A ROMACT partnertelepüléseinek megoldásai a COVID19 okozta általános válság roma közösségekre gyakorolt hatásainak csökkentésére

Az állampolgárok megítélése szerint a helyi önkormányzatok élen járnak a COVID19 által okozott világjárvány elleni küzdelemben, mely nagy hatással van az életkörülményeikre. A ROMACT partnertelepülések egy része már tett lépéseket a fertőzés állampolgárokra gyakorolt hatásának korlátozására. ROMACT program készül a helyi hatóságok és a Közösségi Akció Csoportok erőfeszítéseinek támogatására, hogy a legsebezhetőbb réteg alapszükségleteit kielégíthessék.

Helyi jó gyakorlatok

Bulgáriában és Romániában a ROMACT számos partnertelepülése, más helyi, regionális és nemzeti köz- és magánszereplőkkel együttműködve, gyorsan intézkedéseket hozott valamennyi polgár – köztük a romák – tájékoztatására a fertőzésmegelőzési intézkedésekről és közlekedési korlátozásokról. Számos településen a ROMACT koordinátorok, a Közösségi Akciócsoportok és a Roma Integrációs Munkacsoportok tagjainak közreműködésével felmérték és elemezték a közösségek legsebezhetőbb helyzetű tagjainak helyzetét és azonnali intézkedéseket terveztek. Ahol szükségét láttál figyelemfelkeltő kampányokat szerveztek, az egészségvédelemről, valamint a karantén és az otthoni elszigetelés jogi kereteiről. Természetesen közvetlen támogatást biztosítanak a legsebezhetőbbeknek, akiknek a kényszerű otthon maradás valójában lehetetlenné teszi a minimális megélhetési források biztosítását.

Romániában, Resicán a Társadalombiztosítási Igazgatóság és az Önkéntes Katasztrófavédelmi Bizottság három, romák által lakott negyedben tartott koronavírus fertőzés elleni felvilágosító és megelőző kampányt. Plakátokat és szórólapokat osztottak szét. A helyi aktivisták azonosították a leginkább marginalizált családokat, a Közösségi Akciócsoport tagjai és a helyi hatóságok képviselői mindent elkövettek, hogy a közösség ezen tagjai számára biztosítani tudják az alapvető élelmiszereket és higiéniai termékeket.

A bulgáriai Slivenben a Közösségi Akciócsoport elemezte a Nadezhda városrészben élők helyzetét és hivatalos levélben kérte a helyi önkormányzat segítségét. ennek eredményeként 200 nehéz helyzetű személyt vontak be a közétkeztetési programba.

Időközben a romániai Nagykárolyban a Megyei Egészségügyi Igazgatóság által biztosított egészségügyi és személyi higiéniai termékeket osztottak ki a roma közösségek hátrányos helyzetű családjai számára.

Egy másik megemlítésre méltó jó gyakorlat, hogy a romániai, Besztercén napi 24 órában működő segély telefonvonalat hoztak létre a rászorulók számára.

A ROMACT támogatja azokat a közös fellépéseket, melyek a koronavírus krízis roma közösségekre gyakorolt hatásait igyekszik csökkenteni

A COVID19 válság idején a helyi hatóságok és a roma közösségek közötti együttműködés biztosításához nyújtott testre szabott támogatás mellett a ROMACT program már megkezdte aktívan támogatni az önkormányzatokat és a helyi akciócsoportokat abban, hogy a legsebezhetőbbek alapszükségleteit kielégíthessék és népszerűsítik a ROMACT partner települések által alkalmazott, bevált jó gyakorlatokat.

Romániában 15, Bulgáriában 17 ROMACT partnertelepűlésnek juttatnak kis pályázatokat, (melyekhez a helyi önkormányzatok természetbeni önrésszel járulnak hozzá, mint például felszerelések, gépjárművek, lakónegyedek fertőtlenítése, víz osztás, anyagi javak megvásárlása és szállítása, stb.), hogy megvalósíthassák a következő tevékenységeket:

  • információs és figyelemfelkeltő kampányok szervezése az egészségügy (higiénia és a COVID19 terjedése), karantén / társadalmi távolság tartás, szabályok és korlátozások betartása (plakátok, szórólapok, nyilatkozatok nyomtatása stb.);
  • pontos információk szolgáltatása sürgősségi csatornákon, helyi közszolgáltatások adaptálása, ideértve a sürgősségi telefonvonalak biztosítását az állampolgárok számára;
  • maszkok és védőkesztyűk forgalmazása a közvetítők, szociális munkások, stb. számára;
  • egészségügyi és higiéniai termékek (szappan, különféle tisztítószerek, fertőtlenítőszerek stb.) és alapvető élelmiszerek biztosítása legsebezhetőbb családok és rászorulók számára.

Terveink szerint körülbelül 15 000 ember kap különféle termékeket, és több mint 30 000 ember számára biztosítunk információkat arról, hogyan tudják kezelni a járványhelyzetet és hogyan élhetnek biztonságban a példátlan járványválság idején.

Ezek a kis közös kezdeményezések a hatóságok és a közösségek közötti együttműködés modelljeit szemléltetik, és a polgárok aktív részvételén alapulnak.

A konkrét akciókon túl kihangsúlyozódik a közös erőfeszítések jelentősége a helyi közösségek jólétének és az emberi jogok védelmének biztosítására, és azon szolidáris tevékenységek fontossága, amely hozzá járul a helyi szintű jó kapcsolatok kiépítéséhez és általában a roma társadalmi beilleszkedéshez.

Kapcsolat:

Dora Margarit (dora.margarit@romact.org) Robert Matei (robert.matei@romacenter.ro)

Facebook @ROMACTROMANIA Twitter @ROMACT_EC_CoE


Írta: Ér hangja