A minőségi pálinkák készítésének fortélyairól szerveztek konferenciával egybekötött képzést Székelyhídon július 15–17. között. Az esemény első állomása volt az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület képzéssorozatának, amely július 22–24. között Hargitafürdőn folytatódott.

A Pálinka, hungarikum határon innen és túl elnevezésű kezdeményezés első állomása során a Bihar, Szatmár, Szilágy megyéből, valamint Gyergyóból érkezett kezdő és már tapasztaltabb résztvevők betekinthettek a cefrézési, erjesztési, lepárlási technikákba. Ugyanakkor az érzékszervi bírálat alapismereteit is elsajátíthatták, továbbá pálinkafelismerési és -minősítési gyakorlatokon is részt vettek.

Az esemény megnyitóján jelen volt Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, valamint Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, akik örömüket fejezték ki a kezdeményezést illetően. A hazai és külföldi szakemberek végigvették a pálinka készítésének folyamatát a gyümölcsszedéstől a helyes palackozási technológiákig.  A cél az volt, hogy eloszlassák a tévhiteket, rámutassanak azokra a hibákra, amelyeket sokan elkövetnek a gyümölcsszedés, erjesztés, főzés során, hogy ezáltal egyre több jó minőségű párlat készülhessen el.

Az összesen hatnapos intenzív képzés első két napja úgynevezett alapképzés volt. A  gyümölcsök jellemzőinek megtanulására, az aromakarakterek felállítására fektették a fő hangsúlyt, aztán a harmadik napon a hibafelismeréssel folyatatták a tananyagot a bírálati képzés során. Ezzel zárult a Székelyhídon megkezdett felkészítés, és ugyaninnen folytatták az ismeretek bővítését egy héttel később Hargitafürdőn, ahol két napot szántak a bírálati képzésre, egy napot pedig a hordós érlelésre és az aromaprofilok felállítására a kajszibarack esetében.

Nagy Botond, az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület elnöke elmondta, hogy a későbbi képzések során a többi gyümölcs aromaprofilját is elkészítik majd. Őszre tervezik a folytatást, amikor is a mostanitól eltérően kisebb csoportokkal szeretnének dolgozni azért, hogy minél több és részletesebb információt tudjanak átadni. Hozzátette: a most megkezdett képzéssorozattal nem titkolt szándékuk, hogy néhány éven belül a neves érmelléki borversenyek mellett megszervezhessék a térség első pálinkaversenyét is. Ez olyan egyedülálló megmérettetés lenne, ami szakmai értékelést ad az embereknek a pálinkáikról, hogy az esetleges hibáikra is felhívják a figyelmet. Ezáltal olyan építő jellegű visszajelzést kapnak, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak majd párlataik előállítása során.

Nagy Botond köszönetét fejezte ki a magyarországi oktatóknak: Dúl Údó Endrének, Pavlicsek Csabának és Takács Lászlónak, akik szakmai tudásukkal és lelkes támogatásukkal hozzájárultak a Hungarikum Bizottság támogatása által megvalósult esemény sikeréhez.


Írta: Szücs-Pap Enikő