^ Vissza Fel
Rákóczi Szövetség címke bejegyzései:

Iskolatáskát kaptak az óvodából ballagók

Diáksarok    2022. június 15. szerda 

Közel 90 iskolatáska várta, hogy kiválassza őt egy előkészítő osztályba induló kisdiák  június 7-én a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban.

Az iskolába induló székelyhídi, csokalyi és érolaszi gyerekek nagy örömmel, izgalommal és hálás szívvel vették át táskájukat, amellyel a Rákóczi Szövetség ajándékozta meg őket. A táskák átadásában Béres Csaba, városunk polgármestere, Barta Imre, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója és Püsök Julianna, a középiskola aligazgatója is részt vett.

Az iskolatáskák nem üresen kerültek új otthonukba, ugyanis füzetekkel is megajándékozta a szövetség a gyerekeket. Ezeket Szabó Izabella, Erdei Gabriella és Erdei Irén tanítónők adtak át.

Iskolatáskák kisdiákoknak a Rákóczi Szövetségtől

Diáksarok    2021. szeptember 10. péntek 

Több mint kilencven székelyhídi, érolaszi és csokalyi kisdiák kapott ajándékba iskolatáskát és magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat szeptember 7-én a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programjának jóvoltából. „A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával, és nem utolsó sorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével” – olvasható a szövetség honlapján.

Az ajándékokat a Petőfi Sándor Elméleti Líceum részéről Barta Imre igazgató és Püsök Julianna aligazgató, valamint Béres Csaba polgármester a települések iskolájának udvarán adták át, a gyerekek nagy örömére. Az adományozók arra is figyeltek, hogy a fiúk és leányok eltérő színű táskát kapjanak, még válogathattak is közöttük.  Volt olyan kisdiák, aki gondolatban azon nyomban el is rendezte a belevalókat: füzeteket, ceruzatartót, uzsonnás dobozt.

A Rákóczi Szövetség célja az anyanyelvű oktatás felkarolása. Az idén a magyar tagozatra beiratkozó, iskolakezdő gyerekek nagy száma a szándék sikerességét igazolja.

Ösztöndíjak elsősöknek

Diáksarok  ,   2020. október 24. szombat 

A Rákóczi Szövetség ebben az évben is megajándékozta azokat, akik magyar iskolában kezdték meg tanulmányaikat. Október 23-án Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Kőrösi Kristóf, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) alelnöke érkeztek a székelyhídi múzeumba, hogy átadják az ösztöndíjakat az előkészítő osztályos gyermekek szüleinek vagy képviselőiknek.

Rákóczi-szövetség Székelyhídon

Diáksarok  ,   2012. február 9. csütörtök 

Az év eleje óta városunk is tagja a Rákóczi Szövetségnek, mely egész az Kárpát-medencében rendelkezik helyi szervezetekkel. A szervezet a rendszerváltás után, 1989-ben alakult, azzal a céllal, hogy a magyarországi és külhoni magyarok közt hidat képezzen. E cél elérését gazdag programsorozat szolgálja minden évben: vetélkedők/versenyek, kirándulások, melyek javarészt elérhetőek határon túli magyaroknak is. A szervezet ma már több mint 15 ezer tagot számol, és ez év eleje óta a székelyhídi diákok is bővíthetik ezt a létszámot Kormányos László történelem és Sóki Béla matematika szakos tanár jóvoltából. A megalakuló gyűlést követően, a diákok a szövetség főtitkárát, Csáky Csongort üdvözölhették a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban, ahol az egyórás előadáson megismerkedhettek jobban a szövetség működésével, programjaival, céljaival.