^ Vissza Fel
székelyhídi napok címke bejegyzései:

Székelyhídra jön a Republic

Ajánló  , ,   2018. február 25. vasárnap 

A Republic együttes a nyár folyamán ismét fellép városunkban. E nagyszabású koncert felvezetőjeként mostani és a következő lapszámainkban megismertetjük olvasóinkkal a zenekar tagjait.

Nem hiszem, hogy bárkinek is be kellene mutatnunk a magyarországi Republic együttest, hiszen a kilencvenes, kétezres évek egyik legmeghatározóbb zenekaráról beszélünk. Városunknak egyre több a kötődése a csapathoz. Az első Érmelléki őszön, 1995-ben ők voltak a sztárvendég – akkor még a színházban koncerteztek –, majd 2004-ben újra nálunk léptek fel, ekkor már a focipályán. És ha már focipálya, a Republic Football Clubban (mert ilyen is van) már két székelyhídi játékos is megfordult. A közelmúltban történtek pedig még erősebbé tették a kapcsolatot, hiszen elmúlt év decemberében, a székelyhídi hatóság juttatta haza Böjte Csaba gyerekeinek az együttes rajongói által összegyűjtött karácsonyi cipős dobozokat, a budapesti Barba Negra Clubban tartott jótékonysági koncertről. Végül, de nem utolsó sorban maga Boros Csaba, a Republic együttes (mostani) énekese és basszusgitárosa volt a fővédnöke a X. székelyhídi magyar kultúra napi bálnak.

Innen pedig már egyenes út vezetett a zenekar történetének harmadik itteni fellépéséhez, így idén nyáron újra „repül majd a bálna” a focipályán. Ennek egyféle beharangozójaként, lapunk minden zenekari taggal készít egy-egy interjút.

Városnapi beharangozó

Közélet    2017. május 29. hétfő 

Székelyhíd városnapi rendezvénysorozata idén június 16–18. között kínál kulturális, sport-, szabadidős és könnyűzenei szórakozási lehetőséget az érdeklődők számára. A programok között testvér-települési találkozó, illetve június 17-én a II. Érmelléki és Bihar megyei gazdanapi kiállítás és termékvásár is helyet kapott. A tartalmas közéleti és gazdasági tanácskozások mellett képzőművészeti kiállítások, kulturális előadások, sport- és táncbemutatók, könnyűzenei koncertek várják a közönséget. Többek között fellép az Edda, Sabyest, Dupla Kávé, Dévényi Tibor, Molnár Júlia, Andreea-Lavinia Vărășteanu, Sarkadi Antal, InFive, a székelyhídi Zajgó néptánccsoport, Enemy Dance Family, de lesz TDC-táncfesztivál, Happy Feets-Kangoo Jumps és a Toldo erősember-bemutató, Stihl Timbersports favágóshow és természetesen tűzijáték is.

Lóerőket uraló motoros betyár karikás ostorral

Közélet    2016. június 20. hétfő 

A bohókás fenegyerek, Szőllősi Péter (Pepe) a székelyhídi városnap előző évadai egyikében kaszkadőrmutatványaival már elkápráztatta a közönséget. Idén újra visszatér a városközpont egyirányújába.

– Mikor kezdted a motorozást?
– Úgy tízéves lehettem, amikor apám kezdett elkeseredni, hogy semmi műszaki érdeklődés sem motoszkál bennem. Megfogott és kivitt az utcára és megtanított motorozni. Ettől kezdve nem volt megállás.

– Milyen vassal indult a gyakorlás?

Antal Timi: a nyár első nagy bulija

Kanapé  ,   2016. június 20. hétfő 

Néhány évvel ezelőtt hatalmas nagy döntést hoztál azzal, hogy elindultál az X Faktor versenyében és ott második helyezett lettél. Mi vitt rá téged erre?
– Igazából szerintem a zene szeretete az, ami elhatározta azt, hogy én mindenféleképpen ezen a pályán szeretnék mozogni. Ez lehetőség volt számomra, amit megpróbáltam megfogni és élni vele. Hála Istennek sikerült is bekerülnöm annak idején a műsorba. Úgyhogy valahol tényleg az, hogy gyerekkorom óta azt álmodtam, énekesnő leszek valamikor. Igazából ez hajtott akkor oda, hogy jelentkezzek a műsorba.

