Pályázati tájékoztatás vállalkozóknak, kisgazdaságoknak biztos kézből

Az új pályázati időszak és a tavasz kezdetén minden vállalkozó forrásokat keres, amelyekből javíthatja, fejlesztheti tevékenységi körét vagy körülményeit. A keresés segítésére az Ér hangja a székelyhídi Becebe Kft. pályázati tanácsadó és menedzsercég munkatársaitól kért tájékoztatást.

A Becebe Kft. munkatársai úgy vélik, az utóbbi években nem jellemző az, hogy cégek Székelyhídon nagyon aktívan pályáznának. Sajnos az utóbbi évek tapasztalata az, hogy inkább környékbeli települések, kisvárosok, akár Nagyvárad különböző cégei pályáznak fejlesztésre, termelésre, kereskedelemre, akár szolgáltatásra. Székelyhídról nincsenek klienseik ebben a szegmensben, mert városunkban erre egyszerűen nincs kereslet, nincsenek cégek, akik szeretnének fejleszteni.

A cégek számára lesz a jövőben kiírás fejlesztésre – ennek keretében 80 ezer lejt lehet igényelni, vissza nem térítendő támogatást, ez 80%-a az eligibilis, elszámolható költségeknek. Ez egy kisebb állami pályázat, amit szolgáltatásra is és kereskedelemre is lehet fordítani. Ebből meg lehet vásárolni a telephelyet, az épületet, gépjárművet vagy áruszállító járművet, bármilyen eszközt, berendezést, informatikai eszközöket, reklámanyagot. Nagyon jó pályázat, mert gyakorlatilag csak 20%-os az önrész. Ez évek óta létező lehetőség, de nagyjából 2008-ban dolgoztak ki ilyet utoljára székelyhídi cégnek.

Az egyéni pályázatok kiírásaira várni kell
Ami az egyénileg pályázható kiírások helyzetét illeti, az európai uniós alapoknál lecsengett a 2007–2013-as költségvetési időszak. Most a 2014-2020-as időszak következik, ami elkezdődött elméletileg, gyakorlatilag a román kormány még a papírmunkánál tart. Ez az jelenti, hogy nincs még elfogadva a teljes terv, teljesen bizonytalan, hogy mikor indulnak be a tulajdonképpeni alapok. Székelyhídon leginkább a mezőgazdasági pályázatokra van kereslet, illetve igény a cég tapasztalatai szerint. Az elmúlt időszakban a Becebe 82 sikeres mezőgazdasági pályázatot nyújtott be, s amelyekkel igyekezett segíteni főként a székelyhídi és környéki embereket. Egyelőre e téren csak vázlatok állnak rendelkezésükre azt illetően, hogy milyen kiírások fognak születni a most kezdődött időszakban, de ha meglesznek a véglegesek, akkor azok már 2020-ig nem változnak. Amit egyelőre biztosan látnak: a legnagyobb sikernek örvendő és legkedvezőbb, Instalarea tinerilor fermieri megnevezésű pályázaton, amely a fiatal gazdákat támogatja, maximálisan 60 ezer euró lesz a százszázalékosan vissza nem térítendő összeg. Ez nagyon jól működött az elmúlt időszakban is, az elején 25, majd 40 ezer euró volt a maximális elnyerhető összeg. Annyi változás lesz, hogy rögtön szerződéskötés után a gazdák 70%-ot kapnak meg, a 30%-ot pedig a kritériumok teljesítése után. Ez az arány eddig 60-40% volt.

Vidékfejlesztési támogatások

A kisgazdaságok támogatása, a volt 1.4.1-es pályázati vonal örvendett a legnagyobb népszerűségnek, a legelőnytelenebb pedig a 3.2.1-es, a vidékfejlesztésre megírható pályázat volt, hiszen az egyik fejezet meghatározása szerint a vidékből ki volt zárva a város, a külvárosi területek és a városhoz tartozó falvak is. Például: Bihardiószeg vagy Bors vidék volt, viszont Érköbölkút vagy Csokaly már város. Ez sok kellemetlenséget okozott. A pályázatíró cég mindenféle lobbitevékenységet folytatott, jelezte a problémákat, de egyelőre nem látható, hogyan fog ez a gond megoldódni. De ezen a vonalon is jelentős előrelépésnek tűnik a tervezett változat, hogy 70 ezer eurós százszázalékos támogatás lesz vidékfejlesztésre, ami tulajdonképpen minden olyan vállalkozás, ami nem mezőgazdaság és vidéken történik. Emellett megmaradtak a régi kiírások, a mezőgazdaságban a nagyobb fejlesztésekre, illetve feldolgozásra vagy termelésre benyújtható pályázatok. Ezek eddig 50%-os támogatások voltak, most már ez felmehet 50%-tól 90%-ig különböző kritériumoknak megfelelően. Továbbá megmaradt a 3.1.2-es pályázati kiírás, amely az előbb vázoltakhoz hasonló (vidékfejlesztés, nem mezőgazdasági), szintén 90%-os támogatással, de ez már nagyobb összeget takar.

Palyazat.palantok
A kisgazdaság az Unió értelmezésében
A kisgazdaság meghatározása a gazdasági mérőegység (unitate de dimensiune economică – UDE) pontjai alapján történt az eddigiekben. Ez egy egységes számítás, ami a különböző növényi kultúrákra vagy a tenyésztett állatokra egy szorzót adott, így össze lehetett hasonlítani egy tehénfarmot egy kertészettel vagy akár egy nagykultúrás növénytermesztési farmmal. Idén e téren is lesznek változások, de a Becebe Kft.-nél egyelőre nem tudnak részleteket. Hasonlóképpen fog történni aszámítás, de eddig is az UDE-ponthatárokat az EU-előírások szerint húzták meg. Egy UDE-pont 1200 eurónak megfelelő összeggel ért fel, ami a befektetett, a műveléshez szükséges összeget illeti. Most már ezt nem UDE-pontban fogják kifejezni, hanem euróban, de hasonló módszerrel. Ez még javaslati szinten van, nem végleges változat. Ebben a számításban a pályázatírók is segítséget tudnak nyújtani, az érdeklődőket szeretettel várják, az ügyfelet felveszik az adatbázisba, kiszámolják az értékeket, és amikor megjelenik a pályázat, rögtön értesítik őket.

A pályázók figyelmébe
A Becebe Kft.-t a 0259-352922-as telefonszámon, a scbecebe@yahoo.com e-mail címen vagy a Facebookon lehet elérni, magyar és román nyelven is (Becebe Kft., illetve SRL). Amikor a céget megkeresi az érdeklődő, először is tájékoztatják. Alapelvük szerint ez a tájékoztatás mindig ingyenes, mert úgy tartják igazságosnak, hogy akkor kérjenek pénzt valamiért, ha az ügyfél már megkapta a támogatást. Közösen beszélik meg, milyen pályázati források lennének megfelelőek az ügyfél számára, adatbázisba veszik, és az aktuális pályázat megjelenésekor azonnal értesítik. A mezőgazdaságban a növényi kultúráknál a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) tett bejelentés a mérvadó, míg az állatoknál az országos adatbázis a hivatalos mérce. Minden szükséges dokumentációt a pályázatíró cég állít elő, segítenek az elszámolásban, lebonyolításban, tehát a teljes menedzsmentben. Egy pályázat kifutási ideje akár hat év is lehet.


Írta: Bíró Orsolya