Három aranyéremmel és két champion díjjal jutalmazták Nagy Botond Zekulhyda Prémium pálinkáit Kelet-Közép-Európa egyik legmeghatározóbb és legrangosabb idei párlatvetélkedőjén, a XIII. Quintessence Pálinka és Párlatversenyen.

A megmérettetésre, melynek ünnepélyes díjkiosztógálája február 4-én zajlott Debrecenben, idén összesen 1763 mintával nevezett 230 versenyző, számos különböző országból. Érdekesség, hogy nagy számban érkeztek Erdélyből is benevezett tételek, melyek közül 269 éremben is részesült, ami nagyon szép arány. A verseny szervezője az Ongai Kulturális Egyesület, a versenytételeket január 19–21. között értékelte egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat.

A versenyeken elért jó eredmények garantálják a prémiumminőséget

A székelyhídi Nagy Botond a tavaly elért hasonló szép eredményei után idén tizenegy pálinkával indult, melyből három arany-, négy ezüst-, további négy pedig bronzérmes lett. A legjobbnak minősített párlatai közül kettőt, az Izabella szőlőpálinkát és a Carmen körtepálinkát a verseny nagydíjával, champion díjjal is jutalmazták. A Zekulhyda márkanév megalapítója elmondta, hogy erre az utóbbi két díjra különösen büszke, örül, hogy ilyen jól sikerültek a tavalyi főzetek. Mint már többször is említette, számára nem az a fontos, hogy minél több érmet begyűjtsön egy-egy verseny alkalmával, hanem hogy szakmai visszaigazolást kapjon az adott év munkájáról. Így lehet látni, jó-e az az elmélet, amit az erjesztési vagy lepárlási technika során használt, vagy kell rajtuk változtatni, hiszen ő is évről évre új dolgokkal, új gyümölcsfajtákkal kísérletezik. Ami viszont egyszer aranyérmes lett, azon már nem változtat.

Nagy Botond magánszemélyként több éve visszajáró résztvevője a rangos megmérettetésnek, ám kereskedelmi főzdeként másodjára vett részt rajta. Kis főzdeként mindig kevés tétellel neveznek, hiszen számukra a legfontosabb a minőség, nem pedig a mennyiség. Évről évre igyekeznek bizonyítani, kimagasló eredményeket elérni, hiszen csak ezáltal lehet a köztudatba beépíteni, hogy valóban prémiumkategóriás párlatokat állítanak elő. Ezek a díjak és pozitív visszaigazolások kellenek, nemcsak pozitív megerősítésként, hanem a jövőbeli vásárlóiknak is, akik ezekből az eredményekből látják, hogy milyen minőségre számíthatnak, ha az ő nedűiket választják. Örömmel újságolta, hogy a Zekulhyda márkanév egyre inkább ott van a köztudatban, egyre több helyen ismerik a megyében, jelenleg közel húsz étteremben vannak jelen, és egyre több megkeresést kapnak. Ugyanakkor ez a verseny remek alkalom volt arra is, hogy szakmabeliekkel találkozzon, olyanokkal, akiknek ugyanaz a szenvedélye, mint neki. Mint mondta, nagyon sokat lehet tanulni azokból a kapcsolatokból, amelyek ott születnek, rengeteg új információval jött haza, olyan dolgokkal, amikre a mindennapokban nem lehet szert tenni.

Jó lenne, ha megváltozna az emberek pálinkáról alkotott negatív képe

Szívügyének és küldetésének tekinti, hogy a pálinkát, a pálinkakészítést népszerűsítse az Érmelléken és annak határain túl, de ugyanakkor az Érmelléket is szeretné népszerűsíteni, vonzóbbá tenni a pálinkái által. Nagy Botond szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a legtöbben nem a megfelelő odafigyeléssel és technikával készítik a pálinkát, aminek az eredménye egy élvezhetetlen végtermék lesz, így nem csoda, hogy sokan mostohagyermekként tekintenek rá. Nagyon nehéz visszahozni a köztudatba, hogy a pálinka nem feltétlen az az ital, ami végigmarja a nyelőcsövünket, és rögtön inni kell rá valamit, hanem lehet egy finom, élvezhető prémiumpárlat. Ezt az elméletet próbálják megváltoztatni a képzéseiken, illetve a versenyeken elért sikertörténeteikkel, hogy általuk sikerüljön átírni az emberek fejében a pálinkáról alkotott képet. Rá kell világítani, hogy pici odafigyeléssel olyan szép terméket lehet előállítani, ami nem büdös és mar, hanem ténylegesen élvezeti értéke van, ahol nem a szeszfok, hanem az aromák dominálnak.

Sajnos Székelyhídon még nem elég nyitottak az emberek

Aki ismeri Nagy Botondot, tudja róla, hogy mennyire lokálpatrióta, mennyire fontos számára, hogy akár a favágó-, akár a pálinkaversenyeken jóhírét vigye településünknek szerte a világban. Éppen ezért fájó pont számára az az érdektelenség, amely Székelyhidat jellemzi, ha a minőségi pálinkakészítésről van szó. Sokan főznek pálinkát a környéken, és bár már évek óta igyekszik népszerűsíteni azt a meggyőződését, miszerint kevés odafigyeléssel és törekvéssel bárki készíthet jó pálinkát, saját városában eddig még nem igazán talált halló fülekre. Míg több közeli településen egyre komolyabb eredményeket érnek el az ottani párlatkészítők, addig városunkban az embereket az érdektelenség jellemzi, nem foglalkoznak vele. Pedig, mint mondja, az ajtaja nyitva áll, bárki nyugodtan fordulhat hozzá bármilyen tanácsért, útbaigazításért, hiszen az ő érdeke, hogy az érmelléki pálinka bővebb körökben is ismert és kedvelt legyen. „Sajnálom, hogy Székelyhídon ilyen kevesen vagyunk, akiknek ez a szenvedélye, de hiszek abban, hogy ez egy időtálló, jövőbe mutató történet, amiben van fantázia és lehetőség” – teszi hozzá bizakodóan.

Képek forrása: https://www.facebook.com/palinkaverseny/


Írta: Szücs-Pap Enikő