^ Vissza Fel
oktatás címke bejegyzései:

Kisebbségi oktatásról értekeztek a Székelyhídon rendezett nemzetközi pedagógiai konferencián

Mozaik  ,   2023. július 1. szombat 

Négy országból érkeztek meghívottak A magyar oktatás jelene és jövője a Kárpát-medencében elnevezésű, június 24-én lezajlott nemzetközi pedagógiai konferenciára, amelynek a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház adott teret. Az előadások nyomán egy tanulmánykötet megjelenítése körvonalazódott, amely képet ad a Kárpát-medencei magyar nyelven történő oktatásról.

A konferencia ötlete azt követően született, hogy tavaly Máramaros, Szatmár, Szilágy, Arad és Bihar megye iskolaigazgatói és tanfelügyelői ültek össze Székelyhídon A magyar oktatás múltja, jelene és jövője elnevezésű, az egyesület szervezte találkozón – árulta el Mocsár László, az eseményt szervező Partiumi Oktatásért Egyesület elnöke, a konferencia főszervezője.

Partnerségi megállapodás a székelyhídi úszás- és vízilabda-oktatásról

Ér-sport  , , ,   2023. március 13. hétfő 

Az egyre népszerűbb helyi úszás- és vízilabda-oktatást nagyban segíti majd az az együttműködés, amelynek jegyzőkönyvét március elején írta alá a Nagyváradi Crișul Sportklub és a székelyhídi polgármesteri hivatal. Az idei évre szóló partnerségi megállapodás a város új tanuszodájában zajló úszás-, illetve a vízilabda-tevékenységekre vonatkozik. Előzménye egy tavalyi intézményközti megbeszélés, amelyet Béres Csaba polgármester kezdeményezett Pető Dalmával, a Nagyváradi Crișul Sportklub igazgatójával a fentebbi célból. Az első megbeszélést követően a felek megállapodtak abban, hogy a tevékenységet kísérleti rendszerben tesztelik, amelynek keretében a nagyváradi sportklub biztosítja a szakembereket – Marcel Hașaș edző (póló) és Luminița Coraș (úszás) személyében, Cosmin Goina sportszakértő koordinálásával –, a székelyhídi városháza pedig helyet biztosít a tanmedencében a sporttevékenységhez.

Óvodai online oktatás egy szülő szemszögéből

Diáksarok  ,   2021. január 7. csütörtök 

Az online oktatás indításával nekünk, szülőknek, egy új szereppel kellett ismerkednünk: a pedagóguséval. Bár eddig is tanítgattuk gyermekeinket a magunk elképzelése szerint, a tanintézményekben szerzendő tudást a tanítóktól, óvónőktől vártuk, hogy átadják gyermekeinknek.

Háromgyerekes anyaként elmondhatom, mindez egyáltalán nem könnyű feladat. Óvodáskorú gyerekeimmel talán egyszerűbb, de így is a kora délutáni órákig tartanak a bejelentkezések és a feladatok elvégzése. Sok türelmet követelt tőlem és a gyerekektől is.

Két kisfiam, akik a tavalyi évben kezdték az óvodát, szinte alig voltak közösségben, alig ismerték meg a napi feladatokat, az óvó nénit és a csoporttársakat, de máris visszakerültek anyához, akivel eddig játékosan teltek a napok. Innentől kezdve anya ültette őket a telefon, a laptop elé, amit eddig próbált kizárni vagy minimális ideig adni kézbe.

Online oktatás egy óvónő szemszögéből

Diáksarok  ,   2021. január 6. szerda 

2020. november 9. – egy újabb kezdet, az online oktatás második felvonása. Sokan feltettük és feltesszük a kérdést: helyes vagy helytelen döntés volt ismét bezárni a tanintézmények kapuit, miért maradhatnak nyitva a bölcsődék és a délutáni programban működő csoportok, míg mi kénytelenek vagyunk digitális eszközökön keresztül találkozni óvodásainkkal.

Az óvodai online oktatás különböző platformokon, alkalmazásokon keresztül valósítható meg, amely mind település, mind zónák, mind megyék szintjén eltérő. Országszinten a legelfogadottabb online platform a Google Classroom. Az élő bejelentkezés időtartama napi egyszer 15 perc, tehát az óvónőknek és az óvodásoknak is egyszerre kell jelen lenniük. Az élő bejelentkezést munka előzi meg és követi, minden tevékenységre fel kell készülni, fel kell tölteni az aznapi feladatokat, linkeket, házi feladatokat, a gyerekek által beadott munkákat értékelni, pontozni.

Néptánc Hegyközön

Diáksarok,Kultúra  ,   2014. június 24. kedd 

Jó hangulatban ért véget a néptáncoktatás Hegyközszentmiklóson június 23-án hétfő délután, a kultúrotthonban tartott bemutatón. Az oktatás három hónapig tartott hetente egy alkalommal egy, egy és fél órát. Az oktatók elmondása szerint a gyerekek 4-től 12 éves korig népi gyermekjátékokat és felcsíki táncokat tanultak és mutattak be a közönség örömére. Mocsár László, a Toldy Általános Iskola igazgatója megköszönte az oktatók munkáját és  további folytatásra hívta az oktatókat és a gyerekeket.

A zene az kell, hogy ne vesszünk el…

Kultúra  , ,   2013. július 4. csütörtök 

Zeneoktatási koncertet szerveztek a diákok számára Székelyhídon. A másodszorra megtartott esemény június 7-én a helyi múzeum épületében zajlott, mely Bogdan Dina zenetanárnő és férje Florin Dina, a helyi tanácsosi testület, valamint koncert előadói, a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara tagjainak közös kezdeményezésével jött létre.

Sakkoktatás Székelyhídon

Közélet  , ,   2010. november 10. szerda 

Ingyenes sakkoktatást tart Veres János sakkoktató a központi étterem egyik zugában. A június óta minden kedden és csütörtökön délután 16–18 óra között szervezett találkozókat jelenleg 15–18 gyerek látogatja. Jancsi bácsi 2002-ben szerzett sakkoktató címet, de már előtte több rangos verseny résztvevője és nyertese volt, főbb eredménye a 2001-ben Nagyváradon megszervezett Felix-kupa, ahol I. osztályban I. helyezést ért el. 2003-ban Margittán kezdett el sakkot oktatni, 10 gyermek vett részt az akkori foglalkozásokon, tanítványai közül ketten a román válogatottba is bekerültek. Az oktató elmondása szerint ő ebben méri munkája gyümölcsét, számára ezek a dolgok az elért eredmények.