^ Vissza Fel
irodalom címke bejegyzései:

Érezzék benned az embert…

Kanapé  ,   2022. július 27. szerda 

Beszélgetés Holczman Ilona idén nyugalomba vonult magyar szakos tanárral

Holczman Ilona több diáknemzedék életében vált a nagybetűvel írandó magyar szakos tanárnő alakjává, többek között az enyémben is. A végtelen és alázatos szeretet, amelyet szakmája és diákjai iránt érzett, most, pályafutása végén beérlelte gyümölcseit: volt diákjai, kollégái szeretetburokkal övezik körbe, midőn nyugalomba vonul.

Milyen volt gyerekként?

– Nagyon szófogadó, szabálykövető gyermek voltam. Édesanyám, aki tanítónő volt, nagyon szigorúan nevelt bennünket, és elsőszülöttként velem szemben nagy elvárásokat támasztottak a családban, magától értetődőnek vették a sikereimet. Ugyanakkor szabad kezet is kaptam a szüleimtől, hiszen annyira megbíztak bennem, hogy mindenhová elengedtek. Nagybánya, ahol felnőttem, kiváló lehetőségeket nyújtott az óriási kirándulásokra, művelődésre, sportra, így igazán sohasem unatkoztam. Édesanyámat igen korán elvesztettük, így hamar fel kellett nőnöm, hogy a családban kisebb legyen az űr.

Online térben is hat a vers

Kultúra    2021. április 15. csütörtök 

A magyar líra előtt tisztelegnek április 11-én (József Attila költő születésnapján) Magyarországon és a határon túli magyarság körében is irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel. Az ünnep történetébe második éve már beleszőtte magát a kizárólag online térben való megünneplés.

A vers azonban így is hat, hallgassunk verseket online térben, majd vigyük ezt át saját életünkbe. Mondjuk el, amikre még emlékszünk gyermekkorunkból, tanítsunk gyermekeinknek minél több verset, melyek ritmusukkal érzelmi, hangulati hatásukkal értékközvetítő szerepükkel lelki feltöltődést adnak.

A költészet nem csak az általános műveltséghez tartozik hozzá, meghatározó szerepe van az érzelmi élet, a kreativitás, az esztétikai érzék fejlesztésében, ugyanakkor az emberi és társadalmi problémák megértésében, átélésében, a saját és mások kultúrájának megismerésében és tiszteletében.

Szerinted milyen egy igazi nő?

Ajánló  , , ,   2011. augusztus 5. péntek 

„Van egy nő. Szeret. Fölhív, és a nevemet mondja; mint valami varázsszót ismételgeti a nevemet. Hónapokon át. Nem is tudom, mikor alszik.[…] Eddig még nem szóltam bele a kagylóba, tartok tőle, hogy szörnyethalna. Vagy ki tudja, téves kapcsolás.”

 

A Kuka Irodalmi Kör (K.I.K.) újból találkozót szervez. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, akit foglalkoztat az irodalom, szeret olvasni, beszélgetni. Témánk Esterházy Péter Egy nő című alkotása. Mindenkit várunk  0-100 éves korig augusztus 12-én 18. órától  a színház kistermében egy kötetlen beszélgetésre irodalomról, életről  (ha szukseged van a konyvre irj a zizicicus@yahoo.com cimre, szivesen elkuldom barkinek a hangoskonyv valtozatot).

 

Pályázat próza és vers műfajban

Kultúra  ,   2011. május 30. hétfő 

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör 1986. január 1. után született, kötettel nem rendelkező alkotók részére próza és vers műfajban irodalmi pályázatot hirdet. A kiírók mindkét kategóriában első, második és harmadik díjat osztanak, 2000, 1000 és 500 lej összegben. A pályázóktól prózában legföljebb 20000 leütésnyi (tíz gépelt oldal) közöletlen anyagot, versben tíz közöletlen verset illetve pályázatukhoz csatolt életrajzot kérnek, 2011. október 31. határidővel, a bírálók.  A pályázati anyagot az emilpalyazat@gmail.com címre várjuk. Eredményhirdetésre – a díjazottak bemutatkozásával egyetemben – az Erdélyi Magyar Írók Ligájának 2011. december 10-én Kolozsváron tartandó, X. Díjkiosztó Gálaestjén kerül sor. A pályázati kiírást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 

Forrás: erdely.ma

Magyar kulturális napok

Ajánló  , ,   2011. január 11. kedd 

Székelyhíd, 2011. január 21-23, filmvetítés, irodalmi felolvasóest, könyvbemutató, III. Érmelléki Farsangi Bál

 

Rendezvénysorozatot szerveznek Székelyhídon 2011. január 21–23. között a magyar kultúra napja alkalmából a székelyhídi RMDSZ, a polgármesteri hivatal és a Pro Székelyhíd Egyesület. A háromnapos rendezvény programjai között szerepel filmvetítés, irodalmi felolvasóest, könyvbemutató, III. Érmelléki Farsangi Bál.