^ Vissza Fel
film címke bejegyzései:

Fotó- és filmtábor: Csapó 3! Forog!

Diáksarok  ,   2015. szeptember 5. szombat 

Nem akarok dicsekedni és azt mondani, hogy az Érmelléken belül Székelyhíd média-nagyhatalom, de azért itt „valami van a levegőben”: és itt most nem feltétlenül hazabeszélek (pl. az Ér Tv-re vagy a suli Médiakörére célozva), de mindenképpen dicséretes dolog, hogy akad néhány lelkes, filmszakot végzett egyetemista, pályakezdő filmes is, akik most már harmadszorra szervezik meg a V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára a Székelyhídi Fotó- és Filmtábort. Idén a helyi szervezők (Kővári Szabolcs, Major Lajos és Nagy Kristóf) sorát az udvarhelyszéki László Barna is kiegészítette, aki különböző stúdiófelszerelésekkel is segítette a strandon négy napon át dolgozó két stáb eszközigényét.

A résztvevő diákok megismerkedtek a forgatókönyvírás, rendezés, gyártásvezetés, operatőrködés és vágás alapfortélyaival, dramaturgiai fogalmakkal, az operatőri plánokkal, a fókusztávolság és a mélységélesség kérdésével. A strand témakörére támaszkodva – két stábban dolgozva – egy-egy kisjátékfilmet kellett elkészíteniük, egy harmadik (a werkes) csapat pedig nyomon követte a másik két csapat munkáját. A kisjátékfilmek elkészítése mellett fotós feladatok is vártak a filmes palántákra – pl. egy történet elmesélése egy fotósorozat révén úgy, hogy közben figyelembe veszik a fordulópontok és a képek egymásra vághatóságának bonyolult szabályait is.

A két elkészült alkotás – közös témájuk ellenére is – két különböző műfajt képviselnek: Szökőcs Róbert Más világ című alkotása inkább az akciófilmek paródiájának hat, Bodor Cristian (és a forgatókönyvíró Kaszonyi Szilárd) A kívülálló című alkotása viszont egy szürrealisztikusabb világot teremt meg, némi társadalomkritikával fűszerezve.
Mindenképpen pozitív üzenete van annak a ténynek is, hogy akik a 2013-as, első ilyen jellegű táborban részt vettek, idén is jelen voltak, mellettük azonban számos „újonc” is jelentkezett (a résztvevők közel fele). A két csoport (a „veteránok” és a „kezdők”) nagyon jól együtt tudtak működni, semmilyen konfliktus nem nehezítette a stábok munkáját.
Egy filmtáborban való részvétel nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakiből feltétlenül filmesnek kell lennie: az intenzív csapatmunka, az alkotói közeg, a vizuális kreativitás fejlesztése viszont mindenképp fejlesztő hatással van a kamaszok önkifejező és együttműködő készségére.

A szervezők köszönik a Communitas Alapítvány és az Ér Tv támogatását is. Ha valaki szeretné kipróbálni magát négy nap erejéig a filmes szakmában, vagy kíváncsi arra, mit fed a pitching vagy az amerikai plán fogalma, azt jövő augusztusban a szervezők szívesen várják a 4. Fotó- és Filmtáborban. Mert, ahogy korábbi években is ígérték: a film forog tovább. Nemcsak az Első Emelet régi slágerében, de a székelyhídi termálstrandon is.

Érmelléki ünneplés és emlékezés március 15. alkalmából

 

Nemzeti ünnepünket az alkalomhoz illő beszédek és énekek, illetve istentiszteletek és koszorúzások mellett Székelyhídon és a környező falvakban idén többek között történelmi vetélkedővel, színpadi jelenettel vagy filmvetítéssel színesítették.
Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját mindenhol szép számú ünneplő köszöntötte. 

Bemutatták A kockás kabát című rövidfilmet

Kultúra    2011. szeptember 3. szombat 

Nagy érdeklődés mellett mutatta be pénteken a Griffiti Dráma- és Filmműhely A kockás kabát című filmjét a székelyhídi múzeumban. A Kovács Ildikó azonos című bábjátéka alapján idén készült tízperces rövidfilm vetítése után az érdeklődők interaktív, majd kötetlen beszélgetéseken társalogtak az alkotásról, a csoport múltjáról és jövőbeli terveiről a film ötletgazdájával és rendezőjével, Hevesi Zoltán István magyar szakos tanárral, a Griffiti vezetőjével, valamint a felvételt és a vágási munkát végző Kővári Szabolcs Olivérrel, a Sapientia-egyetem filmművészet, fotó és média szakos hallgatójával.

Magyar kulturális napok

Ajánló  , ,   2011. január 11. kedd 

Székelyhíd, 2011. január 21-23, filmvetítés, irodalmi felolvasóest, könyvbemutató, III. Érmelléki Farsangi Bál

 

Rendezvénysorozatot szerveznek Székelyhídon 2011. január 21–23. között a magyar kultúra napja alkalmából a székelyhídi RMDSZ, a polgármesteri hivatal és a Pro Székelyhíd Egyesület. A háromnapos rendezvény programjai között szerepel filmvetítés, irodalmi felolvasóest, könyvbemutató, III. Érmelléki Farsangi Bál.