A Pálinkatúra a modern pálinkák világában elnevezésű rendezvényen a címbeli idézettel kezdte előadását Dezső Tibor sepsiszentgyörgyi pálinkafőző mester a székelyhídi múzeum épületében berendezett kóstolóterembe kíváncsian érkező több mint hetven résztvevőnek február 22-én délután. A kóstolást megelőzően az előadót köszöntötte Nagy Botond, az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület elnöke, majd Béres Csaba polgármester üdvözlő szavai után kitöltötték az első italt, mely az almapárlat volt.

A sort követte a szilva-, a Vilmoskörte-, a kajszi-, a feketeribizli-, az ágyasszőlő-, az ágyasbirs-, a málna- és az erdeiáfonya-párlat.

A különlegesebbnél különlegesebb italok kóstolása közben Dezső Tibor megosztotta a különböző lepárlási technikák csínját-bínját a jelenlévőkkel, akik közül sokan még nem vettek részt eddig hasonló pálinkakóstoló esten. Az előadó olyan titkokra és érdekességekre hívta fel a figyelmet, amelyekre fontos odafigyelni a modern pálinkakészítés során. Kiemelte a minőségi alapanyagok használatának és a minőségi pálinkafogyasztás kultúrájának fontosságát. Egyben örömét fejezte ki az iránt, hogy egyre nagyobb számban érdeklődnek a minőségi gyümölcspárlatok fogyasztása és azok elkészítésének módszerei iránt.

Az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület és Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatala közös, sikeres rendezvényét kedélyes és kötetlen beszélgetés zárta, ahol a résztvevők megoszthatták egymással eddigi tapasztalatikat, véleményüket, észrevételeiket.

Bízunk benne, hogy elindultunk a hagyományteremtés útján és a résztvevők pozitív visszajelzései alapján, illetve kérésére már gondolkodunk egy következő rendezvény megszervezésén, a részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Dezső Tibor

Nemzetközi pálinkabíró, a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis Pálinkárium társtulajdonosa, 2019-ben az év pálinkafőző mestere, az Erdélyi Pálinka Lovagrend szakmai vezetője, vállalkozó évek óta világbajnok pálinkákat készít és értékesít.

2019-ben megnyerte Kelet-Közép-Európa legnagyobb pálinkafőző versenyét. A sepsiszentgyörgyi cég párlatait öt ország több mint kétezer mintája közül választották a legjobbnak. A Potio Nobilis hat Champions-díjjal és 12 aranyéremmel elnyerte az év legjobb kereskedelmi főzdéje címet a Quintessence pálinka- és párlatverseny tavalyi, tizedik kiadásán.


Írta: Füzesi Mónika