^ Vissza Fel
erasmus+ címke bejegyzései:

Nemzetközi ifjúsági csereprogram lesz Nagykágyán

Kultúra  ,   2021. január 18. hétfő 
 159

Erasmus+ ifjúsági csereprogramot szervez Kezdjünk sportvállalkozásokba a gazdasági fellendülés érdekében elnevezéssel, várhatóan 2021 tavaszán, Nagykágyán a Székelyhídi Sasok Sportklub. A programon harminchat fiatal fog részt venni hat országból: Észak-Macedónia, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Portugália és Románia.

A nem formális tanulással ismerkedtek a végzős diákok

Diáksarok  ,   2019. október 17. csütörtök 
 256

A nem formális tanulás jegyében 123 tevékenységet szervezett országszerte a romániai Erasmus Plus iroda október 11-én. Székelyhídon az Ér Hangja Egyesület önkéntesei ezúttal a Petőfi-líceum XII. B. osztályába látogattak, ahol az úgynevezett World Café-módszert alkalmazták a fiatalok társadalmi szerepvállalásának megvitatása céljából. A metódus lényege, hogy a résztvevőket csoportokba tömörítve egy bizonyos téma megvitatását teszi lehetővé különböző szempontrendszerek szerint. A fiatalok egy órán keresztül azt vizsgálták, hogyan lehet bekapcsolódni a közösségek problémáinak megoldásába, illetve értékeinek megőrzésébe helyi, regionális, nemzeti, illetve európai uniós szinten. A négy-öt fős csoportok különböző asztaloknál foglaltak helyet, és elkezdtek elmélkedni a papíríven kézbe kapott témáról. Mindegyik asztal külön kérdéskört taglalt: a helyi, a regionális, a nemzeti vagy az uniós szintű aktív szerepvállalást. Tíz perc állt minden csoport rendelkezésére a téma megvitatására, majd az idő leteltével a csoportok tagjai, az úgynevezett főnök kivételével továbbálltak egy másik asztalhoz, hogy ott is hozzáadhassák ötleteiket a szóban forgó problematikához. A tevékenység végéhez közeledve már mindegyik résztvevő „meglátogatott” minden asztalt, azaz kiegészítette javaslataival az összes tárgyalt témakört. Az óra végén az asztalfők bemutatták mindazon elképzeléseket, melyeket az eszmecserék során sikerült összegyűjteniük.

Állítsuk meg a drogokat!

Közélet    2019. október 1. kedd 
 450

Ezzel a címmel szerveznek a drogfogyasztásra és annak megelőzésére fókuszáló ifjúsági csereprogramot négy ország 16–24 év közötti fiataljai számára. A programban 36 személy vesz részt, akik közül 16 fő hátrányos helyzetű. Szeptember 18 és 25 között Székelykeresztúr és az ukrajnai Nagybégány közötti kölcsönös ifjúsági csere során a fiatalok a preventív, megelőző szemléletet sajátítják el.

Az alulról jövő kezdeményezésként megvalósuló kétszer 8 napos ifjúsági csere alatt a fiatalok drogokkal kapcsolatos ismereteinek fejlesztésére fókuszálunk. Egyrészt az a célunk, hogy a projektben résztvevők a program végére olyan énvédő mechanizmusokkal legyenek felvértezve, amelyek segítik őket a drogfogyasztással kapcsolatos veszélyhelyzetek elhárításában és hogy kialakuljon bennük egy preventív szemlélet. Másrészt azt szeretnénk, hogy olyan ismeretekre, képességekre, készségekre tegyenek szert, amelyek révén környezetükben, kortársaik körében azonosítani tudják a drog megjelenését, illetve hogy segíteni tudjanak a droggal kapcsolatba került fiataloknak, hogy közvetíteni tudják számukra a preventív szemléletet.

