^ Vissza Fel
pálinka címke bejegyzései:

Pálinkakészítési képzéssorozat indult

Mozaik    2022. augusztus 8. hétfő 

A minőségi pálinkák készítésének fortélyairól szerveztek konferenciával egybekötött képzést Székelyhídon július 15–17. között. Az esemény első állomása volt az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület képzéssorozatának, amely július 22–24. között Hargitafürdőn folytatódott.

A Pálinka, hungarikum határon innen és túl elnevezésű kezdeményezés első állomása során a Bihar, Szatmár, Szilágy megyéből, valamint Gyergyóból érkezett kezdő és már tapasztaltabb résztvevők betekinthettek a cefrézési, erjesztési, lepárlási technikákba. Ugyanakkor az érzékszervi bírálat alapismereteit is elsajátíthatták, továbbá pálinkafelismerési és -minősítési gyakorlatokon is részt vettek.

Székelyhídi pálinkamester a legjobbak között

Kultúra  ,   2022. július 19. kedd 

Kimagasló eredményekkel zárult a Zekulhyda pálinkák számára a második alkalommal megrendezett Ákovita párlat- és pálinkaversenyek sorozata Csíkszeredában június 16–19. között. A kereskedelmi pálinkafőzők kategóriájában két díjat hozott haza: a verseny, illetve Erdély legjobb pálinkadíját érte el a Zekulhyda szilvapálinka – számolt be Nagy Botond, a márkanév megalapítója. Kicsiny Érmellékünket emellett Érmihályfalva is képviselte, ahova különböző kategóriákban összesen 28 arany-, 30 ezüst- és 28 bronzérem került.

Hat aranyéremmel jutalmazták Nagy Botond Zekulhyda Prémium pálinkáit

Kultúra  , ,   2022. február 7. hétfő 

Számos aranyérmet, nagy- illetve champion díjat nyertek a székelyhídi Nagy Botond nedűi a XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen. Kelet-Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű megmérettetésén idén 2177 minta versenyzett.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett verseny díjátadását január utolsó hétvégéjén tartották egy nagyszabású gála keretében a debreceni Kölcsey Központban. A székelyhídi Nagy Botond, aki Zekulhyda Prémium márkanév alatt ismert nedűivel indult a versenyen, megosztotta velem a versennyel kapcsolatos élményeit. Mint mondta, a Quintessence tizenkét éve útnak indult versenysorozat, ami az első évben körülbelül negyven pálinkamintával indult, idén már 2177 minta volt a versenyen, ezzel Európa legnagyobb ilyen jellegű versenyévé nőtte ki magát.

„Amiből lekvárt nem csinálnál, abból pálinkát se készíts”

Kultúra    2020. február 28. péntek 

A Pálinkatúra a modern pálinkák világában elnevezésű rendezvényen a címbeli idézettel kezdte előadását Dezső Tibor sepsiszentgyörgyi pálinkafőző mester a székelyhídi múzeum épületében berendezett kóstolóterembe kíváncsian érkező több mint hetven résztvevőnek február 22-én délután. A kóstolást megelőzően az előadót köszöntötte Nagy Botond, az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület elnöke, majd Béres Csaba polgármester üdvözlő szavai után kitöltötték az első italt, mely az almapárlat volt.

A sort követte a szilva-, a Vilmoskörte-, a kajszi-, a feketeribizli-, az ágyasszőlő-, az ágyasbirs-, a málna- és az erdeiáfonya-párlat.

A különlegesebbnél különlegesebb italok kóstolása közben Dezső Tibor megosztotta a különböző lepárlási technikák csínját-bínját a jelenlévőkkel, akik közül sokan még nem vettek részt eddig hasonló pálinkakóstoló esten. Az előadó olyan titkokra és érdekességekre hívta fel a figyelmet, amelyekre fontos odafigyelni a modern pálinkakészítés során. Kiemelte a minőségi alapanyagok használatának és a minőségi pálinkafogyasztás kultúrájának fontosságát. Egyben örömét fejezte ki az iránt, hogy egyre nagyobb számban érdeklődnek a minőségi gyümölcspárlatok fogyasztása és azok elkészítésének módszerei iránt.

Minőségi nedűk versenye a II. Érmelléki Pálinkafesztiválon

Közélet    2011. szeptember 3. szombat 

„Bár elég döcögősen haladt a verseny és kisebb-nagyobb problémák is felmerültek, a hiányosságok idővel majd eltűnnek, és remélhetőleg a pálinkafesztiválnak is olyan hagyománya lesz Székelyhídon, mint a borversenynek” – mondta bizakodóan Domahidi Sándor, a II. Érmelléki Pálinkafesztivál főszervezője a rendezvényen. A nemrégiben felújított munkásklubban tartott versenyre benevezett 39 pálinka közül a Pakó István, Czapp Árpád és Menyhárt Imre, valamint Lovász Sándor pálinkaszakértő alkotta zsűri választotta ki a legjobb nedüket.

A régi disznótorok nosztalgiája

Közélet  , ,   2011. február 10. csütörtök 

Egyre inkább elveszni látszanak e hagyomány hangulati elemei

 

Március elején járunk, lassan búcsút inthetünk a télnek, véget ér a nagy bakancsok és a fűtés időszaka. És még valami másé is: az elmaradhatatlan téli disznótoroké. Ennek apropóján úgy gondoltam, talán érdemes lenne néhány szót szólni erről a családi ünnepnek is beillő kedves hagyományról. Kíváncsi voltam, hogyan zajlottak ezek régen, s mára mivé formálta őket egyre inkább modernizálódó világunk. Elkezdtem hát kérdezősködni szülőknél, idősebb rokonoknál, ismerősöknél s a hallottakat most megpróbálom úgy papírra vetni, hogy írásom a lehető legjobban visszaadja az egykori disznótorok hangulatát.