Tizennyolc bérlakást adott át fiatalok számára Székelyhídon az Országos Lakásügynökség (ANL) májusban. A hat garzonlakás és tizenkét, egyenként kétszobás lakást magában foglaló tömbház a régi futballpálya helyén, az Eroilor utca 56. szám alatti telken épült fel, pince + földszint + két emelet szintmagassági besorolással, a beruházás értéke 5 674 609,12 lej áfával együtt. Az átadón jelen levő Cseke Attila, a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca vezetője – aki alá tartozik az ANL is – elmondta, hogy ugyan a beruházást a minisztériuma finanszírozta, de az ötlet, illetve a kezdeményezés a székelyhídi helyhatóságot, a polgármestert és csapatát dicséri, akik hittek ebben a beruházásban és annak sikeres kivitelezésében. Remélhetőleg idővel gyerekek kacaja is betölti majd az épületet, hiszen a fiataloknak építendő lakások programja arról is szól, hogy a fiatal családoknak olyan lakhatási lehetőséget biztosítson, hogy  itthon maradjanak szülőföldünkön.

Béres Csaba, városunk polgármestere az átadón kifejtette, hogy bár sajnos hosszú évekbe telt mire megvalósulhatott ez a beruházás, de a fiatalok, miután birtokba vették, elmondhatják, hogy megérte rá várni. A kivitelező nagyon szép munkát végzett,  és ez olyan befektetés, ami vonzóbbá teszi településünket. A városvezető továbbá bízik benne, hogy a jövőben is megvalósulnak hasonló projektek, és remélhetőleg kevesebb idő alatt.

Az ANL ifjúsági bérlakásprogramja 2001-ben indult. A lakásokat a helyi hatóságok által az ügynökség rendelkezésére bocsátott telkeken építik, a kedvezményezettek pedig 18 és 35 év közötti fiatalok, akik megfelelnek az ilyen lakásokhoz való hozzáférés jogi feltételeinek. A hozzáférés a városházákhoz benyújtott kérelmek elbírálása alapján történik, ezek alapján állítják össze az elosztási listákat. Eddig Bihar megyében az Országos Lakásügynökség a program keretében összesen 1578 lakást fejezett be.


Írta: Ér hangja