A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum betlehemezős csapatai, a Hajnalcsillag és a Betlehemi Zarándokok a SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok keretébben több helyszínre is elvitték Jézus születésének örömhírét. Felkészítő tanáraik Meleg Beáta római katolikus és Mészáros Ildikó református vallástanárok. A „SzékelyKapuk-ZöldKapuk” egy III – VIII. osztályos iskolás csoportoknak kiírt nemzetközi vetélkedő. A   programot   támogató   alapítvány   Magyarországon az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, melynek programvezetője Dr. Varga – Berta József. A program célja a keresztény és a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a humanitárius tevékenységek támogatása.

A csapatok a versenykiírásnak megfelelően több helyszínen és időpontban vitték el az örömhírt Székelyhíd különböző helyszíneire, valamint Nagykágyára és Nagyváradra is. Az első állomás a székelyhídi református templomban megrendezett idősek vasárnapja hálaadó istentisztelet volt, de ellátogattak még betlehemes előadásukkal a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumba, a székelyhídi önkormányzathoz, illetve a nagyváradi római katolikus püspöki palotába. Műsoruk bemutatásra került a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban megrendezett karácsonyi ünnepségen, valamint a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban megrendezett XI. Karácsonyi Vásárt záró ünnepségen is. A betlehemes zarándoklat december 24-én a székelyhídi római katolikus templomban, az éjféli mise alkalmával zárult.

A csapatok célja az volt, hogy a karácsonyi örömhírt minél több otthonba, családba, intézménybe eljuttassák. A pályázat része volt az adománygyűjtés is. A betlehemezés szolgálatát évszázadokon át a legnagyobb ínségben elvégezték adományokat gyűjtve a rászorulóknak: „Örömhírt örömből, örömszerzésért” – ez az élő közösségi kultúra fontos ismertető jegye. A csapatok a felajánlott adományokat nemes célra, rászoruló gyermekek támogatására utalják át.

A betlehemezések során készült képeket, nézői véleményeket és a hagyományőrzés örömét sugárzó saját véleményeket egy betlehemes naplóba foglalják majd össze, mely elbírálásra kerül. A versenyen értékes kirándulást nyerhetnek azok a csapatok, akik a legügyesebbnek bizonyulnak a megmérettetésen.

A résztvevők, szervezők bíznak abban, hogy ezáltal is sikerült örömet szerezni a közösségnek, megtapasztalni, milyen lelki értékeket átadni, mi is valójában a karácsony igazi lényege.


Írta: Ér hangja