Mélyfúrású kutak szükségesek a környezet védelmére

 

Az Ér hangja szerkesztőségi e-mail címére kapott olvasói levél nyomán az elhasznált termálvíz környezeti hatásairól kérdeztük Wilhelm Ákos környezetvédelmi felügyelőt, a székelyhídi polgármesteri hivatal munkatársát és Béres Csaba polgármestert, milyen lépéseket terveznek a elhasznált termálvíz környezetbe való visszavezetésének megoldására.

 

 

Wilhelm Ákos elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint a termálvizet kitermelő Transgex cég jogelődje készíttetett kémiai vizsgálatokat, amelyek szerint ez a víz tartalmaz fenolt, de egyik elem koncentrációja sem haladja meg a környezetvédelmi határértéket. Kémiai szakértők azonban ketyegő ökológiai bombaként tekintenek a fenolokra. Nem tudni egészen pontosan, hogy mi történik velük a természetben. Ha vízbe jutnak, a legvalószínűbb az, hogy lerakódnak az iszapba és ha elérnek egy bizonyos koncentrációt, ami tulajdonképpen bármikor megtörténhet, természeti katasztrófát okozhatnak. De lehetséges, hogy csak bizonyos hal-, csiga- vagy kétéltű fajok fognak eltűnni, amik erre az anyagra érzékenyebbek.  Arra kérdésünkre, hogy mi lenne a megfelelő megoldás a termálvíz környezetkímélő felhasználására, a környezetvédelmi felügyelő kifejtette: az ideális megoldás az volna, ha visszavezetnék a termálvizet speciális mélyfúrású kutakba. Mivel a fűtés sem közvetlenül a termálvízzel történik, hanem hőcserélőn keresztül, lehetne építeni egy zárt rendszert. Azaz kitermelik a meleg vizet, beleengedik a hőcserélőbe, ott a hőmérséklete lecsökken és a már alacsonyabb hőmérsékletű vizet, ami most a természetbe áramlik, egy másik vezetéken keresztül elvezetik a kutakhoz, ahonnan vissza lehet pumpálni a mélybe. Valamikor a ’70-es években ezt már egyszer megpróbálták Székelyhídon, de nem működött, mert az akkori technológia nem tette ezt lehetővé. Azóta viszont már eltelt negyven év, és rendelkezésre állnak az ehhez szükséges eszközök, felszerelések. Egy komoly hatástanulmány összeállítása után egyértelműen kiderülhet, hogy mit és hogyan is kell csinálni.

 

Székelyhídon már a legtöbb középületet (iskolák, városháza, tűzoltóság, rendőrség, stb.) ez a megújuló energiaforrás fűti, ami máris számottevő megtakarítást jelent a város kasszájának. A mit és hogyan kérdése már körvonalazódott a város vezetőségében is, világos, hogy egy sürgősen megoldandó problémáról van szó. Béres Csaba polgármester elmondta: a helyzet nem egyszerű, hisz eurók százezrei szükségesek annak a technológiának az alkalmazásához, ami lehetővé teszi a termálvizek környezetbarát módú visszavezetését a természetbe a fűtésre való felhasználásuk után. A pályázatfigyelők folyamatosan keresik a lehetséges forrásokat a kellő összeg beszerzésére. Szerencsére akadnak pályázatok, amelyek a megújuló energiaforrások kihasználását támogatják. A termálvíz felszínre hozása és visszavezetése a földbe hatalmas befektetés, ám hosszútávon mindenképp szükséges és kifizetődő, ezért a városvezetés folyamatosan dolgozik a megoldáson.

 

 

Bíró Orsolya