Kimagasló eredményekkel zárult a Zekulhyda pálinkák számára a második alkalommal megrendezett Ákovita párlat- és pálinkaversenyek sorozata Csíkszeredában június 16–19. között. A kereskedelmi pálinkafőzők kategóriájában két díjat hozott haza: a verseny, illetve Erdély legjobb pálinkadíját érte el a Zekulhyda szilvapálinka – számolt be Nagy Botond, a márkanév megalapítója. Kicsiny Érmellékünket emellett Érmihályfalva is képviselte, ahova különböző kategóriákban összesen 28 arany-, 30 ezüst- és 28 bronzérem került.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Pálinka Nemzeti Tanács, valamint Hargita megye és Csíkszereda város intézményei által szervezett verseny fő célja a minőségi pálinkafőzés és kulturált párlatfogyasztás népszerűsítése az ezekhez köthető hagyományokkal karöltve.

Az idei versenyre 1262 (tavaly 1082) mintát küldtek be bírálásra a magán- és bérfőzető személyek, illetve a pálinkát előállító és forgalmazó üzleti vállalkozások. A nemzetközi versenyre az erdélyi résztvevők mellett szép számmal jelentkeztek Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, valamint Szlovákiából is.

Nagy Botond neve a Partiumban – s nem csak itt – sokaknak csenghet már ismerősen. A pálinkafőzést mesterfokon művelő székelyhídi vállalkozó a város hírnevét öregbíti, amire méltán lehetünk büszkék. A pálinkafőző mester elmesélte, már tizenegy éve foglalatoskodik a pálinkafőzés fortélyaival, amely személyes ambíciójából, versengési vágyából alakult ki.


Írta: Szegedi Mária