A magyar líra előtt tisztelegnek április 11-én (József Attila költő születésnapján) Magyarországon és a határon túli magyarság körében is irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel. Az ünnep történetébe második éve már beleszőtte magát a kizárólag online térben való megünneplés.

A vers azonban így is hat, hallgassunk verseket online térben, majd vigyük ezt át saját életünkbe. Mondjuk el, amikre még emlékszünk gyermekkorunkból, tanítsunk gyermekeinknek minél több verset, melyek ritmusukkal érzelmi, hangulati hatásukkal értékközvetítő szerepükkel lelki feltöltődést adnak.

A költészet nem csak az általános műveltséghez tartozik hozzá, meghatározó szerepe van az érzelmi élet, a kreativitás, az esztétikai érzék fejlesztésében, ugyanakkor az emberi és társadalmi problémák megértésében, átélésében, a saját és mások kultúrájának megismerésében és tiszteletében.


„Ha féltem is, a helyemet megálltam – / születtem, elvegyültem és kiváltam” – írja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, József Attila. Alakja nem csak költői nagysága, születésnapja révén is összefonódik az egész magyar költészettel.

Jorge Luis Borges argentin költő, elbeszélő, esszéíró verset írt az első magyar költőhöz:

,,Éjszakák s tengerek állnak közöttünk,
a századok nagy változásai,
és fajták, éghajlatok, birodalmak,
de valami megfoghatatlanul
összeköt, a szavak titkos szerelme,” (Borges: Az első magyar költőhöz, Somlyó György fordítása)


Írta: Jagos Helén