Idén másodszorra szervezték meg a Blisseva Partium Spirit Award nemzetközi pálinka- és párlatversenyt február utolsó hétvégéjén, a tavalyi sikert követően. A Partium legnagyobb és legrangosabb ilyen jellegű megmérettetésén a bíráló bizottságnak nem kevesebb, mint 713 (!) kiváló minőségű párlatból és pálinkából kellett kiválasztani a legjobbakat. Nagy Botond, az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület elnöke kifejtette: fő céljuk a pálinkakultúrát kicsit átalakítani az emberek fejében, illetve a pálinkaversenyeken emelni a párlatok minőségén, hiszen a piaci igények alapján is a hangsúly egyre inkább a minőségi termékeken van. A Blisseva verseny azért is számít különlegesnek és egyedinek, mert olyan 100 pontos bírálati rendszerben működik, amelyet eddig csak a legkomolyabb szakmai versenyeken használtak.

A szakma legismertebb nemzetközi értékelői nemcsak minősítették a különböző kategóriákban beérkezett mintákat, hanem írásos elemzést is készítettek a jelentkezőknek, ezáltal is arra ösztönözve mindenkit, hogy egyre több minőségi pálinkát állítsanak elő a Kárpát-medencében.

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő kifejtette, hogy fontos a térségben a bor- és pálinkakultúrának együtt fejlődnie, és emellett a gasztrokultúrának is, hiszen ha valaki ellátogat valahová, akkor a térség jellegzetességével, helyi termékekkel tudjuk megkínálni.

Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere szerint ahol magyar ember van, ott pálinka is van, a kettő összetartozik; bárhol vagyunk a világban és ha azt mondjuk, hogy „pálinka”, rögtön tudják, hogy magyarok vagyunk. Puskáson kívül nincs még egy ilyen szavunk, amellyel ennyire be lehetne azonosítani minket. (Puskás Ferenc labdarúgó, az olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes, legendás Aranycsapat csapatkapitánya, a Nemzet Sportolója – szerk. megj.).

A nemzetközi pálinka- és párlatverseny eredményhirdetése április 20-án lesz esedékes a nagykárolyi Károlyi-kastélyban.


Írta: Szyártó József