Ünnepélyes keretek között adták át március végén a székelyhídi közösség használatára azt az óvodaépületet és a hozzá tartozó játszóteret, amelynek alapkövét 2020 novemberében tették le Székelyhíd Felsőváros nevezetű negyedében, ahol városunk roma népességének jelentős része lakik. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felépült, korszerű szabványoknak megfelelő intézmény roma etnikumú gyerekek óvodai oktatását fogja megkönnyíteni. A kétmillió lejes beruházással elkészült épületben a 2022-es őszi tanévkezdéskor indul az oktatás. Az intézményben két csoportban 45 gyermek számára fognak hosszúprogramos óvodai nevelést és ellátást biztosítani.

A romanegyedben a baptista egyházközség sokéves munkájának gyümölcseként tizenhét éve működik eredményes oktatás napközi rendszerben a gyerekek számára a vallásközösség templomának alagsorában, a hely azonban idővel egyre szűkösebbnek bizonyult. Amint azt a közösséget szolgáló pedagógusok, Szecsánszki Mónika és Ulici Diana elmondták, a húsz-húsz fős óvodai csoportok megléte és működése az elemi osztályba kerülő diákokon érezhető, az óvodai oktatás lelki és szellemi fejlődésük nagyon fontos alapja, amelyre a tanítónők később építhetnek a további fejlesztéshez. Így épp időben érkezett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az óvodaépítés lehetőségével. Az érdekvédelmi szövetség öt évvel ezelőtt kapcsolódott be az óvodafejlesztési programba. A méreteiben példátlan együttműködés során országszerte 63 épületet építettek és újítottak fel, 200 játszóteret adtak át és több mint 300 óvodában hajtottak végre eszközfejlesztéseket. Emellett a pedagógusokat is képezték, szakmai fejlődésüket támogatták.

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék építését, valamint felújítását is magábafoglaló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. A program keretében eddig tíz új roma óvoda épülhetett meg, melyek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a helyi magyar ajkú roma lakosság minőségi oktatásban részesülhessen. A programért felelős miniszteri biztos, Grezsa István elmondta: „A gyermekek tanítása, nevelése nélkül elképzelhetetlen kitörni abból a perifériából, amelyben a Kárpát-medence országaiban élnek a magyar cigány közösségek. Itt fontos a magyar anyanyelvi oktatás is, hiszen nekünk magyaroknak a magyar anyanyelv az a megmaradással egyenértékű.”

Grezsa István ugyanaznap Hegyközszentmiklóson is tiszteletét tette egy óvodaavatón. Itt is a magyar állam hathatós támogatásával korszerűsítették a református egyház tulajdonában lévő óvodaépületet. A felújított épület negyvenöt hegyközszentmiklósi és a környező falvakból származó gyermek számára biztosít majd óvodai ellátást. A beruházás szintén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével partnerségben valósult meg.


Írta: Bíró Orsolya