„Bár elég döcögősen haladt a verseny és kisebb-nagyobb problémák is felmerültek, a hiányosságok idővel majd eltűnnek, és remélhetőleg a pálinkafesztiválnak is olyan hagyománya lesz Székelyhídon, mint a borversenynek” – mondta bizakodóan Domahidi Sándor, a II. Érmelléki Pálinkafesztivál főszervezője a rendezvényen. A nemrégiben felújított munkásklubban tartott versenyre benevezett 39 pálinka közül a Pakó István, Czapp Árpád és Menyhárt Imre, valamint Lovász Sándor pálinkaszakértő alkotta zsűri választotta ki a legjobb nedüket.

 

 

Az arany-, ezüst- és bronzkategóriájú díjakat az egésznapos kóstolgatás, beszélgetés és tapasztalatcsere után este, egy ízletes vacsora után osztották ki. Az aranykategóriában Béldi Lajos (Székelyhíd) egy, Oláh Sándor (Albis) öt és Preku Gyula (Kokad) két díjat vehetett át. A verseny legjobb pálinkája Oláh Sándor kajszibarackból készített nedüje lett.

 

 

Lovász Sándor úgy értékelte a versenyt, hogy teljesen ketté lehet osztani a benevezett pálinkákat: van egy minőségi réteg és egy gyengébb is,  mivel sajnos megvan még az a szemlélet környékünkön is, hogy minél több pálinka van, annál jobb. A pálinkaszakértő reményét fejezte ki, hogy idővel ez a mentalitás eltűnik, és azt tanácsolta, hogy inkább főzzünk egy literrel kevesebb pálinkát, de amit elkészítünk, az legyen jó.

 

Ugyancsak Lovász Sándor felajánlásából a pálinkafesztivál aranyérmesei 30%-os, az ezüstérmesei 20%-os, a bronzérmesei pedig 10%-os kedvezmennyel nevezhetnek be a 2012-ben Gyulán megrendezésre kerülő Magyar Pálinka, Gyümölcs és Borpárlat Világkupára.

 

 

Csuka Tímea Boglárka