Iskolakezdő ösztöndíjat kapott több mint 120 magyar tagozatos iskolakezdő gyermek október 11-én a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban. Az egyszeri támogatást a Rákóczi Szövetség jóvoltából vehették át azoknak a gyerekeknek a szülei, akik Székelyhídon, Csokalyon vagy Érolasziban járnak iskolába. A szervezet ezzel a gesztussal szerette volna megköszönni a szülőknek azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermeküknek szülőföldjükön magyar iskolát választottak. A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencét behálózó közösségére, hagyományaira és támogatói bizalmára építve 2022-ben is igyekezett a magyarság szolgálata érdekében végezni tevékenységét.

A magyar identitás megvallására és a magyar iskolaválasztás fontosságára igyekeztek rámutatni. Amint arról az Ér hangja lapban és honlapunkon korábban beszámoltunk, március folyamán mintegy 120 iskolatáskát juttattak el iskolánkhoz, azoknak a hat-hétéves gyermekeknek, akiket szüleik tavasszal magyar iskolába írattak. Ezzel a gesztussal is nyomatékosítani kívánták a szülők döntésének felelősségét és helyességét.

Ennek a programnak a folytatásaként látogatott el most ismét a Rákóczi Szövetség képviselője Székelyhídra. A magyar nyelvű oktatás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsó sorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével.


Írta: Bihari Viola