Megközelítőleg 110 érmelléki gyermek vett részt a 29. alkalommal megszervezett Hálós Szentjánosbogár Gyermektáborban. A Partiumi Háló Egyesület eseményének idén július 4–9. között a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum adott otthont. Az Érmellék számos településéről érkező gyerekek egy részét az iskola bentlakásában szállásolták el, másik részük pedig naponta járt be a táborba.

Minden évben a tábor programja egy vagy több fontos tematika köré épül. Idén a kibékülés volt fő téma, árulta el nekünk Konrád Erzsébet Katalin, a Partiumi Háló Egyesület vezetője. Ennek több aspektusát is körbejárták a résztvevőkkel: kibékülés önmagunkkal, kibékülés Istennel és kibékülés az embertársainkkal. A téma megbeszéléséhez a Szentírást hívták segítségül, többek között a tékozló fiú történetén keresztül.

Ezeket a témákat a táborban résztvevő gyerekek korosztályukhoz mérten csoportokba szervezetten, különböző játékok során dolgozták fel. A szervezők reményei szerint a táborból hazatérve picit jobban és bátrabban tudnak erről beszélni a szülőkkel, nagyszülőkkel és barátokkal egyaránt, nyíltabban ki tudják fejezni, hogy mit is jelent kibékülni.

A beszélgetések mellett ügyességi vagy éppen szellemi vetélkedők is színesítették a heti programkínálatot, és minden napra jutott valami, ami elnyerte a résztvevő gyerekek tetszését. A hőségben a felfrissítő strandolás sem maradt el a napi teendők közül. A különböző játékok mellett a szentmise és az éneklés is belopta magát a gyerekek szívébe.

A tábor megkezdése előtt a csoportvezetők számára felkészítő napokat is tartottak, ahol segítettek nekik megfelelően felkészülni a táborra és a különböző programokra. Megtanultak együttműködni a saját csoportvezető társukkal, illetve a többi csoportvezetővel egyaránt. A visszatérő fiatalok között pedig akadtak olyanok, akik már a képzőcsoportban sajátították el a csoportvezetés fortélyait. A sok tartalommal, élménnyel és élettel megtöltött táborhét mind a szervezőknek, mind a csoportvezetőknek, mind pedig a résztvevőknek egy felejthetetlen emlék maradt.


Írta: Szyártó József László