Régi mesterségek nyomában

Kultúra    2018. május 28. hétfő 
 607

Sikeresen záruló múltmentés az Erasmus Plus nemzetközi program égisze alatt

A régi mesterségek megismerése és jövedelemforrássá alakítása volt a fő célja az Ér Hangja Egyesület Erasmus Plus nemzetközi csereprogramjának. A Székelyhídon lezajlott ifjúsági rendezvényen négy ország huszonnyolc fiatalja vett részt.

Egyesületünk negyedik alkalommal szervezett ilyen eseményt, az idei program témájának pedig a régi mesterségeket és azok értékesítését választották. Így lett a program címe A múlt mesterségei, a jövő forrásai.

Jelentkezz nemzetközi programra Székelyhídon!

Ajánló  ,   2018. március 18. vasárnap 
 443

Májusban startol az Ér Hangja Egyesület ötödik Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cseréje, amelyre a szervezők szeretettel várják a jelentkezőket. A program időpontja 2018. május 7-13., a helyszín Székelyhíd, a szervezők pedig 6 résztvevőt (17-30 év között) és egy csoportvezetőt (18+) keresnek, akik rendelkeznek romániai személyigazolvánnyal! A résztvevő országok ezúttal Görögország, Litvánia, Magyarország, és természetesen a szervező országa, Románia. A foglalkozásokon a társalgási nyelv az angol. KATT a Tovább olvasom-ra! 🙂

A hasznosításnak a képzelet szabott határt

Kultúra  ,   2017. augusztus 29. kedd 
 576

Szeméttelep-látogatással, ökokampány tervezésével és számtalan dekoratív és használati kellék létrehozásával telt a székelyhídi Ér Környezetvédelmi Egyesület első, Ne lazíts, hasznosíts! elnevezésű Erasmus Plus-programja.

Az egyhetes nemzetközi ifjúsági cserén összesen huszonnégy görög, litván, magyarországi és romániai fiatal vett részt, hogy az újra- és továbbhasznosításról tudjanak meg többet úgy gyakorlatban, mint elméletben. Emellett megtanultak blogolni, online képszerkesztő felületet használni és a létrehozott termékeik lefotózásához szükséges alapszabályokat is elsajátították.

A fejlődés, új ismeretek ellesése mellett a fiatalokat főként az motiválta, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos programról volt szó, hiszen az ifjabb generációk igyekszenek a környezetüket tudatosabban alakítani szemétgazdálkodás szempontjából. Másrészt az angol nyelv gyakorlása és a Románia iránti kíváncsiság is a vezető okok között volt.

Sikerrel zárult ifjúsági csere

Közélet    2017. május 30. kedd 
 743

Feledhetetlen élményekkel gazdagodtak fiatal külföldi vendégeink a gyerekek között

Görögország, Litvánia, Magyarország, Portugália és Románia hat-hat fiatalja vett részt a Hátrányos helyzetű fiatalok a rászoruló gyermekekért elnevezésű, az Európai Unió Erasmus+ Programja által támogatott projektben. Az Ér hangja Egyesület áprilisban szervezte meg Székelyhídon a harmadik ilyen programot 2015 óta.

Célkeresztben a fiatalok nevelése

Kultúra    2017. március 23. csütörtök 
 810

Romániából öt magyar ajkú diák vehetett részt az Ér Hangja Egyesület hozzájárulásával a többállomásos Erasmus+ program keretében rendezett egyhetes foglalkozáson, amelynek Albánia adott otthont.

A rendezvény a Nők az integrálódás felé (Women Towards Integration) helyi szervezet által valósult meg, amely március 7-én vette kezdetét a fővárostól 60 kilométerre fekvő tengerparti Lezhë városában. Az érkezők négycsillagos szállodában szálltak meg, és teljes körű ellátásban volt részük. A foglalkozáson való részvételre Albániából, Bulgáriából, Görögországból, Koszovóból, Macedóniából, Olaszországból és Romániából kaptak lehetőséget a 18–25 év közötti fiatalok.