Négy ország fiataljait megmozgató, Sport, a felélénkülés és környezetvédelem eszköze elnevezésű, újabb sporttematikájú ifjúsági csereprogramot szervez a Székelyhídi Sasok Sportklub városunkban július 12–18. között. Az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló rendezvény célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban: egyes sportágak, nagyszabású rendezvények negatív hatással vannak a természetre, valamint konkrét és koherens megoldásokat találjanak a sportolás környezetterhelésének csökkentésére. Emiatt a résztvevők egy sportstratégián dolgoznak majd, amely olyan területeket érint, mint a környezeti nevelés, a sport és a mobilitás, a sportlétesítmények, a városi sportolás és a testmozgás, a természetben és vidéken végzett sporttevékenységek, a sporteszközök.

Megvalósítását a résztvevő országok helyzetének átfogó megismerési folyamata előzi meg, illetve egy „world café” elnevezésű módszer gyakorlatba ültetése, melynek célja a döntéshozók szerepének meghatározása a sport „zöldítésében”, valamint nem utolsó sorban a helyi viszonyokat vizsgáló felmérés kivitelezése is.

A projekt során a 29 fiatal összehasonlítást végez a négy résztvevő ország – Észak-Macedónia, Magyarország, Portugália és Románia – sport- és a környezetvédelmi helyzetével kapcsolatban. Levonják azokat a következtetéseket, amelyek hasznosak lesznek a sport környezetbarátabbá tételével kapcsolatos stratégia megvalósításában. A „world café” során a résztvevők jobban be tudják azonosítani, hogy a helyi, országos, sőt európai döntéshozók milyen szerepet töltsenek be ezen célterület zöldítésében. Mindezekre az információkra szükség lesz ahhoz, hogy a fiatalok kiterjedt összehasonlítási, elemzési, illetve szintézisfolyamatot hajtsanak végre, és dolgozzanak a sportstratégia hat munkaterületén. A dokumentum összeállítását tehát egy kiterjedt ismeretanyag feldolgozása előzi meg, amely megkönnyíti ezt a megközelítést, és segíti a fiatalokat abban, hogy olyan megvalósítható és logikus ötleteket alkossanak, amelyek megfelelnek saját-, illetve közösségük és a társadalom igényeinek.

A program alatti sporttevékenységeken minden ország bemutatja az általuk kedvelt, gyakorolt sportágakat, a többiek pedig kipróbálhatják azokat. Ugyanakkor nem maradnak el a résztvevők kultúráját bemutató estek, amelyek táncot, játékokat, illetve kóstoltatást is felölelnek.

Mivel a projekt alatt a résztvevők átfogó nemformális fejlődésen mennek át, a fiatalok névre szóló és részletes YouthPass tanúsítványban részesülnek, amelyek a jövőben hasznosak lehetnek számukra, akár magánéletük, akár szakmai életük során.


Írta: Antal Noémi