangja Egyesület elnöke és Béres Csaba, városunk polgármestere köszöntötte a vendégeket. A péntek délelőtt érkező küldöttségek bemutatkozó előadások révén ismerhették meg egymás településeit a Székelyhíd központjában álló városi múzeum épületében. Betekintést nyertek azokba a projektekbe is, amelyek az elmúlt években lehetővé tették ezen városok és falvak gazdasági, infrastrukturális és kulturális fejlődését az EU-ban.

A Horvátországból érkezett dr. Kres Tímea, az Ajtó Európára Sepsei Egyesület projektmenedzsere rövid bemutatóval készült az Európai Unió történetéről, és taglalta azokat a jelenlegi problémákat, amelyek az egyre nagyobb politikai bizonytalanságot generálják. Tóth Ágnes, a Komárom-Esztergom megyei Gyermely község önkormányzatának kulturális referense három pontban foglalta össze az Európai Unióhoz való tartozás előnyeit: a határok megnyílása, fejlesztési támogatások biztosítása és az ezekhez szükséges források megszerzésének lehetősége. Hajdú-Bihar megye Nyíradony járásközpontját Sztancs Tibor alpolgármester képviselte, aki városa sporttevékenységeket támogató projektjeit tartotta fontosnak megemlíteni. A felvidéki, Duna-parti Dunamócs községet – amely a gasztro- és kerékpárturizmus irányában bontogatja szárnyait – Banai Tóth Pál polgármester mutatta be. A németországi Hans Springer, Kirchdorf am Inn polgármestere Kovács János római katolikus pap tolmácsolásában elsősorban az ifjúság és a nyelvtanulás területén fogalmazott meg egy közös jövőképet.

Városunkat Béres Csaba polgármester mutatta be a vendégeknek, aki a helyi jelentős fejlesztési projektekről szólva elmondta, egy részük már kézzel fogható, ellenben vannak olyan beruházások is, amelyek eredményei nem minden esetben jól láthatóak, bár jó irányban haladnak, mint például a borvidékek, a termálvizes fürdőhelyek, a kastélyok és kúriák turisztikai értékesítésének tervei. A városvezető végezetül említést tett a Székelyhíd lakosságának 20%-át kitevő roma közösség integrációjának állandó kihívásairól is.

A találkozó szombaton konferenciával folytatódott a városháza dísztermében, melyet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője nyitott meg Eukriticizmustól az eurófóbiáig, az Európai Unió jövője című előadásával, melyben az unió létét társbérlethez hasonlította, amelyben ideológiai és értékrendbeli ellentétek feszülnek egymásnak, viszont hangsúlyozta, hogy a kényszer-, érdek-és értékszövetségből lassan politikai szövetség is válik, és a belső konfliktusokat nem kiköltözéssel, hanem párbeszéddel kell elsimítani, tehát Európa uniójára szükség van. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő EU a BrExit után címmel az Egyesült Királyság kilépési referendumáról és ennek következményeiről beszélt, majd Jövőbeli együttműködések, tervek, víziók címen a testvértelepülések delegációi tartottak fórumot az együttműködési lehetőségekről.

A találkozó hátralévő másfél napja városnézéssel, valamint sport-, szabadidős és kulturális programokon való részvétellel telik, természetesen a városnapok rendezvényeihez is kapcsolódóan, illetve gyerek és ifjúsági programokat is szemrevételezhettek a küldöttségek tagjai (vetélkedők, játékok, kvízek, kisfilmek formájában), amelyek az Európai Unió megismerését és népszerűsítését szolgálják.

 

Szamos Mariann


Írta: Ér hangja