Az Európai Unióról cserélnek tapasztalatokat a találkozón

Testvértelepülési találkozót szerveznek Székelyhídon augusztus 26–29. között. Az Egy összetartóbb EU kialakítása mezőgazdasági információcsere révén elnevezésű rendezvénysorozaton edelényi, héhalmi, mucsonyi (Magyarország), kamocsai és kürti (Szlovákia) képviseletek vesznek részt.

A négynapos találkozó egyik célja, hogy összefogja a három országból érkező testvértelepülések közösségeit. A küldöttségek közösen megismerkednek az Európai Uniót átfogó mezőgazdaságra és az e mögött álló kereskedelemre vonatkozó működésével. Továbbá az olyan jellegű országos vagy regionális szabályozásokról, törvényekről és jellemzőkről cserélnek tapasztalatokat, amelyek elősegítik ezen közösségek későbbi fejlődését, illetve fennmaradását az Európai Unió egészséges versenyhelyzetének tükrében.

Meghívott vendégként Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a testület nemzetközi kereskedelmi bizottságának alelnöke tart előadást a közös agrárpolitikáról, valamint az EU új irányvonalairól. Továbbá az ifjúság helyzetéről és lehetőségeiről is szó lesz egy interaktív bemutató során.

A küldöttségek és résztvevők megvitatják az EU-t érintő további aktuális kérdéseket is. Így például a következő témákat boncolgatják majd előadások, valamint kerekasztal-beszélgetések során: az Európai Unió jövője és kilátásai, a közösségnek mind a külső, mind a belső folyamatainak figyelembevételével; szó lesz többek között a migrációs tendenciákról, valamint a Brexit hatásairól is az Unió geopolitikai, társadalmi és gazdasági szempontjaira nézve.

A testvértelepülési találkozó programját számos egyéb esemény teszi majd még vonzóbbá és érdekesebbé a résztvevők számára, hiszen kistermelői kiállítás, főzőverseny, néptánc- illetve népzenei bemutató, és számos más szabadidős tevékenység is szerepel a rendezvény megálmodóinak kínálatában. Részletes információk megtalálhatóak az alábbi programtervezetben.

Az eseményt az Ér Hangja Egyesület szervezi Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalával közösen, illetve az Európa a polgárokért program támogatásával.


Programtervezet
(A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!)

Augusztus 26., csütörtök
19 óráig: küldöttségek érkezése és szállásuk elfoglalása
20 órától: vacsora

Augusztus 27., péntek
9.00 Ünnepélyes megnyitó. A vendégeket Béres Csaba polgármester, illetve Aszalós Tímea, az Ér Hangja Egyesület elnöke köszöntik, utóbbi bemutatja a rendezvény célkitűzéseit, programját, várható eredményeit. Felszólalnak a küldöttségek vezetői is.
9.30 A résztvevő települések helyzete, bemutatója. A küldöttségek bemutató formájában prezentálják, hol helyezkedik el településük, milyen gazdasági helyzettel és turisztikai adottságokkal rendelkeznek, milyen beruházásokat és fejlesztéseket, egyéb értékeket, eredményeket köszönhetnek az Európai Uniónak.
12.00 Közös problémák, kihívások (euro¬szkepticizmus, eurofóbia, menekültválság, Brexit hozta gazdasági változások) – előadás és kerekasztal-beszélgetés
13–17 óra: ebédszünet és szabad program
18.00 Népzene- és néptáncdélután: a küldöttségek népzenei- és/vagy néptáncbemutatót tartanak egymásnak, illetve az összegyűlt közönségnek; bemutatják népi viseletük, ezáltal színes folklórkavalkád alakul ki.
20 órától: vacsora

Augusztus 28., szombat
9.00 Agrárgazdaságaink – bemutató. A résztvevő települések küldöttei tíz-tízperces bemutatót tartanak mezőgazdasági helyzetükről: mennyire jellemző ez a foglalkozás helyiségükre (a foglalkoztatás milyen arányát fedi), milyen termékeket termelnek, hol értékesítik ezeket, milyen nehézségekbe ütköznek termelőik.
10.00 Nemzetközi (de egyben helyi) kiállítás- és termékbemutató: a küldöttségek egyes tagjai, a helyi és környékbeli gazdákkal közösen, kiállítják a helységükre jellemző termékeket (mézek, dzsemek és ízek, sajtok, teák, szörpök stb.).
11.30 Az Európai Unió 2021–2027-es költségvetése, új kihívások a közös agrárpolitika és a kohéziós politika területén – Winkler Gyula, az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi bizottságának alelnöke előadást tart az EU új irányvonalairól.
Az EU a fiatalokról szól – az EP képviselő rövid, interaktív bemutatót tart a fiatal résztvevőknek az Erasmus Plus programról és annak lehetőségeiről, valamint az Európai Unió ifjúságpolitikai törekvéseiről is.
13–16 óra: ebédszünet és szabad program (tervezés alatt)
16.00 Rádió-tv interjúk az önkéntességről: a résztvevők tévé- vagy rádióinterjú formájában fogják elmondani, miért jó önkéntesnek lenni, milyen személyes hozadékai vannak e tevékenységnek személyükre nézve, illetve a célcsoportra vonatkozóan (például személyiségfejlődés, egy közösséghez való tartozás stb.). Az anyagokat egyesületünk közösségi oldalán népszerűsítjük.
17.00 A résztvevők ellátogatnak a helyi gyermekotthonba, ahol lehetőségük lesz megismerni az intézményt, illetve a Böjte Csaba testvér által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány misszióját, megalakulásának folyamatát, jelenlegi tevékenységét, ugyanakkor besegíthetnek a ház tennivalóiba.
19 órától: vacsora

Augusztus 29., vasárnap
8 órától: közös főzés, a résztvevők elkészítik a településükre vagy régiójukra jellemző ételt, legyen szó levesről, egytálételről és/vagy desszertről, majd a küldöttségek megkóstolják egymás ételeit. Minden delegáció emléklapban részesül.
13.00 Az EU jövője – előadás és eszmecsere. Béres Csaba polgármester rövid előadást tart az EU kilátásairól: van-e esély arra, hogy a közösség hosszú távon így fennmarad? Az előadás során a közönséget is bevonják a beszélgetésbe.
Együttműködési lehetőségek – eszmecsere. Hogyan működhetnek együtt a résztvevők a kultúra, a turizmus, gazdasági vagy egyéb téren? Arról is beszélgetni fogunk, hogyan lehetne folytatni ezt a kezdeményezést, például egy hálózat létrehozása révén.
15 órától: hazautazás


Írta: Ér hangja