^ Vissza Fel
erasmus+ címke bejegyzései:

Nemzetközi ifjúsági csere Székelyhídon – az internet tudatos használata volt a fő téma

Mozaik    2023. augusztus 6. vasárnap 

Négy ország 31 résztvevőjével és két romániai tréner közreműködésével zajlott ifjúsági csereprogram városunkban július 26. és augusztus 5. között. A magyar, olasz, spanyol és romániai résztvevők az Ér Hangja Egyesület nyertes pályázatának részeként vehettek részt a The Media-Maze: Know It, Use It! (A média útvesztői: ismerd meg, használd!) nevet viselő tíznapos projekten.

Az angol nyelvű tevékenységeket a szervezők minden nap két nagy tömbre osztották: egy intenzív délelőttire, ahol a projekt témájához szorosan kapcsolódó elméleti-gyakorlati előadások és foglalkozások zajlottak, és egy délutáni elmélyítő blokkra, ami szintén a délelőtti kérdéskörhöz kapcsolódott, de sokkal gyakorlatorientáltabb, játékosabb módon zajlott.

Az emberi jogokért kampányoltak Portugáliában

Mozaik    2022. április 19. kedd 

Az alapvető emberi jogokról tudhatott meg többet az az ötfős résztvevői csapat, amely március 20–29. között a portugáliai Coimbra városában képviselhette Romániát egy Erasmus+ ifjúsági csereprogramon.

A program ideje alatt a fiatalok nemcsak egyszerűen felsorolták az emberi jogokat egymásnak, hanem betekintést nyerhettek abba, mi az az érdekérvényesítés, melyek az emberi jogok védelmének mechanizmusai a nemzetközi jogban, mi az a klímaigazság, vagy hogyan íródnak felül az emberi jogok egy világjárvány vagy háborús helyzet ideje alatt. A program részeként az összesen harminc résztvevő figyelemfelhívó kampányt és emberi jogi fesztivált is megszervezett, amelyet Coimbra főterén bonyolított le.

Nemzetközi projekt partnere az érkörtvélyesi iskola

Mérföldjáró  , ,   2022. január 12. szerda 

Innovációra épülő kutatási projektben vesz részt az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola

Végre személyesen is találkoztak a Ride and Smile elnevezésű projektben résztvevő oktatási intézmények – köztük az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskola – képviselői Salzburgban számos online szakmai megbeszélése után. Az érkörtvélyesi iskolát a találkozón három pedagógus képviselte: Kozma-Czintos Felicia-Laura igazgató, Madarász Annamária projektmenedzser és Nagy Ádám-István tornatanár.

A nem formális tanulással ismerkedtek a végzős diákok

Diáksarok  ,   2019. október 17. csütörtök 

A nem formális tanulás jegyében 123 tevékenységet szervezett országszerte a romániai Erasmus Plus iroda október 11-én. Székelyhídon az Ér Hangja Egyesület önkéntesei ezúttal a Petőfi-líceum XII. B. osztályába látogattak, ahol az úgynevezett World Café-módszert alkalmazták a fiatalok társadalmi szerepvállalásának megvitatása céljából. A metódus lényege, hogy a résztvevőket csoportokba tömörítve egy bizonyos téma megvitatását teszi lehetővé különböző szempontrendszerek szerint. A fiatalok egy órán keresztül azt vizsgálták, hogyan lehet bekapcsolódni a közösségek problémáinak megoldásába, illetve értékeinek megőrzésébe helyi, regionális, nemzeti, illetve európai uniós szinten. A négy-öt fős csoportok különböző asztaloknál foglaltak helyet, és elkezdtek elmélkedni a papíríven kézbe kapott témáról. Mindegyik asztal külön kérdéskört taglalt: a helyi, a regionális, a nemzeti vagy az uniós szintű aktív szerepvállalást. Tíz perc állt minden csoport rendelkezésére a téma megvitatására, majd az idő leteltével a csoportok tagjai, az úgynevezett főnök kivételével továbbálltak egy másik asztalhoz, hogy ott is hozzáadhassák ötleteiket a szóban forgó problematikához. A tevékenység végéhez közeledve már mindegyik résztvevő „meglátogatott” minden asztalt, azaz kiegészítette javaslataival az összes tárgyalt témakört. Az óra végén az asztalfők bemutatták mindazon elképzeléseket, melyeket az eszmecserék során sikerült összegyűjteniük.

Állítsuk meg a drogokat!

Közélet    2019. október 1. kedd 

Ezzel a címmel szerveznek a drogfogyasztásra és annak megelőzésére fókuszáló ifjúsági csereprogramot négy ország 16–24 év közötti fiataljai számára. A programban 36 személy vesz részt, akik közül 16 fő hátrányos helyzetű. Szeptember 18 és 25 között Székelykeresztúr és az ukrajnai Nagybégány közötti kölcsönös ifjúsági csere során a fiatalok a preventív, megelőző szemléletet sajátítják el.

Az alulról jövő kezdeményezésként megvalósuló kétszer 8 napos ifjúsági csere alatt a fiatalok drogokkal kapcsolatos ismereteinek fejlesztésére fókuszálunk. Egyrészt az a célunk, hogy a projektben résztvevők a program végére olyan énvédő mechanizmusokkal legyenek felvértezve, amelyek segítik őket a drogfogyasztással kapcsolatos veszélyhelyzetek elhárításában és hogy kialakuljon bennük egy preventív szemlélet. Másrészt azt szeretnénk, hogy olyan ismeretekre, képességekre, készségekre tegyenek szert, amelyek révén környezetükben, kortársaik körében azonosítani tudják a drog megjelenését, illetve hogy segíteni tudjanak a droggal kapcsolatba került fiataloknak, hogy közvetíteni tudják számukra a preventív szemléletet.

Régi mesterségek nyomában

Kultúra    2018. május 28. hétfő 

Sikeresen záruló múltmentés az Erasmus Plus nemzetközi program égisze alatt

A régi mesterségek megismerése és jövedelemforrássá alakítása volt a fő célja az Ér Hangja Egyesület Erasmus Plus nemzetközi csereprogramjának. A Székelyhídon lezajlott ifjúsági rendezvényen négy ország huszonnyolc fiatalja vett részt.

Egyesületünk negyedik alkalommal szervezett ilyen eseményt, az idei program témájának pedig a régi mesterségeket és azok értékesítését választották. Így lett a program címe A múlt mesterségei, a jövő forrásai.

Jelentkezz nemzetközi programra Székelyhídon!

Ajánló  ,   2018. március 18. vasárnap 

Májusban startol az Ér Hangja Egyesület ötödik Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cseréje, amelyre a szervezők szeretettel várják a jelentkezőket. A program időpontja 2018. május 7-13., a helyszín Székelyhíd, a szervezők pedig 6 résztvevőt (17-30 év között) és egy csoportvezetőt (18+) keresnek, akik rendelkeznek romániai személyigazolvánnyal! A résztvevő országok ezúttal Görögország, Litvánia, Magyarország, és természetesen a szervező országa, Románia. A foglalkozásokon a társalgási nyelv az angol. KATT a Tovább olvasom-ra! 🙂