Tudjuk ugyan, hogy a hetes az egyik legismertebb mesei szám, az azonban nagyon is valóság, hogy idén lett hétéves a Petőfi Hét, azaz a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum novemberi rendezvénysorozata.

A program 2009-es elindításakor az alapötletet – tehát, hogy a Petőfi Hetet mindig novemberben szervezik az iskola tanárai és diáktanácsa – az adta, hogy 1843-ban Petőfi Sándor novemberben járt – még vándorszínészként – Székelyhídon. A Petőfi Hét nemcsak a névadó költőről szól (bár idén hangsúlyosabban volt jelen, mint a korábbi években), hanem magáról a középiskoláról: minden évben megmutatni egy szeletét annak, hogy mivel foglalkoznak a szó szorosabb értelmében vett tanórák mellett, milyen értékeket tudnak felmutatni. És éppen emiatt olyan sokszínű a Petőfi Hét, amilyen. A programot idén is támogatta a Communitas Alapítvány, amelynek a szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki.

A november 9–13. között lezajlott programsorozat egyik legszínvonalasabb rendezvénye az Orosz Ottília tanárnő által összeállított, a költő megzenésített verseiből álló előadás volt, amelyet a Nemes Irma vallástanárnő által létrehozott, az iskola előcsarnokában berendezett bibliakiállítás tett teljessé. A magyar katedra idén is több programmal képviseltette magát, szerdán állatmesemondó-versenyt szerveztek az V–VIII. osztályosok számára, pénteken pedig a János vitézzel kapcsolatos ismereteikről és leleményességükről tehettek bizonyságot a VI–VIII. osztályosok. Árus Tünde rajztanárnő vezetésével Petőfi-verseket lehetett illusztrálni, a Borsos Mária tanárnő vezette tevékenységen pedig a költő tájleíró versei kapcsán készültek különböző makettek.

De nemcsak a költészetről szólt az idei Petőfi Hét sem, volt táncbemutató, tanár-diák meccs és az iskola kórusa is meglepte egy előadással a hallgatóságot. Az egyik legmunkaigényesebb program ugyan halasztódott néhány nappal (az iskola diákjai által gyűjtött több ezer pillepalackkupakból Petőfi-portrét raknak ki Árus Tünde és Karancsi Kinga tanárnők vezetésével a türelmesebbek), de ezt a programot is nyugodt szívvel a Petőfi Héthez sorolhatjuk.

A Petőfi-szobor megkoszorúzását, mint az esemény záróakkordját idén egy szomorú aktualitású mozzanat követte: az iskola mintegy félszáz résztvevője rótta le kegyeletét a közelmúltbeli bukaresti tűzvész áldozatainak emléke előtt, miközben Rákosi Jenő református esperes mondott rövid imádságot.