^ Vissza Fel
mesemondás címke bejegyzései:

„Érintsen meg a mese varázsa!”

Diáksarok  ,   2019. május 22. szerda 

„A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít.” (Csernik Szende)

A méltán népszerű és közkedvelt székely mesemondó, lábbábművész idézetére alapoztak a XIV. Örökségem mesemondó versenyen. Az május közepén szervezett vetélkedő szervezői kikötésül előírták, hogy az előadandó mese, nem lehet hosszabb három percnél, kizárólag magyar népmese lehet, és a versenyző iskolákból legfeljebb osztályonként két diák indulhat. A margittai Horváth János Elméleti Líceum hat tantermében hat zsűri véleményezte a tizenkét iskolából érkezett nyolcvan gyerek előadását, akik az előkészítő osztálytól a negyedikig öt korcsoportban képviselték iskolájukat. A szigorú és elfogulatlan, háromtagú zsűriket irodalom szaktanárok, tanító nénik és a versenyen korábban részt vett diákok alkották.

Legyek én a mesék hőse!

Kultúra  ,   2014. február 4. kedd 

Gyermekek, szülők, tanítók együtt örvendtek az érkeserűi Számadó Ernő-emléknapon

„Hadd győzzem le a hétfejű sárkányt,
Hadd legyen enyém Hófehérke,
Hadd legyek bátor, győztes, és boldog,
Legyek én a mesék hőse!”
(Számadó Ernő: Mesék győzhetetlen hőse)

Mesemondó versenyt szerveztek a januárban megtartott Számadó Ernő-emléknapon az érkeserűi gimnáziumban. Mindenki Ernő bácsiját, vidékünk mesemondóját, a faluban minden gyereknek cukorkát adó, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt mesét mondó kedves öregurát, az érmellékivé váló pesti írót, költőt a helyiek nem felejtették el, pedig több mint harminc éve annak, hogy a mennyei kávéház teraszán mesél.

A Hímeshát bűvöletében

Kultúra  ,   2014. január 9. csütörtök 

Számadó Ernő meséskönyv bemutató volt a Múzeumban.

A Fenyőfa a lápon és a Csend beszéde című verseskötetek sikeres kiadatása után, immár megjelent az első Számadó meséskötet is „ Érmelléki mesék a Hímeshát szigetről „ címmel.
Mint ahogy a két verseskötet esetében a verseket, a Mesebácsi az-az Számadó Ernő meséit is Gavrucza Tibor gyűjtötte össze és unokái Gavrucza Nagy Pál és Gavrucza Nagy Bence illusztrációival kötötte egy kötetbe és a Bihar Megyei Tanács, a Számadó Ernő Művelődési Egyesület , a Bihar megyei kulturális felügyelőség , az Érkeserűi Református Egyházközség és a Pro Székelyhíd Egyesület támogatásával adatta ki.

Petőfi-hét – pörgés a suliban

Diáksarok  , , ,   2010. november 22. hétfő 

Petőfi-napokat tartottunk a líceumban november 15-20-a között. A Petőfi-hetet idén második alkalommal együtt szervezték meg a Székelyhídi Diáktanács, a Scola Nostra Egyesület és az iskolai tanárai a költő Székelyhídon való tartózkodásának emlékére. Mivel a Gólyabál már három hete lezajlott, már épp itt volt az ideje egy kis szórakozásnak, illetve szórakozva tanulásnak a suliban ezeken a borús őszi napokon. A szűkös költségvetés miatt az idén valamivel kevesebb programot sikerült megszervezni, azonban így is igen tartalmas volt a rendezvény. A diákok már egy héttel korábban be voltak zsongva, ugyanis a november 18-i Kul-túra nevezetű programra már jóval előtte el kellett kezdeni készülni.