Városunk közönsége előtt is felléptek a NagySzakSzínTár diákszínjátszói, akik az idei tanévben sikeresen szerepeltek több szakmai megmérettetésen. A Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum amatőr színjátszócsoportjának Csavargók Éjszakája című előadását a székelyhídi karácsonyi vásár alkalmával láthatták az érdeklődők a helyi Szabó Ódzsa Városi Színház színpadán. Diákszínjátszóink munkáját alulírott segítette felkészítő tanárként. A Bendegúz iskolába megy című darabbal a NagySzakSzínTár csapata az előkelő negyedik helyet érte el az V–VIII. osztályosok kategóriájában a 22. Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválon (ODIF), amelyet tavaly november közepén rendeztek Szatmárnémetiben.

Ugyanakkor az országos versenyen a legjobb férfi főszerepért járó díjat a csapat tagja, Papp Milán érdemelte ki Bendegúz szerepének alakításáért. A verseny keretében a szervező szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium különböző színvonalas workshopokra invitálta a jelentkezett csapatokat. Az ott töltött idő alatt egyebek között a résztvevők musicaltáncokat tanulhattak Vonház Ingrid vezetésével, a színházi workshop során Nagy Regina rendező koordinálásával sajátítottak el rendezői technikákat, majd pedig beszédtechnika gyakorlatokat végeztek Kovács Éva színművész irányítása alatt.

Korábban, az október végi szilágycsehi Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF) egy újszerű Hófehérke és a hét törpe adaptációt vittek színre a nagykágyai ötödikes, hatodikos, valamint hetedikes diákok. A csapat munkáját, színpadi játékát, illetve magát a darabválasztást is pozitívan értékelte a szakmai zsűri (Szabó K. István színházi rendező, dr. Mátyássy Szabolcs, színművész, zeneszerző – a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói, Varga D. István magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint Erdei Norbert diákszínjátszó).

A fesztivál kétnapos rendezvénysorozat volt, mely során a diákok a budapesti színművészeti egyetem professzoraival workshopokban is részt vettek. Ezeken az alkalmakon különböző színészi beszédtechnikákat sajátíthattak el, valamint rendezői ötletekkel gazdagodhattak a jövőre nézve. A PADIF szervezője Bodea György, aki kémia szakos tanár lévén laikusként szervezi meg évről-évre ezt a remek eseményt. Szívügyének érzi felkarolni a diákszínjátszást, s ezért a szilágysági fesztivál több évtizedes múltra tekint vissza, mely nemcsak a belföldi, hanem a külhoni amatőr színjátszó csoportokat is megmozgatja. 

Örömmel láthattuk, hogy a színjátszás a két évi bezártság után ismét szárnyra kelt az országban, s magához vonzott sok ügyes, tehetséges gyermeket, akikből a jövő igazi színészeket is formál majd.

A Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál (ODIF)

Az első országos diákszínjátszó fesztivált 1992-ben rendezték meg Szatmárnémetiben Nagy Gyula magyar szakos tanár kezdeményezésére, alapötlete magyarországi fesztiválokból származott. Vándorfesztivál lévén helyszíne évről évre változott, a nyertes csoport helységétől függően. Alapvető célkitűzése, hogy a régiók fiatal műkedvelő és hagyományőrző színjátszóinak rendszeres fellépési és megmérettetési lehetőséget biztosítson – a találkozó egyben remek alkalom a résztvevő csapatok közötti ismerkedésre és kapcsolatépítésre is.

Ettől az évtől az országos fesztivál Bessenyei István színművész nevét vette fel, aki a kezdetektől az erdélyi diákszínjátszás lelkes és értő támogatója volt.


Írta: Sas Enikő magyar szakos tanár