Németországi önkéntesek csapata érkezett városunkba december 5-én, hogy Mikulás alkalmából cipősdobozokba rejtett ajándékokkal csaljanak mosolyt a helyi kisdiákok arcára. Ajándékban részesültek a helyi Gyermek Jézus-otthonban lakó gyerekek, illetve a Petőfi Sándor Elméleti Líceum, valamint a csokalyi és az érolaszi iskola és óvoda közel kétezer diákja is, életkoruknak megfelelően. Mindannyian értékes cipősdobozokat kaptak, melyben minden volt, amit egy gyerek a Mikulástól kérhet. Egyebek között tanfelszerelést, tisztálkodási eszközöket, játékokat, édességet, zoknit, sapkát és sálat találtak az ajándékcsomagban. A szervezőknek ez úton is köszönjük az áldozatos munkájukat, Isten vigyázzon rájuk és áldja meg őket! Az ajándékok átadása után a Mikulás kamionja tovább gurult, hogy más települések gyerekeit is megajándékozhassa.

Az akció nyolc évvel ezelőtt, 2014-ben kezdődött és azóta is folyamatosan bővül a települések listája, ahova eljutnak a jószívű adakozók ajándékai – tudtuk meg András Ildikótól, a kezdeményezés érmelléki koordinátorától, a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó érmihályfalvi Iskolaház volt vezetőjétől. Ezt az ajándékozást még a járvány sem tudta megakadályozni, a Németországból érkező csomagok akkor is eljutottak az itteni gyerekekhez, ha az önkéntesek az elmúlt két évben nem is tudtak eljönni. A szervezők az idén ismét ellátogattak hozzánk, és személyesen adták át az általuk összegyűjtött meglepetéseket. Az Érmellékre érkezett önkénteseket a Gyermek Jézus-otthonban szállásolták el, hiszen szoros kapcsolatot ápolnak az otthonok lakóival, és szívügyüknek tekintik a nehéz sorsú gyerekek, családok ügyét. Ugyanebből az okból kifolyólag idén például több rászoruló családot személyesen is meglátogattak érmihályfalvi otthonaikban.

András Ildikó főszervező kifejtette, hogy a Németország-szerte összegyűjtött csomagok a fentieken kívül több más érmelléki településre is eljutottak – Éradony, Érkenéz, Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érselénd, Érsemjén, Gálospetri –, illetve a szentjobbi gyermekotthon apróságai szintén részesei lehettek ennek a nagyszerű akciónak. De a külföldi támogatók gondoltak az Érmellék határain túl élő gyerekekre is, így meglepték a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetetett nagyváradi és nagyszalontai gyermekotthonok lakóit, de Románia-szerte számos településre, sőt Bulgáriába, Ukrajnába és a Moldovai Köztársaságba is érkeztek ajándékkal megrakott kamionok. A Weihnachtspäckchenkonvoi (karácsonyi csomagkonvoj) egy olyan kezdeményezés, melynek keretében már november óta egész Németország számos területén csomaggyűjtés zajlott. A cipősdobozokba civilek által gondosan összeválogatott, szépen becsomagolt ajándékokat egy közös gyűjtőpontra szállították, ahol kamionokba rakták őket, hogy karácsony közeledtével megörvendeztessenek számos rászoruló gyermeket – tudtuk meg Jonas Gabrieltől, az egyik városunkba érkezett önkéntestől. Mint mondta, Székelyhídon és környékén egészen pontosan 4363 csomagot osztottak szét önkéntes társaival egyetemben, de az ország számos más pontjára is érkeztek csomagok és önkéntesek.

Pontosan 33 teherautó, hét személygépkocsi, számos furgon és megannyi német és hazai önkéntes bevonásával zajlott az ajándékok célba juttatása. A német önkéntes hozzátette, hogy igazán megható volt látni a gyerekek mosolyát és a sugárzó örömöt a szemükben és az arcukon, amikor átvették az ajándékokat. Szívet melengető kezdeményezés ez, annál is inkább, mert a cipősdobozokkal nemcsak ajándékokat szállítottak, hanem szeretetet, törődést és örömöt is, hiszen a megajándékozott gyerekek között sajnos sokan vannak olyanok is, akiknek csak ez a cipősdoboznyi ajándék jutott Mikulás alkalmából.


Írta: Bihari Viola