^ Vissza Fel
COVID19 címke bejegyzései:

Tudnivalók a városi oltóközpontról

Közélet    2021. december 3. péntek 

A székelyhídi oltóközpont a következő program szerint működik: hétfőtől péntekig 15–20 óra között, szombaton pedig 8–14 óra között.

A székelyhídi polgármesteri hivatal felhívja a figyelmet: „Ne feledjék, hogy az oltás jelenti a legkézenfekvőbb védekezést a Covid-19 fertőzés ellen, csökkenti a fertőzés és a vírus továbbadásának valószínűségét, valamint jelentősen csökkenti a súlyos vagy halált okozó megbetegedés kockázatát. Kérjük önöket, hogy bízzanak az orvostudományban és oltassák be magukat minél előbb!”

Aki be szeretné beoltatni magát, időpontot foglalhat a székelyhídi oltóközpontba a 0740-685332-es telefonszámon, vagy jelentkezhet a centrumnál, a Zólyomi Dávid utca 11. szám alatt (Munkásklub néven ismert épület)! A hívásokat naponta 8 és 20 óra között fogadják. Székelyhídon továbbra is a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájával oltanak (más néven Comirnaty). A koronavírus elleni oltás ingyenes!

A székelyhídi oltóközpont működéséről

Közélet  ,   2021. november 10. szerda 

Nélkülözhetetlen, hogy minden lehetséges lépést megtegyünk saját és hozzátartozóink egészségének védelméért, valamint a járvány megfékezéséért, amikor nagyon sok fertőzöttet  azonosítanak országszerte, a kórházak megteltek és az orvosok küzdenek a betegek életéért az intenzív osztályokon.

Az oltás jelenti a legkézenfekvőbb védekezést a Covid-19 fertőzés ellen, csökkenti a fertőzés és a vírus továbbadásának valószínűségét, és jelentősen csökkenti a súlyos vagy halált okozó megbetegedés kockázatát.

A székelyhídi városvezetés arra kéri a lakosokat, hogy ne féljenek, bízzanak az orvostudományban és oltassák be magukat minél előbb!

Kérhető a harmadik védőoltás is

Közélet    2021. október 8. péntek 

Felvehetik a koronavírus elleni harmadik, úgynevezett emlékeztető vakcinát azok, akik legalább hat hónapja kapták meg az oltást. A munkás klubban létrehozott székelyhídi oltóközpontban továbbra is a Pfizer-BioNTech-vakcinával oltanak. Az oltóközpont hétfőn, szerdán és pénteken délután 15 és 20 óra között, illetve szombaton reggel 8 órától 20 óráig tart nyitva. A polgármesteri hivatal arra kér mindenkit, hogy oltás előtt a 0740-685332-es telefonszámon foglaljon időpontot. Természetesen a fenti telefonszámon továbbra is lehet jelentkezni az első vagy a második oltásra is!

A koronavírus elleni védőoltás ingyenes.

Óvodai online oktatás egy szülő szemszögéből

Diáksarok  ,   2021. január 7. csütörtök 

Az online oktatás indításával nekünk, szülőknek, egy új szereppel kellett ismerkednünk: a pedagóguséval. Bár eddig is tanítgattuk gyermekeinket a magunk elképzelése szerint, a tanintézményekben szerzendő tudást a tanítóktól, óvónőktől vártuk, hogy átadják gyermekeinknek.

Háromgyerekes anyaként elmondhatom, mindez egyáltalán nem könnyű feladat. Óvodáskorú gyerekeimmel talán egyszerűbb, de így is a kora délutáni órákig tartanak a bejelentkezések és a feladatok elvégzése. Sok türelmet követelt tőlem és a gyerekektől is.

Két kisfiam, akik a tavalyi évben kezdték az óvodát, szinte alig voltak közösségben, alig ismerték meg a napi feladatokat, az óvó nénit és a csoporttársakat, de máris visszakerültek anyához, akivel eddig játékosan teltek a napok. Innentől kezdve anya ültette őket a telefon, a laptop elé, amit eddig próbált kizárni vagy minimális ideig adni kézbe.

Online oktatás egy óvónő szemszögéből

Diáksarok  ,   2021. január 6. szerda 

2020. november 9. – egy újabb kezdet, az online oktatás második felvonása. Sokan feltettük és feltesszük a kérdést: helyes vagy helytelen döntés volt ismét bezárni a tanintézmények kapuit, miért maradhatnak nyitva a bölcsődék és a délutáni programban működő csoportok, míg mi kénytelenek vagyunk digitális eszközökön keresztül találkozni óvodásainkkal.

Az óvodai online oktatás különböző platformokon, alkalmazásokon keresztül valósítható meg, amely mind település, mind zónák, mind megyék szintjén eltérő. Országszinten a legelfogadottabb online platform a Google Classroom. Az élő bejelentkezés időtartama napi egyszer 15 perc, tehát az óvónőknek és az óvodásoknak is egyszerre kell jelen lenniük. Az élő bejelentkezést munka előzi meg és követi, minden tevékenységre fel kell készülni, fel kell tölteni az aznapi feladatokat, linkeket, házi feladatokat, a gyerekek által beadott munkákat értékelni, pontozni.

Változtatott-e a járvány a kelet-közép-európai filmfogyasztói szokásokon?

Közélet    2020. október 28. szerda 

Változtatott-e a járvány a kelet-közép-európai filmfogyasztói szokásokon? Nagyobb mennyiségben fogyasztunk sorozatokat? Más jellegű sorozatokat fogyasztunk, mint a járvány kitörése előtt? Többen vagy kevesebben fizetnek elő a HBO Góra vagy a Netflixre? Hogyan hat a filmiparra a járvány, a filmgyártók és a streamingszolgáltatók hozzáigazítják a tartalmakat a járványtapasztalatokhoz?

Hogyan változott a romániai lakosság mobilitása a szükségállapot alatt?

Közélet    2020. június 4. csütörtök 

a kolozsvári BBTE közgazdászai elemezték a Google adatait

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos kutatócsoportja a romániai lakosság mobilitási mutatóinak alakulását elemezte a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot idejére vonatkozóan. A COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 – RoEIM) névrekeresztelt projekt keretén belül a kutatók a Google Mobility adatait használták fel, melyek segítségével egy országszintű mobilitási mutatót alakítottak ki a 2020. március 16. – május 15. periódusra vonatkozóan. A mutató mindazon személyek mozgását figyelembe veszi, akik Google felhasználóval rendelkeznek, és a tartózkodási helyük megosztását lehetővé tevő opció aktív állapotban található.

Az önkormányzatok sikere a COVID-19 elleni küzdelemben

Közélet    2020. május 20. szerda 

A ROMACT partnertelepüléseinek megoldásai a COVID19 okozta általános válság roma közösségekre gyakorolt hatásainak csökkentésére

Az állampolgárok megítélése szerint a helyi önkormányzatok élen járnak a COVID19 által okozott világjárvány elleni küzdelemben, mely nagy hatással van az életkörülményeikre. A ROMACT partnertelepülések egy része már tett lépéseket a fertőzés állampolgárokra gyakorolt hatásának korlátozására. ROMACT program készül a helyi hatóságok és a Közösségi Akció Csoportok erőfeszítéseinek támogatására, hogy a legsebezhetőbb réteg alapszükségleteit kielégíthessék.