Mennyire változtatta meg az életedet ez a műsor?
– Teljesen megváltoztatta az életemet, már csak azért is, mert elköltöztem Erdélyből Budapestre. Énekesnő lettem. Tényleg azt csinálhatom, amit szeretek, azt dolgozom, amit szeretek. Ezért nagyon-nagyon hálás vagyok, mert tényleg összeteszem a két kezem, hogy nap mint nap azzal tudok foglalkozni, amit úgy igazán a szívemhez közel érzek. Az X Faktor abszolút megváltoztatta az életemet, hála Istennek pozitív irányba.

Tánclépésben a központtól a stadionig

Közélet  ,   2016. június 20. hétfő 

Szombat délután is szomorkodott az égbolt. Ám amikor Székelyhíd központjába megérkezett több mint kétszáz TDC-táncos, rögtön előbújt a Napocska, és egész estig mosolygott az égen.

A színes, vidám, zászlókkal felvértezett csapat a városközpontból egyenesen a stadion nagyszínpadára vonult Béres Csaba, Székelyhíd és Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere vezetésével. Itt kezdődött ugyanis a jubileumi, tizedik Tini Dance Center Táncfesztivál, melyet megtisztelt jelenlétével Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő is. Felszólalásában Oláh Katalin Melinda koreográfus a tánc által kifejtett közösségformáló, közösségépítő szerepét emelte ki, mely hatalmas energiákat szabadít fel gyermekekben, felnőttekben egyaránt.

„Csikorogtak” az agykerekek

Kultúra    2016. június 20. hétfő 

Amíg a finom étkek fortyogtak az üstökben, addig az agykerekek forogtak a központi vendéglőben szervezett sakkversenyen és a Petőfi-líceum tantermében a kártyabajnokságon. Előbbi eredményei már délután háromra megszülettek, ekkor adták át a legeredményesebbeknek járó kupákat, okleveleket. Az ifik kategóriájában a legeredményesebb sakkozó Borozsnyai Kristóf lett, második helyezésnek Magyari Koppány örülhetett, harmadikként Czapp Botond zárta az agytornát. A felnőttek esetében első lett a Hajdúsámsonról érkezett Takács Sándor, második a székelyhídi Hasznosi Lóránt, harmadik pedig a nyíracsádi Major Norbert lett. Csapatban Nyíracsád győzött, ezüstérmes Székelyhíd lett, és ez alkalommal Érmihályfalva bronzosodott be.

A babgulyás köménnyel

Közélet    2016. június 20. hétfő 

A stadion hátától sokat sejtető füstjelek szálldogáltak szombat délelőtt, amikor a vetélkedőké volt a főszerep. Öt benevezett csapat (Bográcsmesterek, Gyöngyvirágok, Kukások, Legelő csapata, Szikések) próbálta megfőzni a legfinomabb gulyást, és azzal a szakavatott bírálókat is. Akiknek ez a legjobban sikerült, az a Gyöngyvirágok ( csapata volt. ők babgulyással kényeztették a Sarkadi Zsolt, Kovács Mercédesz és Rodimar Zsolt alkotta zsűri ízlelőbimbóit. Második lett a Kukások húsgombóclevese, harmadik pedig a Szikések babgulyása.

Aranyesős péntek

Kultúra  ,   2016. június 20. hétfő 

Pénteken délután a sportpályára érkezőket igényesen berendezett városnapi forgatag fogadta. A gyermekeket a vidámpark játékai csalogatták, a felnőtteket a lacikonyhákból áradó illatfelhők, s a sörsátrak szomjoltó nedűje csábítgatta.

A tikkasztó melegben, az esőt, vihart jelző páradús levegőben mindenki az eget kémlelte, hisz az időjárási előrejelzések nem voltak biztatóak.

Épp a hét órai programkezdéskor ácsorgott egy esőfelhő a város felett, de látva, hogy itt nagy buli készül, gyorsan tovább is állt, így a koncertek sorozatát kezdő Buliszerviz zenekar félórás csúszással ugyan, de meg tudta tartani koncertjét. Bondoc Endre és Ormos Gyula ének és billentyűzéssel, Károly Ferenc szaxofonjátékával, ţentea Kitty pedig csodálatos énekhangjával járult a gyülekező közönség hangulatalapozásához, ám egy újabb, ekkor már erőteljesebb vihar véget vetett a koncertnek.