Az autós ügyességi versennyel kezdődött Székelyhíd központjában a városnapok szombati napja reggel 10 órakor. Kissé nehézkesen indult a jelentkezés, de végül összesen nyolc bátor versenyző állt rajthoz.

A versenyzőknek a Nagy Árpád szervező által kigondolt és felépített szlalompályán kellett végigmenniük háromszor. Először előremenetben úgy, hogy a pálya végén beparkolnak egy kijelölt helyre, ahol egy bóját is meg kellett érinteniük az autó orrával. Második alkalommal ugyanezt a szlalompályát hátramenetben kellett teljesíteniük és a végén hátramenetben leparkolni a bóját megérintve. Utoljára újra előrehaladva kellett a bójákat minél gyorsabban kerülgetni, a végén pedig egy külön bóját kétszer megkerülve visszatérni a rajt-célvonalhoz. A verseny kétfordulós volt, mindenki kétszer teljesítette a háromkörös versenyt és mindenkinek a jobbik idejét vették figyelembe.

A rendkívül szoros verseny első fordulója után egy Volkswagen Borát kormányozva Rácz Tibor vezetett 2 perc 33 másodperces idejével.

A második fordulóban szinte minden versenyzőnek sikerült javítani az idején, amitől a vetélkedő még izgalmasabb lett. Szigeti Sándor Fiat Pandájával közel 20 másodperccel gyorsabb volt, és 2 perc 26 másodperccel átvette a vezetést. De Rácz Tibornak is sikerült bravúrosan javítania, és 2 perc 18 másodperccel megnyerte a versenyt, így Szigeti Sándor a második helyre szorult. Harmadik Kővári Attila lett egy négyes Golffal, 2 perc 46 másodperccel. Negyedik lett, de idejével alig maradt le a dobogóról Simon Árpád, aki szintén egy négyes Golfot vezetett. A további sorrend: ötödikként ért célba Szász Márk (Audi A4), hatodik időt érte el Kiss György (Opel Astra), hetedik Beregszászi Előd (Audi A8), a nyolcadik Marius Ţirtea (320-as BMW).

A verseny egyik tanulsága, hogy keskeny pályán a motorerővel szemben egy rövidebb, karcsúbb autó előnyben van, de a fő tanulság, hogy nem elég a jó autó, jó sofőr is kell vezesse! Ezt Rácz Tibor egyértelműen bebizonyította.

—–

A verseny után nem hagyhattuk ki, hogy a győztes Rácz Tibort ki ne „faggassuk”.

– Milyennek láttad a pályát? Mi lehet a titka, hogy ilyen jó időt sikerült vezetned?

– A pálya könnyebb volt, mint a tavalyi. Nekem a vezetés a hivatásom, kamionsofőr vagyok. Leginkább Kelet-Európát járom, Magyaroszág, Lengyelország, Románia a legfőbb úticélok. Az utakon azt tapasztalom, hogy nagyon oda kell figyelni, nagyon sok tapasztalatlan sofőr van, sokan csinálnak butaságot. Észnél kell lenni és vigyázni kell a többi forgalomban lévő autóra, sofőrre, utasra is.

– Milyenek voltak a mai ellenfelek?
– Szerintem mindenki ügyes volt. Persze sokat számít a gyakorlat, nem mindegy hogy az ember minden nap benne van és ugyanezt csinálja, persze nagy autóval, vagy csak ide-oda meg a kisautóval. Kinek hogy jön össze. Nekem a mai nap így jött össze, jobb lábbal keltem és sikerült jó időt futnom.


Írta: Tiponuţ Tibor