^ Vissza Fel
Petőfi-hét címke bejegyzései:

Eseménydús Petőfi/7 volt a suliban

Diáksarok    2015. november 16. hétfő 

Tudjuk ugyan, hogy a hetes az egyik legismertebb mesei szám, az azonban nagyon is valóság, hogy idén lett hétéves a Petőfi Hét, azaz a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum novemberi rendezvénysorozata.

A program 2009-es elindításakor az alapötletet – tehát, hogy a Petőfi Hetet mindig novemberben szervezik az iskola tanárai és diáktanácsa – az adta, hogy 1843-ban Petőfi Sándor novemberben járt – még vándorszínészként – Székelyhídon. A Petőfi Hét nemcsak a névadó költőről szól (bár idén hangsúlyosabban volt jelen, mint a korábbi években), hanem magáról a középiskoláról: minden évben megmutatni egy szeletét annak, hogy mivel foglalkoznak a szó szorosabb értelmében vett tanórák mellett, milyen értékeket tudnak felmutatni. És éppen emiatt olyan sokszínű a Petőfi Hét, amilyen. A programot idén is támogatta a Communitas Alapítvány, amelynek a szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki.

Petőfi-hetek: miért is?

Diáksarok    2013. december 28. szombat 

A hír: a székelyhídi líceumban idén ötödik alkalommal tartották meg a Petőfi-hetek elnevezésű programsorozatot november 11-e és 22-e között.

A kérdés: miért és hogyan? Az ötlet, miszerint a minden év májusában tartott Sulimaraton nevű iskolanap mellé kellene még egy program, amely lehetőséget ad az iskola diákjainak arra, hogy megmutathassák önmagukat különböző kulturális, sport- és szórakoztató tevékenységekben, 2009 őszén pattant ki néhány székelyhídi pedagógus fejéből. Az időpont apropóját az adta, hogy Petőfi 1843 novemberében tartózkodott közel 3 hetet az érmelléki kisvárosban, még vándorszínészként. A névválasztást rögtön az induláskor néhányan furcsállották az iskolában, mert a programok nagy része nem magáról a költőről szólt – akkor pedig miért is Petőfi-hetekről beszélünk? – kérdezték.

Petőfi-hetek a Petőfi-líceumban

Diáksarok    2013. november 27. szerda 

Ismét színesebbé tették a székelyhídi líceum diákjainak mindennapjait a már hagyománnyá vált Petőfi-hetek rendezvénysorozat különböző iskolán kívüli tevékenységei november 11. és 22. között. (Ez nagyjából megfelel annak az időszaknak, amikor 1843-ban Petőfi Sándor Székelyhídon tartózkodott.)
Az ötödszörre megszervezett rendezvénysorozat széles felhozatalban megtalálhatóak voltak az olyan programok, amelyek szinte minden alkalommal elmaradhatatlanok, mint például a foci és a sakk, de voltak teljesen újak is, mint a debreceni Más Mozaik Egyesület által megvalósított bicikligyorsulási verseny, a Goldsprint, amivel még nem eddig nem találkozott a székelyhídi közönség. Ez egy nem hagyományos gyorsulási verseny, hanem az 500 méteres távot úgy kell letekerni egy helyben, speciális biciklivel, hogy a különbséget a két versenyző közt kijelző mutatja, ami még látványosabbá teszi a futamot. Ennek a versenyszámnak a lebonyolításában Porcsin Levente Goldsprint bicikligyorsulási világbajnok segített.

Petőfi Hetek 3 – diákversenyek a köbön

Diáksarok    2011. december 5. hétfő 

 

Versenyeken, előadásokon, valamint különböző tematikájú szakkörökön vehettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum középiskolás diákjai a Petőfi Hetek nevű programsorozaton. A november 8. és 18. között harmadszorra megszervezett rendezvény első látásra szokatlan időpontjának kettős magyarázata van. Egyrészt igény volt egy olyan évente ismétlődő rendezvénysorozatra, mely az őszi hónapokra esik, másrészt iskolánk névadója, Petőfi Sándor, a magyar költészet legismertebb alakja 1843 novemberében járt városunkban, Székelyhídon. A hagyomány szerint a programok csakis a tanítási idő után folyhattak le, nem zökkentve ki az ifjúságot és a tanári kart a tanórák menetéből.

Kul-túra – osztályok és korok versenye

Diáksarok  , ,   2010. november 22. hétfő 

A közismertebb nevén országok versenyének nevezett vetélkedőt november 18-án rendezték meg a Petőfi-hét rendezvénysorozat programjaként. A székelyhídi diákságot megmozgató verseny abból állt, hogy minden osztály húzott egy témát, az alapján feldíszítette az osztálytermét az adott téma környezetének megfelelően, és jelenetek, prezentációk, felolvasások, képek, hanganyagok, különféle kellékek segítségével mindezt egy kis műsorban be kellett mutatni. Ezt a versenyt tavaly már két ízben is megszervezték, tehát igen népszerű programról van szó. Ez nem is csoda, hisz nemcsak néhány ember, hanem az egész iskola részt vehet benne, az osztályok összemérhetik tudásukat, kreativitásukat.

Petőfi-hét – pörgés a suliban

Diáksarok  , , ,   2010. november 22. hétfő 

Petőfi-napokat tartottunk a líceumban november 15-20-a között. A Petőfi-hetet idén második alkalommal együtt szervezték meg a Székelyhídi Diáktanács, a Scola Nostra Egyesület és az iskolai tanárai a költő Székelyhídon való tartózkodásának emlékére. Mivel a Gólyabál már három hete lezajlott, már épp itt volt az ideje egy kis szórakozásnak, illetve szórakozva tanulásnak a suliban ezeken a borús őszi napokon. A szűkös költségvetés miatt az idén valamivel kevesebb programot sikerült megszervezni, azonban így is igen tartalmas volt a rendezvény. A diákok már egy héttel korábban be voltak zsongva, ugyanis a november 18-i Kul-túra nevezetű programra már jóval előtte el kellett kezdeni készülni.