Öt ország fiataljai csatlakoztak a kezdeményezéshez

A karácsonyi ünnepkör legkedvesebb népi dramatikus játéka a betlehemezés. Már a török hódoltság idejéből ismerünk írásos feljegyzéseket. 1416-ban Luxemburgi Zsigmond udvarában már jártak betlehemezők. A magyarországi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány (EMF) 1998-tól kezdődően szervez városi és regionális szinten betlehemes találkozókat külföldi partnerszervezetek támogatásával. Ez a program később egy országos, illetve a Kárpát-medencét mozgósító pályázattá nőtte ki magát, Székely kapuk, zöld kapuk címszó alatt, amelynek célja a betlehemezés szép hagyományának újraélesztése, hogy belátható időn belül több tízezer betlehemező verseljen, énekeljen és táncoljon újra karácsonytól vízkeresztig.

Az alapítvány minden év szeptemberében pályázatot hirdet azok számára, akik szeretnék továbbvinni környezetükben Jézus születésének örömhírét, felekezettől, nemzetiségtől függetlenül. A pályázat iskolákat, egyházi intézményeket, civil szervezeteket szólít meg, hogy csatlakozzanak a már betlehemezők népes táborához.

Tizenegy fős csapatok jelentkezhetnek, 9–15 éves korhatárral. Első lépésként egy derűs, néprajzilag értékes betlehemes játék megtanulása a feladat, előnyben részesítve az ősi dallamokat, az ízes népi nyelvet vagy az ezekből ihletett feldolgozásokat, a néptáncos, hangszeres betéteket. A betlehemes játékot december folyamán a csapat környezetében több helyen be kell mutatni. A munkáról minden csapat, betlehemes „naplót” vezet, amit el kell postázni az alapítványhoz. A kuratórium tagjai pontozzák a beérkezett naplókat. A programban jelenleg öt ország – Magyarország, Románia, Ukrajna, Szerbia és Szlovákia – csapatai vesznek részt.

A pályázatnak számos előnye van: a betlehemezés hagyományát népszerűsíti, jelentős közösségkovácsoló erővel bír, és nem utolsó sorban a betlehemes játék csoportjai jutalomban részesülnek.

A pályázatnak humanitárius dimenziót ad, hogy a betlehemezés során gyűjtött adományokat segélyszervezeteknek, szegénykonyháknak ajánlják fel. Az EMF Alapítvány az Afrikáért Alapítvány közvetítésével egy kongói iskola fenntartásához és számos afrikai kisgyermek taníttatásához is hozzájárul. Egyházi közösségek is csatlakoztak a felhívásra, és nagyon szép sikereket értek el. Romániából tizenkét megye területén folyik betlehemezés az alapítvány égisze alatt. Az említett megyék közül Bihar is kiemelkedő helyen áll, hiszen számos csapattal jelentkezett és ért el dicséretre méltó eredményeket. Reméljük, hogy ezek a csapatok újabb csapatokat szerveznek majd be a nemes cél érdekében.

A pályázni kívánók a következő címeken jelentkezhetnek: ibylumi@yahoo.com (Sebesi Ibolya), kallaykarolina@freemail.hu (Kállay Karolina).


Írta: Sebesi Ibolya, Kállay Karolina, Barta Imre